Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
пон дек 17, 2018 3:44 pmEvgeniy написа:
При теб пламъка чак се издухва хоризонтално напред, а трябва да е нагоре/напред за правилно горене и самоочистване.
Каква е формата на огня се вижда само в реални условия.
Клиповете са правени при отворена врата и излишният кислород разсейва огъня.
На моя котел съм едно малко керамично стъкло на долната врата 5 х 4, със светъл отвор 4 х 3. Вижда се разликата - при затворен котел пламъкът е по-спокоен, висок и плътен.
Evgeniy - майстор
Да, може би това е разликата наистина. Сините пламъчета в кръг доказват добро горене, значи може би е добре всичко. Аз бих експериментирал малко с въздуха.
andy_forresite - майстор
Щеше да е добре да се вижда огъня в "работни" условия. Но стъкло, през което не се излъчва топлина, щеше да оскъпи продукта. Все пак можеше едно стъклено оченце 2 см на 20 см над и в посока горящите пелети. Има 2 проблема - да се знае къде ще се слага горелката и че това оченце бързо ще се зацапа и няма да можем да настройваме преди да го почистим. Наблюдението на котела грейко става от дупка 5 мм откъм пантите на вратата. Светло ли е в котела, значи горенето бива.
gnt69 - майстор
Аз пък преди малко се прибирам и в къщи студ 21 градуса. Слизам при котела горелката писка грешка. Тая сутрин преместих бункера и маркуча останал увиснал напълнил се с пелети и задръстил. Почистих запалих и завъртях трипътния котела да топли директно къщата без да минава през буфера и вече идва топлото. Радиаторите отдавна не съм ги пипал толкова горещи. :partyman:
пон дек 17, 2018 10:24 pmgnt69 написа:
... завъртях трипътния котела да топли директно къщата без да минава през буфера и вече идва топлото. Радиаторите отдавна не съм ги пипал толкова горещи. :partyman:
Русе, може ли да драснеш една схема?! Интересно ми е как е вързан трипътния към кръговете.
gnt69 - майстор
вт дек 18, 2018 7:47 amТрифон П.Трифонов написа:
Русе, може ли да драснеш една схема?! Интересно ми е как е вързан трипътния към кръговете.
Моята схема е елементарна. Котела топли буфера а буфера къщата. Имам възможност при първоначално пускане или ако искам шоково да стопля завъртам вентила в положение К, спирам помпата за отопление от стайния и оставям само помпата на котела да върти. Ето снимка. На стената с молив са написани положенията. Иначе нормално си стои в положение Б и всичката вода минава през буфера. Пълни се отгоре и когато работи котела веднага идва топлата вода в радиаторите.

Прикачен файл

VENTIL.jpg
VENTIL.jpg (73.3 KиБ) Видяна 1762 пъти
filmatoplo - майстор
:) Вентил си сложил -но оти не тури и задвижка с контролер , няма да се налага гимнастиката и пак ще е топло . :wink:
На мен не ми е ясна схемата на подвързване. Видях снимката, ама...
И аз съм с буфер, ама както и да завъртя трипътния, не мога да отделя буфера.
Освен това, схемата на Антон е така измислена, че приоритет е къщата, само излишното влиза в буфера. Колкото е по студена къщата, толкова по малко в буфера. Със затоплянето се увеличава и излишъка. Задвижка и контролер са си екстра. Врътка си се сам, колкото трябва.
filmatoplo - майстор
Отделяне има предвид че го отваря така ,че само топло да ходи към радиаторите -отвора от байпаса е закрит ,топло черпи от върха на буфера което иде от котела без да смесва от връщащата вода .
пон дек 17, 2018 10:24 pmgnt69 написа:
... и завъртях трипътния котела да топли директно къщата без да минава през буфера... :partyman:
Филме, ясна е работата. Не е описал положението точно. Като ми е студена къщата, контролера ми врътка така крана, както той неговия. Сичкото топло, дето могат да поемат радиаторите, оди към тях, а ако има в повече– в казана.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: