Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Валтер Желязков - специалист
Щях да предложа схемата и да поискам мнение от знаещите.
Ще има ли топло към радиатора и при по хладен котел?

Прикачен файл

post-70418-0-77405500-1517731058_thumb.jpg
post-70418-0-77405500-1517731058_thumb.jpg (4.24 KиБ) Видяна 1829 пъти
вт дек 18, 2018 4:54 pmВалтер Желязков написа:
Ми вече си го поискал и знаеш отговора.
Към радиаторите ще ходи топло, само ако котела са засили да прескочи трипътния.
Котарака си държи температурата на 65 градуса, та явно условието е спазено.
andy_forresite - майстор
Просълзява в посоката на смесване. Моят херц за термостатична глава с изнесен осезател така прави :)
При задаване на връщаща 30 градуса и още малко, докато подпре термоглавата (до упор наляво), щрангът със смесена вода към входа на котела изстива напълно.
вт дек 18, 2018 5:10 pmandy_forresite написа:
Просълзява в посоката на смесване. Моят херц за термостатична глава с изнесен осезател така прави :)
При задаване на връщаща 30 градуса и още малко, докато подпре термоглавата (до упор наляво), щрангът със смесена вода към входа на котела изстива напълно.
Тосоката е ясна. От къде пропуска?
От големия кръг или от малкия?
Подозирам, искаш да кажеш от големия пропуска преди да и отворил елемента?
Щом изстива напълно, не е добре вентилчето. Поне до 30 зададени не сколасва ли?
Тия трипътни не са ли отговорни да поддържат смесената вода, а ти говориш за задание на връщаща?!
andy_forresite - майстор
Спомни си схемата на кавазакитата. Смесителният при мен е отгоре на топлата тръба и разпределя излишъка към радиаторите след като е подал към входа на котела достатъчно количество котелна вода според зададената чрез термоглавата температура.
Самата глава е с градуси 30-70°, но има крайни положения. Когато зададеш 70 и завъртиш до упор, тогава не пуска абсолютно нищо към радиаторите. Когато завъртиш на 30 и ги подминеш също до упор, тогава пък не смесва нищо и нищо не пуска по байпаса.
fbr - майстор
вт дек 18, 2018 4:54 pmВалтер Желязков написа:
Моята система е по тази схема, разликата е само че помпата на рад. кръг е на горещия щранг, но това е без значение в случая. До към 50-55 градуса на котелния кръг, към радиаторите топло практически не ходи, ако не се смята разширяването на водата. След като мине 60 градуса котелния кръг , почва да смесва вода от котелния и радиаторния кръг, като котелния кръг се качва до към 70 градуса, а радиаторния почва да нараства нагоре. След като радиаторния кръг достигне 60 градуса , тогава и котелния кръг пада на 60 градуса, и от там нагоре температурите на котелния и радиаторния кръг вървят нагоре заедно. Тези процеси са валидни когато няма ограничаване на нагревната мощност. Термостата включващ котелната помпа е на изхода на котела, а термостата на радиаторната помпа е на тетката на байпаса на радиаторния кръг. Бойлерната помпа се управлява от термостата на радиаторния кръг, но студения щранг на бойлера влиза на студения щранг на радиаторния кръг, а горещия взима от изхода за гореща вода на котела.
Последна промяна от fbr на вт дек 18, 2018 6:28 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Ако инсталацията е изпълнена с малки диаметри тръби създавайки голямо съпротивление и тръбния път е дълъг -има нужда от втора помпа ,тоест то винаги иска 2 помпи -една на малкия и една на големия кръг :wink: .Няма да споря по въпроса с опоненти при които -Аз съм тъй и ми работи :wink:
вт дек 18, 2018 6:18 pmfilmatoplo написа:
Ако инсталацията е изпълнена с малки диаметри тръби създавайки голямо съпротивление и тръбния път е дълъг -има нужда от втора помпа ,тоест то винаги иска 2 помпи -една на малкия и една на големия кръг :wink: .Няма да споря по въпроса с опоненти при които -Аз съм тъй и ми работи :wink:
Опа, не споря с тебе бе. Сигур 50% от наученото от тебе го знам.
На 8 киловата камина ко да туря?
Я сипи един мавруд, че нещо докачлиф ми са струваш!
filmatoplo - майстор
:-D От де огади чи си сипах :drinkers: не съ докачам щом турям този смехуран - :wink: кат писах жената крещи че турила вечерята и на 2 на 3 написах нещо и :drinkers: .Тя кат по проста Шардоне ,аз кат по прос Мавруд . :lol: :partyman: по 1 чаша де да стигне за коледа :-D
gnt69 - майстор
вт дек 18, 2018 4:02 pmfilmatoplo написа:
:) Нищо не се разбъзиква -само се слага задвижка :wink:
Отказал съм се от повече инвестиции в парното. Подключването на буфера преди 2 години при наличие на буфер там за помпи, за кранчета, за вентилчета, за клапи, за медни тръби и фитинги ми струваше двугодишната цена за отопление, оттогава съм се отказал от инвестиции в парното на къщата. Въпроса е принципен не е липса на средства. Сега ако инвестирам в една задвижка, едно управление на задвижката и малко преправяне по инсталацията би ми излязло колкото цената на още едногодишно отопление.
Така ми е добре и искам да съм ползвател. :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: