• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kaptagona - специалист
вт дек 18, 2018 5:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт дек 18, 2018 5:12 pmHursa написа:
...
Утре ще направя клипче с манометрите на трите ми помпи. Манометрите и помпите са подобни като на проблемната система.
Всъщност, само на два, щото не ми се пали излишно камина на затоплена стая. Като я пална– отделно клипче.
В една система, пулсациите говорят за повишено налягане, в едната ѝ част и разреждане, в друга.
Водата е течност, а съм чел, че практически не се свиват. Ти ли пита за въздух, в тръболяка?
Ето преди малко обезвъздуших всичко и проблема си остана.Някои беше питал за шумове. Няма помпата не се чува въобще.
вт дек 18, 2018 5:43 pmkaptagona написа:
...
В РС, ама не откъм водата, е останал малко въздух. Така предполагам.
Затова ти препоръчах някой, който разбира, да ти погледне системата, че така ще изпреварим някои по дълги теми.
Hursa - майстор
вт дек 18, 2018 5:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
В една система, пулсациите говорят за повишено налягане, в едната ѝ част и разреждане, в друга.
Водата е течност, а съм чел, че практически не се свиват. Ти ли пита за въздух, в тръболяка?
Как пулсациите да "говорят за повишено налягане, в едната ѝ част и разреждане, в друга"? Помпата и хидравличните съпротивления създават тези разлики в налягането. Налягането пред и след хидравлично съпротивление в един поток е различно - колкото по-голяма е разликата, толкова е по голямо съпротивлението. Помпата създава разлика в налягането (при затворена система - пред и след нея - напор на помпата - за да пеодолее сумарното съпротивление в системата и да създаде поток с определен разход през нея. Течностите, практически всичките, се считат за "несвиваеми". Разбира се, те променят обема си под действие на налягането и всяка течност в различна степен, но това изменение на обема е много малко за да оказва съществено влияние на разчета на работата на повечето хидравлични системи. Газовете, от друга страна - силно изменят плътността си под действие на налягането. И ако има образувало се газово пространство в хидравличната система по пътя на потока, то пулсациите на налягането, а в реалните системи винаги има такива - около този газов мехур ще се образува поток течност с променлив разход (мехура силно ще си променя обема си в такт с пулсациите на налягането предавано му от течността. Същото и ако в течността, под действие на температурата например, се отделят разтворени газове - тогава в потока се носят газови мехури - и вече течността "става свиваема", но разбира се само плуващите мехури, които "тласкат" и "освобождават" място при изменение на налягането в "несвиваемата" течност. И потока "пулсира", разхода пулсира.). А това ще предизвика и значително усилване на пулсациите. (Не е много коректно, така написано.)
Или въпроса е от какво се предизвикват пулсациите при работа на помпата?
kaptagona - специалист
вт дек 18, 2018 5:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Затова ти препоръчах някой, който разбира, да ти погледне системата, че така ще изпреварим някои по дълги теми.
Отказвам се.Ако не е опасно оставям така. Няма професионални маистори в моя град които да мислят и ми говорят само щуротии.
вт дек 18, 2018 6:27 pmHursa написа:
...
Доообре.
Hursa - майстор
Ако има значително понижение на налягането преди помпата, поради натрупали се отложения например, може да се стигне до кавитация. А дори неголямо нейно проявление - може постепенно да разруши помпата (най-вече работното колело). Не съм специалист, така че може да преценявам погрешно - но мисля, че ако наляганията, които съобщавате, понижаването на налягането, след включване на помпата - е такова, то е рано да се говори за поява на кавитация. Разбира се, ако причината за това проиграване на манометъра е натрупване на отложения. Но обикновено натрупването на отложения и "задръстването" на тръбопроводите става постепенно и за не малък период от време. Щяхте да забележите постепенно нарастване на това "проиграване" на манометъра. Така, че може тук пишещите пак да сме сгрешили :). Може парче от уплътнение или някакъв детайл да е попаднал в системата и да е "заседнал" на някой "завой" или някакво стеснение на тръбния път и да е предизвикал "изведнъж" такова "задръстване".
По бързо може нещо да "излезе от строя", ако това играене на манометъра е в резултат на големи вибрации на помпата или двигателя и - така, че ако не е още проверено - проверете дали вибрира осезаемо.
preslav - майстор
вт дек 18, 2018 6:33 pmkaptagona написа:
...
Отказвам се.Ако не е опасно оставям така. Няма професионални маистори в моя град които да мислят и ми говорят само щуротии.
Всяко отклонение от нормалното е опасно до доказване на противното - нормалното е било при пускане на системата 1.1 бара на студено и 1.6 бара на работеща система. Никакви майстори не ти трябват, изпускай системата с надеждата натрупалите се боклуци да изчезнат, зареждай наново, обезвъздушавай и пали камината - дано това ти реши проблема!
При съответните мерки за безопасност е добре системата да се "дешламира" при работно налягане т.е. загряваш водата, спираш камината и отваряш крана за източване. !!!Фнимание!!! водата ще е на 55-60 градуса, но толкова е и на пералнята след края на цикъла.
Казано в по-пряк текст - не се ебавай, направи нужното за да върнеш камината в изходно положение, а то е 1.2-1.6 бара работно налягане.
А, и да беше казал кой е този (щях да кажа шибан, но се въздържах) град, че да няма кой да погледне скопосийката ти, ами кой ти монтира това чудо, попитай него, докарай го, почерпи го, заплаши го.
kaptagona - специалист
вт дек 18, 2018 7:29 pmpreslav написа:
вт дек 18, 2018 6:33 pmkaptagona написа:

Всяко отклонение от нормалното е опасно до доказване на противното - нормалното е било при пускане на системата 1.1 бара на студено и 1.6 бара на работеща система. Никакви майстори не ти трябват, изпускай системата с надеждата натрупалите се боклуци да изчезнат, зареждай наново, обезвъздушавай и пали камината - дано това ти реши проблема!
При съответните мерки за безопасност е добре системата да се "дешламира" при работно налягане т.е. загряваш водата, спираш камината и отваряш крана за източване. !!!Фнимание!!! водата ще е на 55-60 градуса, но толкова е и на пералнята след края на цикъла.
Казано в по-пряк текст - не се ебавай, направи нужното за да върнеш камината в изходно положение, а то е 1.2-1.6 бара работно налягане.
А, и да беше казал кой е този (щях да кажа шибан, но се въздържах) град, че да няма кой да погледне скопосийката ти, ами кой ти монтира това чудо, попитай него, докарай го, почерпи го, заплаши го.
Града е наи хубавия в държавата.Ама още като я монтираха и ги разбрах.после след тях всичко претегах да не капе.А между другото тази система работи 10 години.8 с печка на дърва а сега 2ра на пелети.
preslav - майстор
Аз приключвам с раздаването на акъли.
Не искам да те плаша, но най-малкото е нередно да се кара системата по този начин.
kaptagona - специалист
ср дек 19, 2018 6:59 ampreslav написа:
Аз приключвам с раздаването на акъли.
Не искам да те плаша, но най-малкото е нередно да се кара системата по този начин.
Ша направа опит с източване на системата и пълнене отново да видим ще има ли ефект.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: