Най - вълнуващия въпрос зимно време.
blago74 - напреднал
пон дек 10, 2018 7:47 amfilmatoplo написа:
Виждал съм ги ,но не съм монтирал от тях ,разкажи ни ти нещо .
Здравей, поставиха ми тази горелка преди три години. Засега няма никакви проблеми , но без турболатори
не става.ще кача снимки.
Varnap5 - специалист
Здравей slavi_chonev@abv.bg.
Може въпросът ми да не е на място но от колко време си с пози котел и какво е горено с него досега.Питам защото може и да е пълен със сажди и от там водната риза да не може да усвои добре температурата.Аз съм от 2 месеца с у26 мисля 6 секции и всяка седмица чистя.Всеки път отделям време за да изкарам още малко сажди от въглищата от предният собственик.Понеже котела е дълбок ми се налага на места да чистя дори с една дълга арматура и чук.Веднага след всяко чистене температурата на водата се достига много по бързо. :)
filmatoplo - майстор
Задължително е да се почисти налепа от предното горене на дърва и въглища , да труден и мръсен процес . :wink: Аз скоро запалих една горелка на пелети в котел на нафта -да видиш какво кълбо черен дим излезе от розетката на комина - като погоря малко се оправи :wink: преди това беше като Голф 2 дизел :lol:
Varnap5 - специалист
Моя три пъти го пълних на половина само с разпалки и накрая като поизгорят слагах по едно до 2 пакетчета нафталин.Първият път одвън настана нощ.Следващите 2 не беше толкова страшно.Въпреки всички интервенции все още вадя сажди от въглищата като най много излизат от каналите които са срещу горната врата.По-конкретно левият и десният крайни.А между всеки от каналите трябва да има пролука там където се съединяват секциите но при мен все още липсват.Просто още не съм измислил как да ги почистя.
шоп - майстор
вт дек 11, 2018 4:25 pmVarnap5 написа:
Просто още не съм измислил как да ги почистя.
Опитай с пропан бутанова горелка. От този тип с които се пърли прасе. При обгаряне пада всичко до метал....разбира се малко се помага и с четка и шпатула.
ventzi48 - специалист
Ламарината под оригиналните плочи/чугунени/ е поставена така, че задния край да опира в задната стена на котела като съм изрязал ъглите по формата на задната стена. Представи си как топлите газове минават през скарата, отиват вертикално нагоре, срещат тази ламарина и тръгват към задната стена между двете оформени нива. След това тръгват напред над оригиналните плочи , правят обратен завой към димните ребра между които има турбулатори / и излизат към комина. За да завихря съм поставил перпендикулярни прегради като лабиринт. Доколко е ефективно не мога да преценя но мисля, че и колегата Шоп е поставил подобна преграда. Мисля, че всичко е въпрос на занимавка и проби. Така нареченият отражател ламарина във формата на V / основата трябва да бъде 5-7 см./ лежи върху скарата с основата си и топлите газове се отклоняват към страничните ребра. Ъгълът според мен трябва да бъде около 45 гр.
blago74 - напреднал
вт дек 11, 2018 6:56 pmventzi48 написа:
Ламарината под оригиналните плочи/чугунени/ е поставена така, че задния край да опира в задната стена на котела като съм изрязал ъглите по формата на задната стена. Представи си как топлите газове минават през скарата, отиват вертикално нагоре, срещат тази ламарина и тръгват към задната стена между двете оформени нива. След това тръгват напред над оригиналните плочи , правят обратен завой към димните ребра между които има турбулатори / и излизат към комина. За да завихря съм поставил перпендикулярни прегради като лабиринт. Доколко е ефективно не мога да преценя но мисля, че и колегата Шоп е поставил подобна преграда. Мисля, че всичко е въпрос на занимавка и проби. Така нареченият отражател ламарина във формата на V / основата трябва да бъде 5-7 см./ лежи върху скарата с основата си и топлите газове се отклоняват към страничните ребра. Ъгълът според мен трябва да бъде около 45 гр.
Благодаря, ще пробвам тези дни и ще видя ефекта. Сигурно разликата ще е голяма.
ventzi48 - специалист
Благо. На стр. 69 има снимки на подобна ламарина с напречни прегради която е поставена над горните плочи. Аз съм поставил такъв лабиринт и на долната плоча. Получава се двоен S за димните газове.
Varnap5 - специалист
Не можах да намеря такъв разрез какъвто търсех,за това ще ви покажа друга.С стрелки се опитах да посоча горе долу местата.Просто не ги виждам дори.Взех четка телена.Нещо като четките за бутилки но малко по-широка и пак не пада всичко.Изображение
Varnap5 - специалист
kociol-zeliwny-viadrus-u26-hercules

Прикачен файл

kociol-zeliwny-viadrus-u26-hercules.jpg

Прикачен файл

kociol-zeliwny-viadrus-u26-hercules.jpg

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: