Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nеwage - специалист
Здравейте!
Имам ъглова камина с водна риза, която от години стои неиззидана. Иска ми се да я довърша.
Това много ми харесва заради липсата на ъгли, но вероятно изпълнението му е сложно и скъпо. Освен това, при евентуален теч трябва да се разбие цялото.

Затова се спрях на най-евтиния и прост вариант, който мога да изпълня сам.
Ето камината
Прикачен файл:
IMG_1569.JPG
Въпросът ми е, възможно ли е да я облека с гипс-картон, в който да сложа вентилатори, които да обдухват затвореното пространство и изкарват топлия въздух през решетки отгоре.
Ходих до склада за материали, там ми предлагаха азбестови негорими плоскости, вата, но не ми допада идеята да дишам азбеста и стъклен прах от ватата, които ще бъдат издухвани от вентилаторите.
Има един негорим гипс картон, но дали ще издържи на топлината?
Моля тези, които имат опит да дадат идеи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Измисли си някаква решетка за около самата камина и нататък продължи с картона. Повече решетка, повече топло :-)
nеwage - специалист
съб ное 24, 2018 12:33 pmn_a написа:
Измисли си някаква решетка за около самата камина и нататък продължи с картона. Повече решетка, повече топло :-)
въпроса е, ако не изолирам картона, няма ли от нагряването да се деформира и напука?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб ное 24, 2018 1:33 pmnеwage написа:

въпроса е, ако не изолирам картона, няма ли от нагряването да се деформира и напука?
:-D Нали я ползваш? Подпри парче картон на камината и гледай
naB4o - специалист
Прикачен файл:
IMG_20181124_145722_1543064264642.jpg
Ето това е нашата, и тя е "ъглова". Отгоре е ГК, решетката отгоре е за конвекция. Пожароустойчивия картон е обикновено "розов" като се различава в тежестта си(по-тежък е) и предполагам фибрите в гипса. Когато срежеш парче и огледаш среза има власинки.
nеwage - специалист
съб ное 24, 2018 3:00 pmnaB4o написа:
IMG_20181124_145722_1543064264642.jpgЕто това е нашата, и тя е "ъглова". Отгоре е ГК, решетката отгоре е за конвекция. Пожароустойчивия картон е обикновено "розов" като се различава в тежестта си(по-тежък е) и предполагам фибрите в гипса. Когато срежеш парче и огледаш среза има власинки.
А върху гипс-картона лепихте ли каменна вата с фолио?
naB4o - специалист
съб ное 24, 2018 3:07 pmnеwage написа:
IMG_20181124_145722_1543064264642.jpgЕто това е нашата, и тя е "ъглова". Отгоре е ГК, решетката отгоре е за конвекция. Пожароустойчивия картон е обикновено "розов" като се различава в тежестта си(по-тежък е) и предполагам фибрите в гипса. Когато срежеш парче и огледаш среза има власинки.
Така я наследихме от предишния собственик. Правена е с вата и фолио. Даже не се бях и замислял, това е снимка от един отвор, който правихме заради монтаж на термометъра.

Прикачен файл

IMG_20181124_150846_1543064945702.jpg
nеwage - специалист
съб ное 24, 2018 3:10 pmnaB4o написа:
съб ное 24, 2018 3:07 pmnеwage написа:
Така я наследихме от предишния собственик. Правена е с вата и фолио. Даже не се бях и замислял, това е снимка от един отвор, който правихме заради монтаж на термометъра.
значи все па има вата вътре :?
Въпросът е, че заедно с въздуха през решетката ще излиза и стъклен прах от нея, който, подобно на азбеста причинява рак.
ventzi48 - специалист
Моята камина е суха, ъглова и е облечена с гипсокартон и изолирана с вата с фолио вътре. Направих призма от профили за окачени тавани и монтирах гипсокартона. Направих отвори /три броя / в горния край с решетки а под камерата оставих празно с цел да смучи въздух и за дръвца. Работи вече три години без проблем.

Тема "Как да облека камина с водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: