• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bai_bradyra - специалист
Здравейте!
Вече съм на следващ етап в отоплението :lol: , като ток, дърва, пелети останаха зад гърба ми. Отварям тази тема за притежателите на такъв котел за споделяне мнения,задаване на въпроси, препоръки от собствен опит и от опита на знаещите в този форум. Спрях се на Газов котел Bosch Condens 7000i W 20/24 с терморегулатор Easy Control CT200, свързан към съществуваща система ползвана преди с пелетен котел Грейко с горелка РБ20. Ползвам от месец и половина. Къща около 120-130 кв.м. изолация баумит 8 см, прозорци стъкло четири сезона. Алуминиеви радиатори H=500 със сумарна мощност около 18 KW ( по данни на производителя на 80 градуса), две лири, бойлер 150 л. към системата, който не ползвам :yawinkle: ( топла вода ползвам от проточен трифазен бойлер). Котела е ограничен на максимална мощност 17 KW. В общи линии това е при мен. Да започна с въпросите:
1. Какво представлява фунцията "оптимален старт" на терморегулатора?
2. Имам разширителен съд на системата- нужен ли е при положение, че котела има такъв и може ли да прави някакъв проблем?
Ползвам от месец и половина, като едва последните 4-5 дни застудя и не мога още да дам отзиви за работата и разход на газ. Котела реално работи от 5.30-8.30 и 16-22 ч. ( извън тези часове съм задал 18 градуса на терморегулатора). Мисля утре да го оставя на ръчен режим на 21-22 градуса целодневно да видим как ще е разхода.
Драго ми е да та вида, Брадър.
Не съм компетентен по темата, ама ще ти я ползвам, щото и на мен ми предстои.
Поздрави!
filmatoplo - майстор
Минал си към духовното- газообразното де :wink: честито ,оправи си подписа :wink: Грейкото ко ши го прайш :wink:
bai_bradyra - специалист
Грейкото стои в паралел :lol:
Трифоне, не чакай ,а имали възможност минавай на газ, че стана трудна работа с пелетите- все за износ работят, договарях ги месеци преди сезона, цените скачат с доста :axe:
пон дек 03, 2018 9:43 pmbai_bradyra написа:
Грейкото стои в паралел :lol:
Трифоне, не чакай ,а имали възможност минавай на газ, че стана трудна работа с пелетите- все за износ работят, договарях ги месеци преди сезона, цените скачат с доста :axe:
Така е Брадър.
От миналата година съм на вълната, че тръбата настъпва, та вече подмина.
Документите са готови, само брата да подпише, че сме двама на имота. Другия сезон, надявам се пелетите да са резерв.
И при мене Грейкото ще е в паралел, а преди месец съм му подвързал печица на дърва, в паралел.
bai_bradyra - специалист
Така е. Трябва да има диверсификация ( баси думичката- изкълчих си пръста докато я напиша) и независимост от Русия :lol: Ще горим руска газ минала през Турция. :axe:

п.п. за сложните думички: влиза един в кръчмата и вика на сервитьора: 6 сунгурларски ракии. Сервитьора: защо 6 наведнъж, поръчвай си по една. Пича: след втората не мога да кажа сунгурларска... :supz:
bai_bradyra - специалист
Май няма потребители с такъв котел :? . Един от радиаторите ми не се затопляше целия и не беше от най-далечните - затопля се в горния край, а долу слабо. На пелетите нямах проблем. Пробвах балансиране на системата без ефект . Проблемът се оказа заседнало бутало на термовентила. Свалих термоглавата и няколко пъти задвижих буталото- тръгна на пълен ход и радиатора се стопли целия. Относно функцията "Оптимален старт" от Easy Control-a не мога да и хвана спатиите как действа. Включва котела без значение на дневната програма и засега съм я изключил. Излезе още едно въпросче: на какъв принцип котела отчита потреблението на газ. На Easy Control-a отчита повече, отколкото на разходомера... което може само да ме радва :supz:
filmatoplo - майстор
:) Тези разходомери -лови ли ги магнит :wink: Ако на газ си под 6 лв на 24 часа -щото аз на пелети съм на толкова :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
ср дек 05, 2018 4:33 pmbai_bradyra написа:
Май няма потребители с такъв котел :? .
Да, няма много - нов котел и скъпичък. Аз имам монтирани 3бр., но само единият е пуснат, другите чакат да дойде газа. Двата са с СТ200 + 5бр. смарт термоглави, а единия е с 3бр. Колкото до разликата с разходомера, аз си го обяснявам с факта, че има заложена калоричност на газа, той е холадска разработка, а там газа е по-нискокалоричен.
andy_forresite - майстор
И как е с новия топлоизточник?
Двата РС не мисля че ще си пречат.
Оптимален старт не знам какво е. Може би подава остра газ при голяма разлика м/у текущата и зададената. Нещо като фукцията бързо затопляне при някои климатици. Но може да е всичко друго... да си следи темпа на покачване на температурата на водата и да преценява колко мощни консуматори има да захрани и от тук да си промени мощността. Кажи като разбереш.
  • 1
  • 2

Тема "Газов котел Bosch Condens 7000i W 20/24" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: