Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
CappY - специалист
Ето един абсурд от мене.

Скоро си купихме къща на село. Към парцела имаше два електромера (трифазен и монофазен). Отначало си мислех, че трифазния електромер е за гаража само, а монофазния за къщата.
Понеже къщата е строена 1990 и достроена 2010 се оказа,че в частта строена 1990 е монофазен ток към първия електромер, а новата пристройка от 2010 е на трифазния ток, като фазите са разделени.

Така имаме една къща, с две самостоятелни инсталации и два електромера. :)

Друго: Главния бушон в електромера е 32А, а главния в къщата е 63А.

Отделно: когато работех в гаража от една машина с метален корпус ме биеше ток - сумати време го търсих къде е проблема - оказа се, че заземяването на контакта беше вързан кабел който отиваше в нищото.
Интересното беше,че когато меря утечка на заземяването на контакта - няма.
Когато вържа разклонителя и пак замеря утечката - 2-3V без да има какъвто и да е консуматор включен в контакта.
hidrazin - майстор
С двата електромера си извадил късмет. Да не вземеш да спреш едната партида!!!
Иначе какво точно си "замервал" и с какво си го замервал - само оня горе знае.
Това по простата причина че утечката не се измерва във волтове.....
Така че честит ти още един ел.абсурд. :-D
:partyman:
CappY - специалист
чет дек 06, 2018 12:41 amhidrazin написа:
Първо замерих с фазомер, след това с волтметър, като използвах заземяването и нулата. Какъв е проблема да измеря утечката във волтове? (Не се заяждам, питам, за да знам).
kozl - майстор
чет дек 06, 2018 8:12 amCappY написа:
чет дек 06, 2018 12:41 amhidrazin написа:
Първо замерих с фазомер, след това с волтметър, като използвах заземяването и нулата. Какъв е проблема да измеря утечката във волтове? (Не се заяждам, питам, за да знам).
Проблемо си е твой, мое да замерваш сос секокви удери, ала бръкаш напрежението с тока :wink:
До ся си замерял напрежението, а за утечка требе да замеряш тока :-D Т.е. открил си причина, требе да установиш последствията :roll:
Hoвoceлckи - майстор
И така може :-D

Прикачен файл

разклонителна кутия.jpg
iliya_i - майстор
пет дек 07, 2018 11:06 pmHoвoceлckи написа:
И така може :-D
Това да не е някой от старите домофони? Те бяха с 5 прободна инсталация.
Hoвoceлckи - майстор
Не, "силотокова" на апартамент. Трябваше да вържа обновена "ел" на една баня. Странното е, че така беше изолирано и в мазето. Така си е от монтажниците. Въпросните найлонови лентички са малко по-дебели от обикновен найлон и по-еластични. Може би са си стандартни някакви?
ben84 - специалист
съб дек 08, 2018 4:21 pmHoвoceлckи написа:
Не, "силотокова" на апартамент. Трябваше да вържа обновена "ел" на една баня. Странното е, че така беше изолирано и в мазето. Така си е от монтажниците. Въпросните найлонови лентички са малко по-дебели от обикновен найлон и по-еластични. Може би са си стандартни някакви?
Има ПВЦ изолационни ленти, които имат характеристиките описани от теб. Може би е такава.
На мен интересно ми е как са вързани на възел :-D
Hoвoceлckи - майстор
Не са самозалепващи ... като познатите ни изолационни ленти. На Бишоп изобщо има такива с различни предназначения ... На "първо четене" асоциацията при тези възли на найлон е за аматьорщина. Мислех корифеите тук ще осветлят ситуацията с цената "оплюването ми" :-D ... ма вищо не се обаждат :?
ben84 - специалист
съб дек 08, 2018 8:50 pmHoвoceлckи написа:
Не са самозалепващи ... като познатите ни изолационни ленти. На Бишоп изобщо има такива с различни предназначения ... На "първо четене" асоциацията при тези възли на найлон е за аматьорщина. Мислех корифеите тук ще осветлят ситуацията с цената "оплюването ми" :-D ... ма вищо не се обаждат :?
И аз не говорех за самозалепващи :)
Не съм попадал на прозрачни, ама имах предвид нещо такова https://www.alo.bg/5173050
Разтягат се и се навива доста плътно.
Иначе изпълнението от снимките наистина не е много лицеприятно.

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: