• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
aldebaran - напреднал
rulom написа:
Конденза може и да е от газова печка или газов готварски котлон.....
Доста интересно! :) При мен наистина се готви само на газ. Почти по цял ден понякога работи котлона, така че е възможно и това да подпомага процеса...
Би ли ми обяснил защо като се готви на газ се провокира по-голям конденз? Не мога да си го обясня.... :?
georgiarg - специалист
Аз пробвах в къщи с влагоуловител и смятам да си купя и да си реша проблема с влагата и мухъла.
tarlyo - специалист
Виж какво излиза от ауспусите на колите които карат на газ...
rulom - модератор
Не знам по химично как се казва процеса и какви действия има, но знам че при работа на газов котлон се отделя голямо количество влага.В къщи сме с газова печка- готварска, също имаше влага, докато не поставих аспиратор.И понеже в природата няма нищо празно аспиратора като тегли изгорелите газове през лошата дограма влиза чист въздух и готово- няма влага.Другия вариант е готвенето да се провежда на тераса или някакво открито пространство.Именно за такова предназначение са масовите котлони без защита.
velsi - Почетен майстор
aldebaran написа:
rulom написа:
Конденза може и да е от газова печка или газов готварски котлон.....
Доста интересно! :) При мен наистина се готви само на газ. Почти по цял ден понякога работи котлона, така че е възможно и това да подпомага процеса...
Би ли ми обяснил защо като се готви на газ се провокира по-голям конденз? Не мога да си го обясня.... :?
Малко съм позабравил химията, но при горенето на пропан (C3H8) бутан (C4H10) се получава нещо такова:

C3H8+C4H10+23 O2 -> 7 CO2+9 H2O

тоест продуктите на горене са въглероден оксид и вода.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Точно така velsi.
velsi - Почетен майстор
На въпроса: сложи си подходящ подпрозоречен перваз. Конденза лесно се забърсва от него. Ако искаш да си съвсем спокоен дай му съвсем лек наклон навътре към прозореца. Така никога няма да се стече по стената. Фугата между касата на прозореца и перваза оформи със силикон.

Прикачен файл

perv.jpg
perv.jpg (122.18 KиБ) Видяна 6715 пъти
rulom - модератор
Съмнява ме при готвене на газ да има само лек конденз и да се обира само с кърпа :roll:При готвенето на газ направо си тече вода, ако и дограмата е PVC ефекта е още по поразителен-направо тече.Така че според мен правилното в тази тема е , както каза някой по-горе, да се отстрани причинителя на влагата, а не да се търси временно решение, за момента.
=================================
n_a написа:
Къде е Рая?
Рая е на югоизток от мен-съседката Рая :lol:
aldebaran - напреднал
velsi написа:
На въпроса: сложи си подходящ подпрозоречен перваз. Конденза лесно се забърсва от него. Ако искаш да си съвсем спокоен дай му съвсем лек наклон навътре към прозореца. Така никога няма да се стече по стената. Фугата между касата на прозореца и перваза оформи със силикон.
Точно това е и моята идея
Мислех си за монтиране на нещо като малко первазче или нещо от рода в най-долната част на дограмата, в което да се събира този конденз, но не ми идва идея как да го осъществя и то така, че да има и някакъв вид.
Моля за идеи.
Тоест, подпрозоречния перваз да се състои от нещо като малка пвц лайсна. Тя може да бъде прикрепена и само със силикон и дори, ако реша да я махам -> изчиствам силикона и готово! :)
8180 - майстор
Въпреки "закачливото безхаберие" на автора (не вярвам да е сериозно неразбиране), ще се включа пак, за да напомня елементарни неща:
1. Влагата не е само декоративен ефект в жилището, както и последното не е изложба, а именно ЖИЛИЩЕ за ХОРАТА. Хобитата са чудесно нещо, но струват пари - всеки си решава какво да си позволи, особено когато има и деца.
2. Един добър вентилатор в банята струва вероятно 2-3 седмични дажби на 1 добро куче. Сушилната машина е по-скъпа, но също е вариант.
3. В началната физика се споменава, че независимо от интензивността на изпарението на вода от тенджерата, температурата в нея е макс. 100оС, като за да се предотварати кипенето е достатъчно да се намали огъня, а не да се отваря капака. Дори е по-икономично.
4. Май от 100 год. съществуват херметически тенджери, които успяват да "оборят" елементарната физика. Те пък дори са още по-икономични.
5. Откритото изгаряне на газ (вж. Велси) генерира доста вода, с която средно качество аспиратор се справя.
Ако се ЗАМИСЛИ човек, сигурно ще открие още 20 елементарни и нескъпи начина за намаляване на проблема. Ако не - весело и безхаберно да "сваля дограмата".
Някои успяват така (весело и безхаберно) и деца да правят... :?

П.П. След изключително поясняващата смяна на заглавието, се е получил съществен принос за БГ езика. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Идея за конденза от прозорците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: