Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
Не визирам никой конкретно,а темата като цяло ! Цялата работа с разхода е с толкова променливи и субективни фактори,че да се сравнява един с друг е безсмислено ! А че някой хора си натъкмяват разхода колкото им се иска да е на тях та да се похвалят...е друг въпрос :wink:
Mizzo - помощник
ср дек 12, 2018 4:49 pmSvezar написа:
Не визирам никой конкретно,а темата като цяло ! Цялата работа с разхода е с толкова променливи и субективни фактори,че да се сравнява един с друг е безсмислено ! А че някой хора си натъкмяват разхода колкото им се иска да е на тях та да се похвалят...е друг въпрос :wink:
Аз затова написах малко по дълъг пост, но обясних какво имам и какво топля, какви решения съм взел и какъв ми е разхода, каквато всъщност е темата. Някои явно не им се чете обаче като е по дълго. Добре ли е, не е ли, незнам, но съм написал каквото е, та ако мога да помогна на някой.
kalin72 - майстор
Глей ся, има огромно значение и най-малкото детайлче. Примерно жена ми като отвори прозорците да се проветрява, всеки ден, и ги забравя, та децата като се приберат от училище, и ги затварят. Обаче през това време, ако термостата каже ДА, горелката си пали и си харчи пелети :)
Та...кво да сравняваме площ и изолация, като няма начин да сравним :)
andy_forresite - майстор
Най-много се лъже след лов, преди избори и за разхода на пелети :-D Специално за последното - често, т.е. не винаги :yawinkle:
С горейко двайсе засега минавам с 4,50 лв/ден. 100 неизолирани квадратИ и 80-ка бойлер. Най-топло е в бойлера - 63 градуса :yawinkle: Гори от 06:40 до 23:00 часа всеки ден. И в кухнята трапезария 21 квадрата държим 24°. Нататък е по-студено, като в малката спалня съм сложил 19, в спалнята 6 градуса :-D с нея стават 120 кв.м. и затова обявявам 100 че отоплявам. Другото е дневна и още една стая дневна с бокс 21-22. Също ръчкам с ръжена заради бучките. Предпочитам го пред това да ходя да цепя дърва, да ги внасям вътре цапайки и да ги горя в стаята опушвайки. На час, час и нещо слизам при котела :smoker: и сръчквам я бункер, я горящи пелети и не се оплаквам хич. Обмислям да сваля един фотьойл в мазето и да си чета нещо, или да се правя на Дан Донеган :rock: . Много ми е спокойно.

Mizzo, минавай на стаен термостат. Само съсипваш камината с притопляне на манджата.
filmatoplo - майстор
:-D И моята камина пали в 6,20ч и гаси в 23,00ч -1 чувал всеки ден :wink: точно сега в трапезарията 25 , а в спалните е 22-23 гр . Като стана в 5,00ч в трапезарията е 19,05 или 20,00 градуса ,в спалните сутрин не съм мерил но не е студено .Като запали вече към 7,30-8,00ч е 21 градуса и нагоре :wink: .и така цикъла се повтаря .От 24 часа в денонощието -само 7 часа и 40 мин не работи .
bmahob - майстор
Не знам с пелети ми е малко скъпо но ужасно удобно. Дразни ме че всяка година спекулативно предвид нарастващото търсене увеличават цената с 50лв минимум... не знам до къде ще я докараме, в началото ми беше трудно, разминаване на очакване с реалност .......... но пък си намерих ново хоби, дена година денонощно четен тук и в един хърватски или сръбски форум и накрая ми светна, намерих опхтималното горене, подобрих каминат с каквото можах къде с четене къде с налучкване и стан бе хора :-D оправих си стъклото , в средата чисто дори и след 10 дена горене без чистене, свалих Т на изгорелите газова с близо 30гр на всяка степен. Остава ми да сложа един трипътен смесителен винтил и изолация на тавана САМО ЧЕ ОТВЪТРЕ и се пенсионирам :cool: , но сега имам други приоритет който ми е по важен :-D
Rumen89 - специалист
Няма какво да се лъже сега сложих 3 чувала и още половин от 15 кг чувал. Преди ми гореше по 12 тона пелетети защото не беше настроена горелката. Сега искарвам с по 8. Тази година за пръв път зареди само слънчогледови. Благодарение на форума си направих тази икономия, че преди си нямах хал хабер от пелетите. Очаквам отговор как да си ъпдейтна управлението, че нещо се бъгна.
Mizzo - помощник
@andy_forreste
Не съм сигурен, че със стайния термостат ще се подобрят нещата. Пробвах и не работи добре. Камината работи почти постоянно и не се постига равномерна температура навсякъде. Камината ми е с дистанционно и с вграден в него термостат. Можеш да го сложиш в другата стая и да командваш според градусите. Е да ама на практика не се получава. Остава възможност за външен термостат ама не ми се дават още 100+лева при положение, че и така си работи добре само с притопляне на супата :)
@bmahob
Ти убеден ли си, че е по евтино на дърва пред пелети? Не говоря за първоначалната инвестиция, а за самата суровина за утопление. Че те така лъжат с размерите и нареждането на дървата, че купувайки един кубик получаваш максимум ама абсолютен максимум 0.7кубика дърва. Това как ще стане с пелетите, а? Та накрая всеки да си прецени само за цената, а пък за мръсотия та, комфорта и това, че не режеш, цепиш, мъкнеш нагоре и надолу и прочие въобще да не го смятаме...
gnt69 - майстор
ср дек 12, 2018 6:07 pmRumen89 написа:
Няма какво да се лъже сега сложих 3 чувала и още половин от 15 кг чувал. Преди ми гореше по 12 тона пелетети защото не беше настроена горелката. Сега искарвам с по 8. Тази година за пръв път зареди само слънчогледови. Благодарение на форума си направих тази икономия, че преди си нямах хал хабер от пелетите. Очаквам отговор как да си ъпдейтна управлението, че нещо се бъгна.
За ъпдейта на горелката зависи откъде си.
Моят разход се вдигна доста.
Днес заварявах малко тръби, дето карат вода към 3 нови радиатора, с обща мощност 8.722 при 80/60/20.
От 6 часа горелката работи на 15 киловата и няма изгледи да спира. Новите помещения тръгнаха от 12 градуса. Вече съм по тениска.
Отопляемата площ е всичките 86 квадрата. Съседните стая и баня, тази година не се топлят.
Тестовете ще продължат до сутринта, после намалявам градусите, в двете спални и коридора и чакам гости за празниците.
Точният разход няма да мога да измеря, понеже жилището няма да се топли нацало повече от 2-3 дни, което не е показател.
Отдавна не бях изпъвал реактора толкова продължително на макс.
Колкото изгори– толкоз.
Догодина газов късмет!

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: