• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Добре Трифоне там няма буфер, ама сега представи си един буфер между радиаторите и котела със още една помпа и един стаен термостат. Като притежател на буфер надявам се да ме разбираш точно за какво говоря. Аз се мъчех да помогна на колегата къде и колко крана трябва да монтира.
А ето и картинка на херц със схема със техни котли и буфер :
Прикачен файл:
herzbuffer.jpg
herzbuffer.jpg (73.85 KиБ) Видяна 2097 пъти
чет ное 22, 2018 10:28 pmspeka_rs написа:
Добре Трифоне там няма буфер, ама сега представи си един буфер...
Сега пък има един котел повече. Това заради черния петък ли е?

Не се ядосвай де, очаквах такава картинка.
Evgeniy - майстор
Вече няколко пъти се хипнотизирам от тази въртележка над буфера и въпросите сами напират:
- Дали при спрени помпи буферът ще се стреми към "саморециркулация" и да се опитва да изравни Т горе и долу... то енергията няма да се загуби...
- Дали % от студената вода, който се връща от подовото и радиаторите няма да разхлади горещата към бойлера?
пет ное 23, 2018 1:47 pmEvgeniy написа:
Вече няколко пъти се хипнотизирам от тази въртележка над буфера и въпросите сами напират:
- Дали при спрени помпи буферът ще се стреми към "саморециркулация" и да се опитва да изравни Т горе и долу... то енергията няма да се загуби...
- Дали % от студената вода, който се връща от подовото и радиаторите няма да разхлади горещата към бойлера?
Нье. При спрени помпи, изравняването на температурата, горе- долу /почти/, ще се случи кой знай кога, а може би напролет.
Бойлера дърпа отгоре, а родиаторната се връща долу. Ще я разхлади при работещи помпи и спрян източник, след като свърши топлата, охладена в подовото и радиаторите, ама за чий щи работят помпи, щом няма източник?!!
За трети път го пиша: При правилно изградена инсталация, зареждането и разреждането на буфера, може да се установи папиларно. С ръчичка бе. Може във всеки един момент да разбереш къде е границата на гореща и студена /топла и хладка/ вода. Една педя. Понеже е с изолация, пипам си го по пъпките- затапените изходи. Освен туй имам и няколко датчика.
Evgeniy - майстор
Уф, то това не било нещо като хидравличен изравнител, дето са боднати всички изводи, ами специален разпределител PUMPFIX...
пет ное 23, 2018 7:49 pmEvgeniy написа:
Уф, то това не било нещо като хидравличен изравнител, дето са боднати всички изводи, ами специален разпределител PUMPFIX...
Ивгени, ш'ма свършиш!
ПумпенФиксовете, са нарисувани над "специалния" КомпактеН Разпределител на ХерЦццц.
Здравейте! В темата прочетох че за буфера е хубаво да е 55 л. на кв.мощност на отопление при котел, но аз съм с термопомпа вода-вода пак такава ли е пропорцията. Защото някъде бях чел 20 л. на кв. мощност. Бихте ли ме посъветвали каква марка и колко литра буферен съд да си взема за 12кв. термопомпа. Нов съм в форума и ако някъде има нужната ми тема (не съм я видял).
Също много ще съм благодарен за схема и съвет какво още ще ми е нужно.
БЛАГОДАРЯ ВИ!
шоп - майстор
@titolqra, при ТП вода-вода всичко е строго индивидуално. Ако си с подово и правилно оразмерена ТП може и без буфер. Тогава тоновете замазка се явяват буфер.
Аз имам ТП вода-вода 25-30 киловата и конвектори. Буфера ми е 1200 литра. ТП работи 20 мин и почива 1,5 до 2 часа.

При теб циклите он/оф или тактуването какво е?
Здравейте моята помпа е вода-вода 12кв. на отопление и 7 на охлаждане. Миналото лято ме охлаждаше с малко трудност в най-големите жеги и ме посъветваха да сложа буферен съд. Но нито зная колко голям, нито какъв модел ( със серпентина или без, емайлиран или неемайлиран ). А най-големият ми проблем е че нямам и читав майстор т.е трябва сам да си го свържа. Колкото повече съвети получа от вас и вашият опит толкова по добре ще си изградя системата. Помпата е вода-вода + БГВ, но включвам бойлера отделно защото без буфер тази помпа неспира. Благодаря и помагайте МОЛЯ!
вт дек 04, 2018 9:02 pmtitolqra написа:
Здравейте моята помпа е вода-вода 12кв. на отопление и 7 на охлаждане. Миналото лято ме охлаждаше с малко трудност в най-големите жеги и ме посъветваха да сложа буферен съд. Но нито зная колко голям, нито какъв модел ( със серпентина или без, емайлиран или неемайлиран ). А най-големият ми проблем е че нямам и читав майстор т.е трябва сам да си го свържа. Колкото повече съвети получа от вас и вашият опит толкова по добре ще си изградя системата. Помпата е вода-вода + БГВ, но включвам бойлера отделно защото без буфер тази помпа неспира. Благодаря и помагайте МОЛЯ!
Не съм вещ по термопомпите. За обема на необходимият ти буфер, можеш да се ориентираш според недостигът на мощност от термопомпата.
През нощта да отмята работа в буфера, а през дневните жеги буферираната хлад да помага на машината.
Явно тук не важат принципи като буфер за твърдо гориво, буфер за пелетен котел, за подово...
Може пък всяко решение да си е според конкретните условия и изисквания.
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: