Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
чет дек 06, 2018 5:26 pmStefan88 написа:
Здравейте , не съм сугурен че въпроса ми е за тук , но ме гложди от доста време. Защо след като напрежението в електрическата мрежа е променливо т.е. посоката на движение на електроните се сменяи 50 пъти в секунда нулата в електрическата мрежа е винаги без потенциал. Не трябва ли по пътя на логиката фазата и нулата да разменят местата си 50 пъти в секунда (тъй като честотa е 50hz).
А какво е потенциал?
По пътя на логиката всичко е относително.
Нулата била винаги без потенциал :lol: Не винаги, а спрямо кво :wink:
Проблема в логиката е, че она не мое да логува 50 пъти в секундата и за тва е измислила фаза и нула, които да не си разменят местата 50 пъти в секунда, за да станат понятия лесни за възприемане и боравене с тях.
А имаше нейде из форума интересни интерпретации за фаза и нула, но не успях да ги открия.
Може би някой друг да постне връзка към там :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
"Нулата" наистина се явява малко условно понятие ... Нейният електрически потенциал спрамо земята е нула, защо е практика галванично да се свързва със земята (поне сега, у нас). Спрямо "фазата" нейният потенциал се променя с обратен знак. При трифазните системи със заземен (или - не) звезден център обяснението е по-сложно. Но при един монофазен генератор - няма значение кой край ще заземиш. А може и да не го заземяваш ... Потенциалната разлика е срямо другия край на намотката на генератора и се променя 50 пъти в секундата.
Stefan88 - напреднал
пет дек 07, 2018 7:52 amHoвoceлckи написа:
"Нулата" наистина се явява малко условно понятие ... Нейният електрически потенциал спрамо земята е нула, защо е практика галванично да се свързва със земята (поне сега, у нас). Спрямо "фазата" нейният потенциал се променя с обратен знак. При трифазните системи със заземен (или - не) звезден център обяснението е по-сложно. Но при един монофазен генератор - няма значение кой край ще заземиш. А може и да не го заземяваш ... Потенциалната разлика е срямо другия край на намотката на генератора и се променя 50 пъти в секундата.
Това значи ли , че ако генератора не е заземен и ако прекъснем веригата някъде то тогава и двата края на генератора ще бъдат с потенциал спряно земята , но единият ще е положителен другия отрицателен ??
Stefan88 - напреднал
чет дек 06, 2018 9:25 pmBrassmonger написа:
Представи си една намотка, на която единия краи е забит в земаята. Нулата е проводника свързан към заземения край, а другия не е заземен. Когато свържеш консуматор, токът протича еднакво и през двата проводника както при всяка друга намотка. Фактически самата намотка е едната фаза примерно на трансформатор. Незаземеният край винаги ще има напрежение спрямо земята.
А ако не заземим?
Hoвoceлckи - майстор
пет дек 07, 2018 10:27 amStefan88 написа:
Това значи ли , че ако генератора не е заземен и ако прекъснем веригата някъде то тогава и двата края на генератора ще бъдат с потенциал спряно земята , но единият ще е положителен другия отрицателен ??
Не. Не значи. Това последното би се случило ако намоткага на генератора има среден извод и той е свързан към земя.
Brassmonger - специалист
пет дек 07, 2018 10:27 amStefan88 написа:
пет дек 07, 2018 7:52 amHoвoceлckи написа:
Ще има някакъв минимален потенциал поради капацитета спрямо околното пространство. Ако източника е с по-голямо напрежение няколко Kv още повече ще нарастне.
Hoвoceлckи - майстор
С впечатлението съм, че питането е за ниско напрежение?
Stefan88 - напреднал
пет дек 07, 2018 10:39 pmHoвoceлckи написа:
С впечатлението съм, че питането е за ниско напрежение?
За ниско е. Горе долу ми се изясниха нещата , благодаря на всички които ми помогнаха.
alien - специалист
моля, да не се възмущавате на такива въпроси
много по-добре е като не знае човек да пита, от колкото да прави ел инсталации
както например в една къща която купи баща ми когато бях малък - в цялата къща земно нямаше, само фаза и нула
фазата 2.5 квадрата, нулата 1 квадрат
нали тока е само на фазата, нулата няма ток значи няма нужда да е дебела....
kozl - майстор
нед дек 09, 2018 11:57 pmalien написа:
моля, да не се възмущавате на такива въпроси
много по-добре е като не знае човек да пита, от колкото да прави ел инсталации
както например в една къща която купи баща ми когато бях малък - в цялата къща земно нямаше, само фаза и нула
фазата 2.5 квадрата, нулата 1 квадрат
нали тока е само на фазата, нулата няма ток значи няма нужда да е дебела....
Не ве по тънка е оти в старите кащи водопровода беше метален и съответно заземителен и занулителен, та става и за нула :lachtot: и те ти економия на бакър :-D

Тема "Въпрос за "Нулата" в електрическата мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: