• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон дек 10, 2018 11:46 pmgnt69 написа:
пон дек 10, 2018 11:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
Русе, този път забравих да напиша- Освен в някои специални случаи.
Имаш ли трипътен на малкия кръг и байпас на помпата?
На малкия кръг имам ESBE TV60 и никакви байпаси и кранове през които се регулира дебита. Вентила знае какво прави. Помпата на малкия кръг е сложена на мах и като запали вдига 70-72 градуса и там работи без значение че се връща вода от долната част на буфера 20-30 градуса.
Твоя вентил го знам. Като термостата на нисана ми е.
Ако горелката ти е 20 киловата, дебитът на помпата е 0.86 к.м на час.
За 30 почти 1.3
От как съм запалил, по ниска температура, в долната част на буфера от 38 градуса не съм виждал и това е в топлите дни с редки включвания на горелката.
Инак, Есбето си знае работата.
gnt69 - майстор
пон дек 10, 2018 11:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
От как съм запалил, по ниска температура, в долната част на буфера от 38 градуса не съм виждал и това е в топлите дни с редки включвания на горелката.
Инак, Есбето си знае работата.
Сега съм го нагласил че студено да пали на 44 горна, преди студа палеше когато горе е 38. Долната температура сега пада на около 30 градуса, а преди на около 25 долу, а вентила си работи като часовник бахти и желязото. Тука чета за някакви с пълно отделяне с непълно, пък кран за регулиране на дебита.
Evgeniy - майстор
пон дек 10, 2018 11:46 pmgnt69 написа:
Помпата на малкия кръг е сложена на мах и като запали вдига 70-72 градуса и там работи без значение че се връща вода от долната част на буфера 20-30 градуса.
Ами и моята е на мах ама като наближи градусите горе, котела отива на 76* и минава на 2 и на 1. Ако намаля помпата, няма да може да усвоява мощността и много бързо ще отива на 2 или 1 и ще работи доста по-дълго.
gnt69 - майстор
вт дек 11, 2018 12:09 amEvgeniy написа:
Ами и моята е на мах ама като наближи градусите горе, котела отива на 76* и минава на 2 и на 1. Ако намаля помпата, няма да може да усвоява мощността и много бързо ще отива на 2 или 1 и ще работи доста по-дълго.
Намали помпата която вади вода от буфера и праща към радиаторите. Не знам може и серпентината да те бърка, по трудно усвоява през нея. Аз грея директно водата.
Евгени, намали и подаваната мощност.
Гошо, ако не бъркам, е прав. Серпентината е по бавна от общата вода.
Пример:
–имаш мощност 20 киловата.
–помпа малък кръг 875 л.ч
–помпа голям кръг 850 л.ч
Гледал си схемите, там има и дебити.
Ако радиаторния кръг е с голямо хидравлично съпротивление, бе голяма работа, нагласяш му помпата колкото иска, после вдигаш заданието на котелната. Инак аномалии. Сичко са обръща с главата надолу.
Според мен е грешка да си държите помпите на макс. Май от това е "проблема" на Евгени.
Тогава тя не подава излишното в буфера, а излишно върти в радиаторите.
Бе я си прегледайте записките!
gnt69 - майстор
вт дек 11, 2018 12:24 amТрифон П.Трифонов написа:
Според мен е грешка да си държите помпите на макс. Май от това е "проблема" на Евгени.
Тогава тя не подава излишното в буфера, а излишно върти в радиаторите.
Бе я си прегледайте записките!
Ако намаля помпата почва да вдига температура котела, не е голяма драма ще намаля хистерсисите на 3-2 и 1 на 1 градус и ще работи. Иначе сега си прави гаргара през малкия кръг.
Аз моята схема съм я правил по тоя клип.
ЦЪК[/youtube]
Evgeniy - майстор
За мощността може би си прав. Откакто пуснах ламбда контрола, ако му идват пелетите в повече, си вдига въздуха сама и ги "оползотворява"

Има и две особености при мен.
Аз съм с трипътен вентил, управляван от стаен термостат пропорционално-интегрално и ако се повиши темппературата си затваря повече.
Излишното в радиаторите вдига не повече от 6-8 десети повече от зададеното, и то когато котела е на 76*.

Другото е, че горелката гори в "саркофаг" от керамични плочи - горе, встрани и отпред донякъде е керамика и тя е нажежена, така че отдава топлина и след спиране на горелката. Предполагам това кара помпата да се включва периодично няколко пъти докато спре напълно.
вт дек 11, 2018 2:31 pmEvgeniy написа:
За мощността може би си прав. Откакто пуснах ламбда контрола, ако му идват пелетите в повече, си вдига въздуха сама и ги "оползотворява"

Има и две особености при мен.
Аз съм с трипътен вентил, управляван от стаен термостат пропорционално-интегрално и ако се повиши темппературата си затваря повече.
Излишното в радиаторите вдига не повече от 6-8 десети повече от зададеното, и то когато котела е на 76*.

Другото е, че горелката гори в "саркофаг" от керамични плочи - горе, встрани и отпред донякъде е керамика и тя е нажежена, така че отдава топлина и след спиране на горелката. Предполагам това кара помпата да се включва периодично няколко пъти докато спре напълно.
С подобно управление съм и аз. Пусни на ЛС инфо за ламбда контрола, ако искаш де!
За саркофага на горелката ... и това е интересно. В какъв котел е, че не мога да помня и как е направен. Пак на ЛС, че да не боде модератора, да .. ...!
Evgeniy - майстор
Всъщност "проблемът" се проявява по-силно, когато къщата е стоплена и няма консумация от радиаторите - първото затопляне от снощи.
Когато си има нужда от топлина, това не е така очевидно - второто затопляне от днес:

Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (29.67 KиБ) Видяна 2922 пъти

Мисля, че се усещам за причината долния край на буфера да се стопли повече от горния снощи.
Имам директна линия към серпентината на бойлера, но връщащата е през радиаторния щранг. Така от бойлера се връща вода с висока температура и влиза в буфера долу, а сензора е близо до тръбата.
вт дек 11, 2018 5:10 pmEvgeniy написа:
Всъщност "проблемът" се проявява по-силно, когато къщата е стоплена и няма консумация от радиаторите - първото затопляне от снощи.
Когато си има нужда от топлина, това не е така очевидно - второто затопляне от днес:

Capture.JPG

Мисля, че се усещам за причината долния край на буфера да се стопли повече от горния снощи.
Имам директна линия към серпентината на бойлера, но връщащата е през радиаторния щранг. Така от бойлера се връща вода с висока температура и влиза в буфера долу, а сензора е близо до тръбата.
Като си огледаш инсталацията, ще ти дойде.
Въртеше ми се нещо лира без кран, а то излезе подобно.
Пак са оказах прав. Не е напусто четенето на форума както се чете Библията.
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: