Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, от този месец сме на газово отопление с котел VIESSMANN VITODENS 100-W 26 KW ДВУКОНТУРЕН, сложен на остъклена тераса. Нямаме външен датчик за измерване на температурата. Отопляваме 4 стаи в изолирано жилище с двойна дограма. Обща квадратура 85 кв. В банята засега няма лира, в тоалетната също. Радиаторите са на Корадо ламаринени. На всички имаме термоглави. Имаме седмичен програматор, задала съм програма да поддържа 23 градуса и икономия на 21,5. Сложих го във всекидневната, която е външна стая и там радиаторът е на 5. Котлето е настроено на 60 градуса, днес го направих на 65, защото не достига зададената температура в стаите. В едната спалня термоглавата поддържа 20 градуса, в другата 21 градуса. Остават всекидневната и хола. Моля, за мнение, следя потреблението всеки ден и определено е високо, около 10 - 12 единици, а само хола се стопля, защото е южен и вътрешен. От фирмата, която монтира, ме увериха, че радиаторите са по-големи, предвидени със завишение за квадратурата на всяка стая. В кухнята - 25 квадрата - 3 ребра, 1,4 метра, хола - 20 квадрата - 2 ребра, дължина 2 метра. И в спалните и коридора изглеждат съобразени. Спалня - 16 квадрата с радиатор 2 ребра 1,6 метра, другата спалня 12 квадрата 2 ребра 1,4 метра радиатор, коридор 8 квадрата - радиатор 2 ребра 0,800 метра дължина на радиатора.
Какъв съвет ще ми дадете за градусите на котлето и защо не усещам реалната температура. Предвид завишените цени на газта, се притеснявам при много минусови температури какво потребление ще даде. Ще съм благодарна и на LazarGanev за коментар и съвет.
sokolov.91 - майстор
пет дек 28, 2018 6:24 pmbullet_vt написа:
Здравейте, от този месец сме на газово отопление с котел VIESSMANN VITODENS 100-W 26 KW ДВУКОНТУРЕН, сложен на остъклена тераса. Нямаме външен датчик за измерване на температурата. Отопляваме 4 стаи в изолирано жилище с двойна дограма. Обща квадратура 85 кв. В банята засега няма лира, в тоалетната също. Радиаторите са на Корадо ламаринени. На всички имаме термоглави. Имаме седмичен програматор, задала съм програма да поддържа 23 градуса и икономия на 21,5. Сложих го във всекидневната, която е външна стая и там радиаторът е на 5. Котлето е настроено на 60 градуса, днес го направих на 65, защото не достига зададената температура в стаите. В едната спалня термоглавата поддържа 20 градуса, в другата 21 градуса. Остават всекидневната и хола. Моля, за мнение, следя потреблението всеки ден и определено е високо, около 10 - 12 единици, а само хола се стопля, защото е южен и вътрешен. От фирмата, която монтира, ме увериха, че радиаторите са по-големи, предвидени със завишение за квадратурата на всяка стая. В кухнята - 25 квадрата - 3 ребра, 1,4 метра, хола - 20 квадрата - 2 ребра, дължина 2 метра. И в спалните и коридора изглеждат съобразени. Спалня - 16 квадрата с радиатор 2 ребра 1,6 метра, другата спалня 12 квадрата 2 ребра 1,4 метра радиатор, коридор 8 квадрата - радиатор 2 ребра 0,800 метра дължина на радиатора.
Какъв съвет ще ми дадете за градусите на котлето и защо не усещам реалната температура. Предвид завишените цени на газта, се притеснявам при много минусови температури какво потребление ще даде. Ще съм благодарна и на LazarGanev за коментар и съвет.
Аз в 18 квадрата стая имам 3 метра радиатор на Корадо както ти му викаш 2 ребра. В друга стая 14 квадрата имам 2.30 метра радиатор. В трета стая 10 квадрата имам 2.20 метров радиатор. В 4 квадрата баня пък имам 10 алуминиеви глидера. Та незнам вие как решихте, че вашите радиатори са завишени.
Здравейте, не съм го решила аз, попитах хората, които монтираха, дали са съобразени. Увериха ме, че са измерили квадратура на стаята и че дори са завишили с малко.
Пропуснах да отбележа, че топлата вода съм я настроила на 45 градуса.
Питам се дали не е удачно да ми монтират външен датчик за измерване на температурата? Стига да е възможно.
sokolov.91 - майстор
пет дек 28, 2018 6:48 pmbullet_vt написа:
Здравейте, не съм го решила аз, попитах хората, които монтираха, дали са съобразени. Увериха ме, че са измерили квадратура на стаята и че дори са завишили с малко.
Пропуснах да отбележа, че топлата вода съм я настроила на 45 градуса.
Питам се дали не е удачно да ми монтират външен датчик за измерване на температурата? Стига да е възможно.
Има възможност разбира се. Стайния програматор какъв е?
Соколе, не цитирай цялото дееее!

bullet_vt, добави радиатори!
Завишаваш с еднакъв коефициент навсякъде, като в по проблемните помещения още малко отгоре.
Бих прибавил 30% средно. За сравнение, в стая 13-14 квадрата, радиатора ми е 22/2000, на което ти казваш 2метра 2 ребра. Това са двупанелни или трипанелни стоманени радиатори.
Ако се увеличи радиаторната мощност, ще може да се намали температурата на котела, като така той ще работи в икономичен режим. Температури под 50 градуса.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб дек 29, 2018 10:52 am, променено общо 1 път.
sokolov.91 - майстор
И ако успее да си намери оригинално управление на Висман, например Vitotrol 100 + външен датчик всичко ще се нареди. Хубавото на регулатора Vitotrol 100, е че е безжичен и има място за него (за едната му половина) на самия котел. От едната страна на котела долу в ъгъла се маха една декоративнаа капачка и на нейно място се набутва едната половина на регулатора. Много добре измислено.
Хол - 20 квадрата с Радиатор KОРАДО Радик тип 22, 600x2000 - 4284W , смятам така 20 кв.м. х 180 W = 3600 W
Спалня 16 квадрата с Радиатор КИНГРАД тип 22, 600x1600 - 3057W
Малка спалня 12 квадрата с Радиатор КИНГРАД тип 22, 600x1400 - 2675W
Коридор 8 квадрата с Радиатор КИНГРАД тип 22, 600x800 - 1529W
Всекидневна - 22 квадрата с Радиатор KОРАДО Радик тип 33, 600x1400 - 4303 W

Ако смятаме по формулата 22 кв.м. х 180 W = 3960 W, нали така. Явно излиза, че са добре радиаторите или бъркам?
Регулаторът е Salus RT510RF. Вие препоръчвате Vitotrol 100, нашият явно не върши работа.
sokolov.91 - майстор
пет дек 28, 2018 7:28 pmbullet_vt написа:
Регулаторът е Salus RT510RF. Вие препоръчвате Vitotrol 100, нашият явно не върши работа.
Абе става и вашия, просто тоя дето аз го казах е по-добър. Него пък едва ли ще имаа от къде да си го купите и едва ли ще ви се дават 400лв. близо за него. По добре си говорете с фирмата инсталатор да ви добавят външен датчик. Тия Висмани работят много по-добре с външен датчик. А пък относно радиаторите... не се смятат така. Има изписано тонове по тоя въпрос. Не ми се пише.
LazarGanev - "Велик майстор"
bullet_vtн тази мощност на радиаторите е при температура на водата 90*С, при 60*С е наполовина - потърси таблици на корадо и ще се убедиш.

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: