Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andro440 - майстор
Доста глупости чета тук ,на виадруса му трябва чистене на стените и на отворите ,една ламарина и работеща клапа на изхода ,какви търболатори ,и за ,какви допълнителни задръствания говорите ?
Varnap5 - специалист
Здравейте.
Случи ми се нещо което не очаквах а и не съм чел за такъв случай досега.
От два дни котелът пуши буквално от всяко място което е възможно.Първо реших че някоя от вратите изпуска и подложих термоустойчив силикон под въжетата.Една от вратите беше като провиснала.Подложих шайби и оправих и този проблем.Накрая започнах да следя от къде идва малкото вече пушек.Оказа се че пушекът идва от ревизионния отвор на комина.Отворих го за да видя какво се случва и се оказа че димът от котела се стреми да излезе от там.Качих се на покрива за да видя защо коминният вентилатор не си върши работата и при демонтажа му виждам че той е така задръстен че не може да се завърти.Общо взето върши работата на клапа която затваря отвора на комина.След леко раздвижване си тръгна нормално.Имате ли на идея как така се е задръстил толкова бързо.Явно нима някакъв чалъм който аз обаче не можах да намеря.
Дайте съвет. [-o<
Душиш си котела и комина ти е студен. Душиш го щото е преоразмерен. Конденз и сажди.
Така мисля, че не ми се търси назад, кви си ги обяснявал.
шоп - майстор
нед дек 23, 2018 12:30 pmVarnap5 написа:
при демонтажа му виждам че той е така задръстен че не може да се завърти.
Имаш непълно горене. Не е нормално да има толкова сажди. Предполагам трябва повече кислород.

Горя въглища и въпреки всичко димовентилатора на виадруса ми трета година не е чистен.Черен е от вътре разбира се, но забиване на сажди - няма.
Varnap5 - специалист
Преди време бях направил дупка между канала за въздуха и този за пелетите около 4мм.Проблемите започнаха когато разширих тази дупка защото беше много малка и лесно се запушва.Сега е около 6мм.(свредлата ми са толкова стари че не се чете какви са).Кислорода е доста повече вече.Снощи намалих вентилатора на 80 процента от страх да не направя нещо котела тъй като ме наплашиха в началото че лесно се пукали.Дали е възможно от рязкото вдигане на пламъка да са се качили някакви наслоявани по комина сажди. :?
djefi - помощник
[img]Здравейте колеги!Някой може ли да ми даде информация за пелетен котел Виадрус U22 140KW.Ако имате описание ,сервизни настройки.Прилагам снимки.Ровя се в интернет но не намирам нищо.Благодаря предварително!

Прикачен файл

0-02-04-fa0c744dfb7ef9c7dc3d1a9cc770c3354fd653e8f78a4ab9ef8a6127724f4ed9_2db65a71.jpg

Прикачен файл

0-02-04-dcc892437d22e5247a46e288baa478ab87254cc13a8610d4c2e321d8f8c1bacf_b08d73b2.jpg

Прикачен файл

0-02-04-8b55e5cd67d7643976f2ee3d51d67c61a1bc9c507691fc5d4d49caffc9075543_42920bf1.jpg
maistora1965 - специалист
нед дек 23, 2018 3:57 pmVarnap5 написа:
Преди време бях направил дупка между канала за въздуха и този за пелетите около 4мм.Проблемите започнаха когато разширих тази дупка защото беше много малка и лесно се запушва.Сега е около 6мм.(свредлата ми са толкова стари че не се чете какви са).Кислорода е доста повече вече.Снощи намалих вентилатора на 80 процента от страх да не направя нещо котела тъй като ме наплашиха в началото че лесно се пукали.Дали е възможно от рязкото вдигане на пламъка да са се качили някакви наслоявани по комина сажди. :?
Снимаи да видим как гори горелката око е възможно направи клип. Вентилаторът се е задръстил защото е в края на комина до колкото разбирам а там димните газове вече са охладени и водната пара се втечнява по перките и лепи всичко което стигне до тях.Може да не са сажди а просто пепер от котело но в комбинация с вода.И защо вентилатора е на края на комина не може ли да го сложиш по близо до котела.
Varnap5 - специалист
Търсих коминен вентилатор защото не бях сигорен какво друго може да ми свърши работа.Клип мога да направя но ми трябва малко помощ за да го споделя.
maistora1965 - специалист
нед дек 23, 2018 6:57 pmVarnap5 написа:
Търсих коминен вентилатор защото не бях сигорен какво друго може да ми свърши работа.Клип мога да направя но ми трябва малко помощ за да го споделя.
Имах предвид че вентилаторите за димни газове са направени да се монтират директно на димоотвода на котела.
Varnap5 - специалист

Клипа е кратък защото котела е във всекидневната и неискам да опушвам още.

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: