• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Козлин, то тука има много интелигентни хора, дето карат коли и понякога си проверяват налягането в гумите, та се налага и редовно да припомпват.
Кък пък на един не му залепна правилното реле, че тая мембрана, също е от гума и може да е изпуснала. Нормално е да е изпуснала. Има си срокове на производители на колко време трябва да се проверява.
Бе вместо да се пише на килограм, досега Каптагона трябваше да е взел мерки да провери всичко по хидравликата.
Симптоми за изпуснал съд са точно гореописаните. Спад на налягането в инсталацията. По голяма амплитуда от студена до топла инсталация. Те от това трябва да му светне червената ламба.
Изпусне ли достатъчно, че да се запълни почти целият му обем с вода (А той е допълвал, както го попитах, няколко пъти), няма къде да се разширява при нагряване и кофти , Минке. Остава на студено за малко. Надаме се на предпазния клапан, който не е превъртан ма никога. Още и, че камината принципно не може да прегрее и на поне още една защита по температура.
Някой знае ли устройството на камината по хидравличната част? Как са наредени джаджите и конкретно– има ли възвратна клапа около помпата?
Въййй, зех да пиша като часовия! Само на дължина, не толкова научно. Не е на добре.
Hursa - майстор
чет дек 20, 2018 3:50 pmkaptagona написа:
Аз не можах да я източа.После ми казаха че трябва да отвора нещо за да тръгне.защото опитах ама изтече 500 грама вода и спря.
Дори без да е изпразнена - като сте отворили системата - разширителния съд ще покаже налягането си (всъщност малко по-високо). Но трябва да е на "студено", че както е монтиран предполагам се нагрява и ще показва по-високо налягане. За пукната мембрана, също така можете да проверите - но вече зависи дали мембраната може да запуши или не входа по вода в съда. Ако не може - щеше да си е показало. Ако може - ще трябва да се изпусне налягането от пространството над мембраната (колкото е останало, ако е пукната). Ако е пукната - от вентила за източване след като изпуснете налягането ще изтече още малко вода (според мен). Ако не е спукана - няма. Може и със сметки да се "пресметне" сравнително точно налягането, според мен, по това колко вода изхвърля системата така както сте я отворили. Но трябва да е сигурно какъв е газовия обем на разширителния съд, когато налягането от към течността е значително под това на газа и да се види налягането в системата преди да я отворите. Мисля, че винаги трябва да се запълни системата до налягане поне малко над налягането на газа в разширителния съд - поне една десета, а може би две както е дадено в инструкцията за "най-добро" - за да може да "работи" коректно разширителния съд дори когато има неголеми изтичания от системата, например при проверка за обезвъздушаване, смяна на манометър и други.
чет дек 20, 2018 5:20 pmHursa написа:
...
Дори без да е изпразнена - като сте отворили системата - разширителния съд ще покаже налягането си (всъщност малко по-високо)....
На коЙ манометър ще си покаже налягането и кой ще му го предаде?
Hursa - майстор
Манометър на вентила за "напомпване" на съда с газ, както и при "изпразнена" система.
preslav - майстор
чет дек 20, 2018 5:20 pmHursa написа:
За пукната мембрана, също така можете да проверите - но вече зависи дали мембраната може да запуши или не входа по вода в съда.
Ами не гледаш добре картинките - онази снимка, дето я ровнах в интернет, показва и още един елемент под мембраната. Досещаш се нали, няма такъв филм мембраната да запуши отвора за постъпване на вода - това не е просто презерватив в дамаджана с вода. Не бързай да се засягаш за презерватива - ще ти кажа как и защо се е ползвал от бригадирите на Хаинбоаз!
Hursa - майстор
Да, но не всички съдове са с такава конструкция. Ако е с такава - е лесно - ще изпусне въздуха си до атмосферно налягане (почти - в случая) и ще си покаже. Не знам конструкцията на всички разширителни съдове, но мога да покажа съд с подобно предназначение в хидравлична система в която мебраната запушва отвора под действие на налягането на газа над нея. Дори отвора е специално "зарешетен" за да не се поврежда мембраната при натиска и върху отвора при изпразнена по течност система (или свалено налягане в течността под това на газа).
preslav - майстор
чет дек 20, 2018 5:50 pmHursa написа:
Да, но не всички съдове са с такава конструкция. Ако е с такава - е лесно - ще изпусне въздуха си до атмосферно налягане (почти - в случая) и ще си покаже. Не знам конструкцията на всички разширителни съдове, но мога да покажа съд с подобно предназначение в хидравлична система в която мебраната запушва отвора под действие на налягането на газа над нея. Дори отвора е специално "зарешетен" за да не се поврежда мембраната при натиска и върху отвора при изпразнена по течност система (или свалено налягане в течността под това на газа).
Тук обаче задачата е друга и да не усложняваме нещата с теоритизиране - 44 лв., нов разширител и приключваме с риска от избили клапани, гръмнали радиатори или водни ризи и т.н.
Hursa - майстор
Защо да даваме само 44 лева, да дадем 88 - така системата ще е тройно осигурена откъм разширителни съдове :) Нима целта е предпазваме предпазния клапан от сработване.
(Но най-вече - как се е запълнил разширителния съд. Как му се е свалило налягането. Изпуска от вентила - от вентила за "напомпване", изпуска от фланците - от там ще изпусне и течността вероятно. Няма и индикации за това.)
чет дек 20, 2018 5:44 pmHursa написа:
Манометър на вентила за "напомпване" на съда с газ, както и при "изпразнена" система.
Аха, вече си съгласен, ама като твое мнение, да се провери съдинката???
Страшен си!
Испуска си тооочно както след няколко месеца са поомекнали гумите на колата ти или на 3тия ден от 8 бара съм загубил 3 бара на едната си шосейка и имам чувството, че съм станал "байкар".
Празна пушка рядко гърми, ама празен резервоар и празна...
Hursa - майстор
Просто казвах, че е можело да се провери (правех се на знаещ, със закъснение). Но системата е вече запълнена до изходното налягане - дали 1 или 1.1 бар, човека може да каже. Ако е било по ниско налягането в разширителния обем - при запълването на системата щеше да остане по малък газов обем при налягането на заредената система. И при загряване на системата налягането щеше да нарасне по значително. Но не е така. Всъщност дори, според питащия, след проява на проблема с манометъра - налягането е по-ниско отколкото преди проблема. (Всъщност така ще стане и ако се включи към системата още един разширителен съд - ще падне налягането на "горещо" - ако не се повиши първоначалното им налягане, но трябва да се сметне какво да бъде.)
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: