Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Зравейте, фирма ни направи локално парно на пелети със стоманен Котел Бисолид 25 на пелети. Обръщам се към вас, а не към фирмата защото вече сме в лоши отношение с тях поради ред нередности които допуснаха в направата на парното.
В процес на доизпипване на настройките за оптимална работа промених настройките на температурата на която да се пуска помпата за водата, от 30градуса на 50.Обаче след изчетеното тук, установих, че нямам термо винтил който да управлява поточните кръгове на водата(аз съм с един кръг). :? В следствие на това котела като вдигне 50 градуса и включи помпата и нахлуе студената вода, има ли опасност да навреди това на котела? Виждам конденз по стъкълцето на манометъра.
andy_forresite - майстор
Може да навреди. Докато ти сложат антикондензен вентил към входа на котела си върни помпата на 30. 50 градуса е водата в горната част където е датчикът за температура на водата. Отдолу в топлообменника е много по-малко, но пак студената от радиаторите нахлува и тези 50 стават на 25 за норматив. Ето това не е добре. В случай че не гасиш не му пречи да е на 50. Ако ще го връщаш на 30 обърни внимание на бойлера да не се охлади. Поне кран трябва да имаш или някаква автоматика да следи температурите. Кондензът също е много вреден. Котелът ти е нов и няма да се "счупи" от това, но го убиваш. Има стоманени котли на кюмюр и дърва, които от 20 години не са виждали такъв вентил и няма да и видят, пък не са се пробили. Каква е разликата в тогавашния материал в сравнение със сега ... нямам никаква представа. Знаеш как трябва да бъде.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе Анди, как ще караш човека да слага помпата на 30* против конденз бе човек! Не на 50, а на 60*С трябва да е минимум, за да няма конденз! Но първоналния не може да се избегне без трипътен вентил.
andy_forresite - майстор
Е да де, без антикондензен вентил няма да се избегне. Помпата не може да замести този вентил, ако ще на 100°С да се включва. Като се включи от 50-60 какво ... ще дойде вода 20 градуса и хоп конденз. Така и така ще кондензира, поне да избегне стреса за метала от рязката температурна разлика. Ще бъде старт на тласъци - тръгва помпата от 50 гр, идва студена вода, спира помпата, котела пак се набира до 50, през това време изтласканата вода е умряла от студ, пак тръгва помпата, прибутва се гореща вода, идва студена и така няколко пъти. Въобще няма да има разлики топло-студено. Поне да се включи от 40 и повече може и да не спре.
Много трудно се поддържат 65 градуса в котел без антикондензен вентил, особено без термоглави или с такива, но на max. Вчера пробвах без него в продължение на 4 часа. При подавани 61-62° се връщаха 47-48. На първа стоеше много кратко, предимно на втора. Получих малко по-топъл най-далечен радиатор. Къщата обаче е ледник и това не рефлектира върху стайната температура. Затова си върнах вентила на 50 гр., горенето се установи на мощност 1 и така до сега :)
шоп - майстор
Единственият начин за който аз знам без конденз и без монтиран трипътен антикондензен термостатичен вентил е системата да е на естествена циркулация.

В този ред на мисли за отопление, което е 24 часасово и през целия отоплителен сезон има един начин да го стартираме в началото без конденз. Само с един спирателен кран:-))) И ръчна регулировка с много усет и един термометър.
нед дек 02, 2018 10:42 amandy_forresite написа:
Може да навреди. Докато ти сложат антикондензен вентил към входа на котела си върни помпата на 30. 50 градуса е водата в горната част където е датчикът за температура на водата. Отдолу в топлообменника е много по-малко, но пак студената от радиаторите нахлува и тези 50 стават на 25 за норматив. Ето това не е добре. В случай че не гасиш не му пречи да е на 50. Ако ще го връщаш на 30 обърни внимание на бойлера да не се охлади. Поне кран трябва да имаш или някаква автоматика да следи температурите. Кондензът също е много вреден. Котелът ти е нов и няма да се "счупи" от това, но го убиваш. Има стоманени котли на кюмюр и дърва, които от 20 години не са виждали такъв вентил и няма да и видят, пък не са се пробили. Каква е разликата в тогавашния материал в сравнение със сега ... нямам никаква представа. Знаеш как трябва да бъде.
Благодаря на всички ви за бързите отговори! =D>
Да разбирам ли, че е възможно да монтираме такъв "винтил" в последствие?
И има ли още нещо което да изисквам от майсторите, че като гледам доста неща са ми спестили?
шоп - майстор
нед дек 02, 2018 2:19 pmdidotzr написа:

Може да се монтира във всеки момент. За съжаление трябва да се източи топлоносителя в системата
И има ли още нещо което да изисквам от майсторите, че като гледам доста неща са ми спестили?
Ами аз не видях схема или описание за да може някой да каже дали е спестено нещо.
нед дек 02, 2018 2:23 pmшоп написа:

Може да се монтира във всеки момент. За съжаление трябва да се източи топлоносителя в системата
Ами аз не видях схема или описание за да може някой да каже дали е спестено нещо.
Схема няма. Обикновенна инсталация на двуетажна къща. Една водна помпа, термоглави на радиаторите и стаен термостат.
Не е проблем да източа инсталацията. Котела е в гаража.
Особености в избора на вентил има ли?
шоп - майстор
нед дек 02, 2018 2:36 pmdidotzr написа:

Марки и модели да искаш: Херц, термовар, есбе...

Гледайте да не икономисате от KVS и присъединителни размери. За Вашия случай температура от 57-61 градуса е ОК
нед дек 02, 2018 2:48 pmшоп написа:
нед дек 02, 2018 2:36 pmdidotzr написа:

Марки и модели да искаш: Херц, термовар, есбе...

Гледайте да не икономисате от KVS и присъединителни размери. За Вашия случай температура от 57-61 градуса е ОК
Утре ще викам майсторите да слагат този вентил докато не е станало късно.
Ако има някакви тънкости може да споделите ако пък няма и се наложи още информация да почерпя, ще пиша.
Благодаря ви отново!Улеснихте ме много.

Тема "Стоманен котел конденз!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: