Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
peshev-ko
- специалист
122 мнения в "Вечно зелен жив плет"
кака Лара
- специалист
tedi1 написа:peshev-ko, за съжаление тази година не стигнахме до плета, макар, 4е много ми се искаше...точно в4ера гледах в Бриколаж-а лигуструми - в торбички по 6 корена, за 1м плет, някъде за около 7 лв. Не стига, че бяха толкова скъпи, ами и изглеждаха страшно жалко, с изпопадали листенца....peshev-ko написа:кака Лара,моля те дай малко инфо за птичето грозде!На какво разстояние се засажда/за най-плътна ограда/?Може ли да се сее сега?От къде сте го купили и цена?Благодаря ти предварително!Аз си го поръчах по интернет от сайта на Храсти.сом. Имаха лигуструм по 0.60 лв корена и доставката им до Хасково излезе 6-7 лв Това беше преди около 14 дни. За сега не знам дали имат още.
Domashen_maistor
- специалист
Колеги закъсняли сте,
май. Аз в петък получих от г-жа Папазова (hrasti.com) 72 лигуструма. Доколкото разбрах са едни от последните (даже май последните). Госпожата не беше сигурна до последно дали ще останат за мен. Направо ме е яд, че избързах и си купих преди това и от Бриколаж. Както каза кака Лара и аз го потвърждавам - доста са пършиви тези в Бриколаж. Пък и цената им вярно иде солена. Така, че с две ръце ви препоръчвам тези на г-жа Папазова. Догодина смятам да си поръчам и растенията за алпинеум от там. Жената е доста коректна и плета дето ми го прати си струваше парите 60ст./коренчето +6,2лв за доставката. Тука (в София) в разсадниците до БАН ми искаха 1,8лв за коренче
. Това беше и причината да си мисля, че 0,6лв е нереална /стара/ цена та се набутах с Бриколажки лигуструм.

vladtod
- специалист
Разгледах темите за живия плет ,но ме интересува дали има нещо бодливо и опасно,с цел да го засадя от вътрешната страна на оградата така,че като скочи малгала да се оплете и да му е за урок.Бесен съм,ако приемат закон както в САЩ да се стреля на месо,ще станем 5 000 000 население.
hygro написа:Къпина. Преди мнооого години паднах от един трактор в къпинак, но споменът е жив и досега... Много жив

Стефан
- майстор
vladtod написа:Разгледах темите за живия плет ,но ме интересува дали има нещо бодливо и опасно,с цел да го засадя от вътрешната страна на оградата така,че като скочи малгала да се оплете и да му е за урок.Бесен съм,ако приемат закон както в САЩ да се стреля на месо,ще станем 5 000 000 население.Май трябва да се разясни какво понятие е "жив плет". Доколкото мога, ще кажа моите разсъждения.
Според мен "плет" е вид ограда на имота като предпазна мярка против нежелано влизане. Преди много години по селата за тая цел са се използвали храсти с бодли, известни като "драка". В различни райони на България може да са известни под друго наименование.
Думата "жив" предполага, че храста, въпреки, че няма листа през зимата, може да се разлисти на пролет. В тоя смисъл под жив плет аз разбирам вид храст, с бодли по него, предназначен да предпазва от нежелано навлизане в собствеността.
Много хора бъркат понятието жив плет с декоративните храсти, засаждани на границата на имота. Именно такъв жив плет имам на моя двор, от който просто няма отърване. Вече не е само на границата със съседа, но и из целия двор. Който иска, да дойде и да си вземе разсад - давам го без пари, даже ще почерпя.

Тема "Вечно зелен жив плет" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература