Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tarlyo - специалист
Инсталацията в блока е двупроводна, в апартамента не влиза земно. При вкл/изкл бойлер 220-221 волта. Един съсед на 1 етаж (аз съм на 4-ти), се оплака, че и в тях бие ток през водата. Бойлера работи и без свързана нула, само за пробата. Ще се вика техник, ясно.
lpoik - специалист
чет дек 27, 2018 5:05 pmtarlyo написа:
Инсталацията в блока е двупроводна, в апартамента не влиза земно. При вкл/изкл бойлер 220-221 волта. Един съсед на 1 етаж (аз съм на 4-ти), се оплака, че и в тях бие ток през водата. Бойлера работи и без свързана нула, само за пробата. Ще с се вика техни, ясно.
Изглежда някой ползва тръбите за нула и през някой уред се прехвърля частична фаза.Трябва да видиш кои апартаменти са вързани на твоята фаза.Офазяването на тръбите става като някой включи някакъв уред.Може и да не съм прав,но е хубаво да се провери.
iliya_i - майстор
чет дек 27, 2018 5:25 pmlpoik написа:
Трябва да видиш кои апартаменти са вързани на твоята фаза.
А тези дека са на друга фаза не са ли на неговата нула. Или всяка фаза се затваря само през нейните си тръби :?
ben84 - специалист
чет дек 27, 2018 5:05 pmtarlyo написа:
Инсталацията в блока е двупроводна, в апартамента не влиза земно. При вкл/изкл бойлер 220-221 волта. Един съсед на 1 етаж (аз съм на 4-ти), се оплака, че и в тях бие ток през водата. Бойлера работи и без свързана нула, само за пробата. Ще се вика техник, ясно.

Тия напрежения в апартаментното табло ли ги мери?
Ако е така, значи нямаш работа в ГРТ.
Премериш ли незначителни разлики на вкл/изкл на входящите клеми на бойлера, значи комшиите са виновни,
tarlyo - специалист
В ап. табло ги мерих, м/у бушона на бойлера и нулевата шина. Същите стойности показва и на входа на бойлера.
ben84 - специалист
Викни някой да потвърди и се разберете със съседите, кой пуска фаза по тръбите. Дано са разбрани хора. :partyman:
Може ти да мериш у вас между тръбата и нула, пък комшията да пали и гаси, да се види при кой ше има разлика.
Успех!
FM STEREO - специалист
Може да е от калпаво зануляване на някой бойлер, преди години в една къща близнак, живеят 4 семейства имаха същия проблем, оказа се,че бойлерът в едното семейство включен в усилен контакт, от щепсела пуснат двупроводен кабел вместо три, сложено мостче от нула към земя в бойлера, нулата нагоряла в контакта и почти не прави връзка и бойлера тегли нула през мет.тръби в резултат на което в съседите му ги бие ток от чешмите и бойлерите. Всякакви изпълнения може да срещнеш!
muhala - майстор
Изключвай бойлера като се къпете. Ако имаш възможност пусни една трипроводна линия от ап. таблото до бойлера с отделен предпазител или комбинирано дтз. Не е излишно. Весели пеазници. :drinkers:
kozl - майстор
Но има ли вероятност с ДТЗ-то "къпането невъзможно" :?
valentino76bs - майстор
ср дек 26, 2018 7:50 pmtarlyo написа:
Оп, искренето изчезна. Нищо не съм вкл. или изкл. в къщи.
п.с. Общото табло ще го гледам утре по светло, ако има нещо, надявам се да е видимо.
p.s.2 Нулите в апартаментното табло са си стегнати яко. А искренето изчезна, преди да ги проверя.
Изчезва искренето щото бойлера(в 90% от случаите) изключва и включва.
Трябва да сте двама с телефоните на ушите и единия мери другия сваля предпазителите на съседите един по един .Ако са долу на партера бързо ще разберете от къде идва ако са по етажите малко разходка ще има.И като го намерите ако не знаете на кой е пишете му бележка с телефонен номер и така по цивилизовано...щото има и дето хич не ги е еня то комшииските изпълнения са чудо.

Тема "Някакъв ток по бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: