• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
чет дек 20, 2018 9:04 amradius написа:
И кое ще накара въздуха, при пробита мембрана, да слезе надолу и да влезе в системата? Един вид, според мен, няма как да се запълни с вода РС.
Логически погледнато е така, практически след 2-3 дена в съда има само вода. Също така логически погледнато никой нямаше да си играе да слага мебрана ако може и без нея.
Hursa - майстор
При спукана мембрана, та дори и ако махнете мембраната (но тогава трябва някак да уплътните фланците на съда) – системата ще си работи с години без да разберете, че е спукана. Ще разберете само когато отворите системата и то, ако конструкцията на разширителния съд е подобна на показания – тогава близо половината му въздух ще излезе към системата (ако първоначално е бил със свръх налягане 1 бар, както е в случая). Ако устройството на разширителния съд е обаче като това
Изображение
- зависи къде е спукването, а то най вероятно при подобни конструкции е близо до фланците фиксиращи мембраната (до колкото разбирам, тъй като тази част е най силно подложена на опън и тъй като е най-подвижна) – тогава при сваляне на налягането мембраната ще притисне отвора и само част от въздуха ще успее да излезе.
При неизправен вентил, ако е монтиран, както е показано на картинката – тогава може да изпусне всичкия въздух. И съответно да се запълни изцяло с вода. Но това, особено при добре обезвъздушена система е лесно установимо – манометъра показва 0, когато налягането в системата е атмосферното. Започвайки да я запълвате с вода, когато нивото и се вдигне над манометъра, ще започне да показва хидростатичното налягане – до колкото разбрах системата не е в многоетажна сграда и даже май е на един етаж – така, че при запълнена система ще покаже много ниско налягане. Обезвъздушили сте системата, затваряте обезвъздушителя и подавате вода за да вдигнете налягането. Ако в системата няма газов обем – практически моментално манометъра ще покаже налягане близко до налягането във водопровода (ще покаже налягането на водата с която се опитвате да дозапълните системата – в случая манометъра ще зашкали). Няма газов обем, течността е практически несвиваема – системата няма да поеме практически повече никаква течност (е тръбната система ще поддаде малко, зависи с какво налягане я „надуете”, може и някоя връзка да избие).
Ако такава запълнена хидравлична система без „поддаващ” елемент – какъвто е въздуха в разширителния съд например – започнем да загряваме – налягането много бързо ще се вдига с термичното разширение на течността и стените на системата ще поддават, докато някоя връзка не избие. Преди от 20-30 градуса да нагреем течността до 50-60.
Ако имаме малък газов обем – тогава с нагряването на системата бързо ще расте налягането – а в случая не се наблюдава такова нещо.
Системата ще се източи при отворени обезвъздушители, но какво ще постигнем с това, ако проблема е частични отложения в някой участъци. Все пак тези отложения са се натрупвали докато течността е била тласкана от помпата, системата е била загрявана и охлаждана – при отварянето и на самотек – колко от тези отложения ще отнесе изливащата се вода. Ако проблема за натрупване на отложенията е корозия по тръбите – като излеем тази течност, няколко часа тръбите ще са изложени мокри и топли на въздействието на въздуха. Ще запълним системата с прясна вода, сравнително богата на кислород – а поне запълващата сега системата вода е частично деаерирана и голяма част от кислорода е реагирал с метала на системата. Дали няма с такова изпразване, по-скоро да навредим.
чет дек 20, 2018 10:43 ampreslav написа:
Също така логически погледнато никой нямаше да си играе да слага мебрана ако може и без нея.
Могат да се дадат примери за разширителни съдове без мембрана :)
preslav - майстор
чет дек 20, 2018 10:14 amkaptagona написа:
Така, от всичките изписани страници разбрах че РС има две повреди.Едната е неизправен вентил и изпускане на всичкия въздух. Другата е спукана менбрана и напълване на целия РС с вода.Какви са признаците на двете повреди.За помпата не ме е страх защото няма шумове и вибрации и не може да ми направи беля. Преди малко звънях на тези БОКЛУЦИ от които купих печката и с две думи ми казаха оправяи се.
Доколкото ми е известно РС може да се провери само при изпразнена система - признаците и в двата случая са, че не си държи налягането. За помпата може да не те е страх, страшното е ако нямаш циркулация и защитите не сработят.
Имам щура идея, която бих реализирал ако ставаше въпрос за моя инсталация. Съображенията са ми безопасност - на мястото на обезвъздушителя в банята бих монтирал отворен РС, който може да се направи за 15 минути от подръчни материали (кофа, тенджера, нипел, муфа 2 шайби и 2 гарнитури).
Не знам защо се инатиш и не снимаш, колко голяма тайна да е името на "прекрасния" град, в който живееш - съфорумци има из цяла БГ.
Пропуснах да кажа, че РС съд може да се добави външно - ето пример за цени - http://shop.amigobg.com/category/72/raz ... stema.html - заслужава ли си риска ситемата да работи с неизправен РС???
Ще използвам случая да отговоря и на Хурса - да, има РС без мембрана, това са отворените РС, не съм чувал за снижени РС без мембрана, а малките са заварени и онези фланци и скоби от картинката ги няма.
Hursa - майстор
Не, не в "отворена" система, а в затворена с налягане 130 бара. "Разширителния съд" (т. н. компенсатор на обема) на първи контур (контура на реактора) в двуконтурните атомни енергоблокове са без мембрана - а изискванията към подобна система са много по строги отколкото в която и да е отоплителна система.
А че съда няма да се напълни с вода, ако е "пробита" мебраната го показват водолазните "звънци" - при тях мебрана също няма :) .
kaptagona - специалист
чет дек 20, 2018 12:20 pmpreslav написа:
чет дек 20, 2018 10:14 amkaptagona написа:
Така, от всичките изписани страници разбрах че РС има две повреди.Едната е неизправен вентил и изпускане на всичкия въздух. Другата е спукана менбрана и напълване на целия РС с вода.Какви са признаците на двете повреди.За помпата не ме е страх защото няма шумове и вибрации и не може да ми направи беля. Преди малко звънях на тези БОКЛУЦИ от които купих печката и с две думи ми казаха оправяи се.
Доколкото ми е известно РС може да се провери само при изпразнена система - признаците и в двата случая са, че не си държи налягането. За помпата може да не те е страх, страшното е ако нямаш циркулация и защитите не сработят.
Имам щура идея, която бих реализирал ако ставаше въпрос за моя инсталация. Съображенията са ми безопасност - на мястото на обезвъздушителя в банята бих монтирал отворен РС, който може да се направи за 15 минути от подръчни материали (кофа, тенджера, нипел, муфа 2 шайби и 2 гарнитури).
Не знам защо се инатиш и не снимаш, колко голяма тайна да е името на "прекрасния" град, в който живееш - съфорумци има из цяла БГ.
Пропуснах да кажа, че РС съд може да се добави външно - ето пример за цени - http://shop.amigobg.com/category/72/raz ... stema.html - заслужава ли си риска ситемата да работи с неизправен РС???
Ще използвам случая да отговоря и на Хурса - да, има РС без мембрана, това са отворените РС, не съм чувал за снижени РС без мембрана, а малките са заварени и онези фланци и скоби от картинката ги няма.
Ние не сме сигурни че РС е неизправен.
Hursa - майстор
чет дек 20, 2018 12:20 pmpreslav написа:
има РС без мембрана, това са отворените РС, не съм чувал за снижени РС без мембрана
Всъщност, мембраната в една отворена система, мисля, че до някъде е дори по необходима. Е в такъв случай, няма да е "отворена" в обичайния смисъл.
preslav - майстор
чет дек 20, 2018 12:39 pmHursa написа:
Не, не в "отворена" система, а в затворена с налягане 130 бара. "Разширителния съд" (т. н. компенсатор на обема) на първи контур (контура на реактора) в двуконтурните атомни енергоблокове са без мембрана - а изискванията към подобна система са много по строги отколкото в която и да е отоплителна система.
А че съда няма да се напълни с вода, ако е "пробита" мебраната го показват водолазните "звънци" - при тях мебрана също няма :) .
Тези 130 бара при каква температъра на флуида са? Те и хидравличните системи имат компенсатори без мембрана, но говорим за различен вид оборудване.
В случая правилото е просто, конструкторите са заложили на РС с мембрана, иначе няма как да е фабрично надут на 1 бар - не е нужно ние да се правим на конструктори, трябва да се установи проблема и да се възстанови фабричното изделие.
На питащият не му се чопли, предпочита да я кара така - че колата пушела, че турбото не работело, че нафтата е на свършване са неща, които ще ги мислим когато останем на пътя.
Мисля, че се изчерпах по темата, ако бях инженер по отоплитени инсталации щях да си направя фирма и да произвеждам камини и котли, аз дори и не съм ползвател на подобно чудо на техниката, говоря само като човек, който за кратък период от живота си се е грижил за поддръжката на абонатна захранваща 40 апартамента в 8 етажна сграда. В нашите два входа имахме късмета да сме със снижен разширителен съд, в съседния вход РС беше на покрива, всяка по-яка зима замръзваше, а после по стълбите реки. Нямам никакъв опит с локалните "парни" водогрейни инсталации, но за мен най-доброто е отворен РС и всичко на самотек - мразя всички излишни шумове, а няма такава помпа дето да е нечуваема - ще трябва да си свалям слуховия апарат нощем, но тогава дали ще чуя будилника.
Hursa - майстор
чет дек 20, 2018 1:05 pmpreslav написа:
В случая правилото е просто, конструкторите са заложили на РС с мембрана, иначе няма как да е фабрично надут на 1 бар
Ами това му е сред основните преимущества (и според мен) - че можем да създадем налягане в съда. И при изпразване на системата това налягане, което сме създали се запазва. Иначе просто се усложнява значително запълването на системата и оставянето на нужното газово пространство в нея. Няма защо да го приемаме, като нещо зад което стои непостижима за разбиране конструкторска логика.
А питащия и според мен не трябва да избързва с "предприемането на нещо", докато не получи компетентна насока как да действа. Защото и при автомобилите сме се нагледали на автомонтьори мислещи с ръцете си - разглобява, сменя - а проблема остава.
kozl - майстор
чет дек 20, 2018 12:40 pmkaptagona написа:
Ти като източи системата що го не провери с манометър за гуми?
Та ей на двама се заплеснаха в технически тълкувания за РС. Па ко шъ стане ако се спука мембраната :?
Ами оно съдо е почити хоризонтален и сплескан та дека шъ се задържи въздуха кат се спраска мембраната :?
А като спадне налягането на течността :?
Значи ако е спукана мембраната - въздуха го нема. И като речеш да помпиш на източена отворена система ще надуваш атмосферата.
kaptagona - специалист
чет дек 20, 2018 3:20 pmkozl написа:
чет дек 20, 2018 12:40 pmkaptagona написа:
Ти като източи системата що го не провери с манометър за гуми?
Та ей на двама се заплеснаха в технически тълкувания за РС. Па ко шъ стане ако се спука мембраната :?
Ами оно съдо е почити хоризонтален и сплескан та дека шъ се задържи въздуха кат се спраска мембраната :?
А като спадне налягането на течността :?
Значи ако е спукана мембраната - въздуха го нема. И като речеш да помпиш на източена отворена система ще надуваш атмосферата.
Аз не можах да я източа.После ми казаха че трябва да отвора нещо за да тръгне.защото опитах ама изтече 500 грама вода и спря.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: