• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
пон дек 17, 2018 11:07 pmbmahob написа:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... rL2EC8zlwF
На страници 6 и 7 много добре е показано как трябва да се изолира комина и каква шапка да му се сложи - ти ли беше питащия за конденз?
Ако нещо конкретно те интересува и не можеш да си го преведеш, просто копирай текста и го пльосни тук. Ръководството е голямо и не ми се чете всичко наред - това, което ме интересуваше е, че ежегодно комина трябва да се чисти, а не да се лежи на кълката, че "той си тегли добре", за чистенето на пепелниците мисля, че няма питане, въпросът е отработен от всички собственици на пепел-етни горелки.
preslav - майстор
вт дек 18, 2018 1:35 pmkozl написа:
Kaptagone,
дека е манометъро преди или след помпата по посока на движение на течността в системата?
Нека аз да позная, след крана за пълнене на системата т.е. на всмукателната част на помпата.
вт дек 18, 2018 1:44 pmpreslav написа:
вт дек 18, 2018 1:35 pmkozl написа:
Kaptagone,
дека е манометъро преди или след помпата по посока на движение на течността в системата?
Нека аз да позная, след крана за пълнене на системата т.е. на всмукателната част на помпата.
Навярно си прав.
А защо, в затворена система, след като налягането е 1.2–1.3 и помпата се включи, пада на 0.9–1.0.
preslav - майстор
вт дек 18, 2018 1:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Навярно си прав.
А защо, в затворена система, след като налягането е 1.2–1.3 и помпата се включи, пада на 0.9–1.0.
Мога единствено и само да предполагам, че някъде между манометъра и помпата има тръба или фитинг с намалено сечение (в следствие на събрал се боклук), помпата започва да работи като вкуумпомпа, а не като циркулационна или нагнетателна. Ако съм прав в това си съждение, ситуацията е неприятна за помпения елемент, създават се условия за кавитация и затова попитах за повишен и нехарактерен шум.
Сега се сещам за още нещо - беше споменато, че манометърът е сменен, а после се каза, че системата не е доливана - тайзи работа как се случва не знам, но като гледам чугунения фитинг, комбиниран с полипропиленови тръби и настръхвам. Нека позная, че и радиаторите са стоманени, лирата в банята също и т.н. неща по системата, които интензивно кородират (тъй ли му се викаше на ръждясването), за 2 години експлоатация, боклуци бол, ами вграденото ВИЛО не е глупаво и не му се яде вода премесена с ръжда.
Hursa - майстор
вт дек 18, 2018 2:12 pmpreslav написа:
някъде между манометъра и помпата има тръба или фитинг с намалено сечение (в следствие на събрал се боклук)
По скоро - преди манометъра (и помпата), според мен. И затова манометъра показва понижено налягана на участъка между евентуалното "задръстване" и смукателя на помпата.
Течностите са практически несвиваеми, за да се проявява ефекта в апендикс.
Ако е в циркулационен кръг, съгласен съм да има делта преди и след помпата, но не и пулсации.
А пулсации има. Защо?
preslav - майстор
вт дек 18, 2018 3:04 pmТрифон П.Трифонов написа:
Течностите са практически несвиваеми, за да се проявява ефекта в апендикс.
Ако е в циркулационен кръг, съгласен съм да има делта преди и след помпата, но не и пулсации.
А пулсации има. Защо?
То след още 100 поста ще стане ясно, че пулсациите са вибрации, после ще стане ясно, че системата е залята с чешмянка, щото антифризите и дестилираната вода са скъпи - почвам вече да изпадам в ролята на врачка, а в същност трябва да се отдели 1 ден, да се източи и промие (по възможност) системата, какъв ти един ден, цели 2-3-4 часа. Аз лично бих демонтирал ВИЛО-то и като го пусна на сухо да видя какви вибрации генерира. Очаквам включване от питащия, нека каже какви са крановете по системата, сферични, шибърни, някакви други чешмеджийски и т.н. щото съм ял хурката на онези кранове с паричката, да не говорим, че "гумичките" им може да са от Вожа.
kaptagona - специалист
Манометъра е веднага след крана за пълнене. Някои искаше снимки на крановете.
Прикачен файл:
IMG-7c075398214df4fcef7c6aaa74dce118-V.jpg
Прикачен файл:
IMG-f01af911d0a216bb6e69fccb812c5250-V.jpg
Прикачен файл:
IMG-50cae9567c2c2ddb613938a393bd3dac-V.jpg
IMG-50cae9567c2c2ddb613938a393bd3dac-V.jpg (103.74 KиБ) Видяна 1308 пъти
Прикачен файл:
IMG-3c3f71238f0e79b66dd839da132c7995-V.jpg
Hursa - майстор
Всяка помпа предизвиква пулсации на налягането, по-големи или по-малки. (Бутални, плунжерни - по-големи, центробежни, вихрови - по-малки.) Така, че е нормално при работа на помпата да проиграва, в някакъв неголям диапазон манометъра. Даже би било странно, ако стрелката е "неподвижна", като при неработеща помпа. Може би "сега" проиграва много по-значително - и затова да е направило впечатление. Нормално е и ако манометъра е непосредствено преди помпата - при включване на помпата - налягането да е по-ниско, отколкото при не работеща (при една и съща температура в затворената система), поради общия пад на налягане в системата и създаденото под налягане от "всмукването" на помпата. И обратно - ако манометъра е след нея. Може би просто питащия не е обръщал внимание на тази промяна на налягането при включване на помпата.
А проиграването, ако е в резултат на задръстване - да се дължи на "влошеното" обтичане на такива стеснения в резултат на отложения, а и те едва ли са "твърди" и вероятно имат някаква "подвижност" и потока ги движи в резултат на което се създават пулсации на налягането (според мен).
[Но възможно е (според мен) да са се натрупали отложения и непосредствено в "тройника" ("отклонението") към който е включен манометъра (- задържани от смущението на потока предизвикано от това местно съпротивление в тръбния път). Тогава пада на налягането е поради ускорението на потока в това образувало се местно "стеснение" - и манометъра може да отчита (при включена помпа) понижение на налягането, дори и ако е включен от страната на напора на помпата. В такъв случай, мисля, че нормалните пулсации създавани дори от нормално работеща помпа - могат да се предават на манометъра - "усилени" от това местно стеснение.] - но това в случая не може да е причина, като гледам снимката :)
вт дек 18, 2018 5:12 pmHursa написа:
...
Утре ще направя клипче с манометрите на трите ми помпи. Манометрите и помпите са подобни като на проблемната система.
Всъщност, само на два, щото не ми се пали излишно камина на затоплена стая. Като я пална– отделно клипче.
В една система, пулсациите говорят за повишено налягане, в едната ѝ част и разреждане, в друга.
Водата е течност, а съм чел, че практически не се свиват. Ти ли пита за въздух, в тръболяка?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: