• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 81
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
валкиса - специалист
Направи сам колектор от 12 мм тръба ,по добре потърси хладилен техник да ти го направи.
manobg - специалист
съб дек 29, 2018 5:37 pmвалкиса написа:
Направи сам колектор от 12 мм тръба ,по добре потърси хладилен техник да ти го направи.
Смятам да се справя сам. Намерих в на комшията гаража 2 парчета тръби от негов стар климатик. Едната е 13мм, другата е 6. Та ще се пробвам на едно парче от дебелата да пробия 6 дупки 6мм и в тях да запоя малки тръбички, които да отведа в питата. Имам достатъчно тръба за поне 10 опита. Само припой и горелка нямам, но в магазина има.
съб дек 29, 2018 6:15 pmmanobg написа:
съб дек 29, 2018 5:37 pmвалкиса написа:
Смятам да се справя сам. Намерих в на комшията гаража 2 парчета тръби от негов стар климатик. Едната е 13мм, другата е 6. Та ще се пробвам...
Той съгласен ли е или ...
manobg - специалист
съб дек 29, 2018 7:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
Много ясно, нали той ми ги даде, дори ми предложи горелка, така че ако не друго поне ще се пробвам ;)
съб дек 29, 2018 7:44 pmmanobg написа:
съб дек 29, 2018 7:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
Много ясно, нали той ми ги даде, дори ми предложи горелка, така че ако не друго поне ще се пробвам ;)
Така е добре. Пиши ква си я свършил!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
съб дек 29, 2018 4:28 pmsean-john написа:
... дори на най високата степен на вентилатора успява да духа леко топло.

Получи се следното на 70C входяща вода духа около 45-47C най близко до входа и около 42 в най далечната точка...това при температура на въздуха в помещението 15-тина градуса,което също е много важно.Незнам климатиците как са,защото нямам под ръка да му измеря Т с която духа на отопление или друг конвектор за тест...

Ако има някой колега с инфрачервен термометър и конвектор от климатик или обикновен климатик,ще е добре да направи подобен тест да видим в какви граници са нещата.
Климатик 12-ка среден клас, духа с разлика 22гр. при 4kW обявено топлотдаване.
Или по-конкретно:
Темп. в стаята 20гр., духа с темп. 42гр. при обявен дебит 750м3/ч.
Това би трябвало да са обявените 4kW топлоотдаване!
Sbol - напреднал
Здравейте,
Аз съм с монтирано тяло 12ка от няколко години и съм много доволен.
Тялото го преправих вход изход на няколко кръга с цел да намаля съпротивлението, но без успех. Реших проблема с помпа преди тялото вързана в паралел с основната,която се включва с терморегулатор. При темп. на вх. вода 65гр -горещ въздух на 63гр. :)
manobg - специалист
нед дек 30, 2018 12:45 pmSbol написа:
Здравейте,
Аз съм с монтирано тяло 12ка от няколко години и съм много доволен.
Тялото го преправих вход изход на няколко кръга с цел да намаля съпротивлението, но без успех. Реших проблема с помпа преди тялото вързана в паралел с основната,която се включва с терморегулатор. При темп. на вх. вода 65гр -горещ въздух на 63гр. :)

И аз съм обмислял вариант в втора помпа преди тялото но, не бях сигурен в резултата.
След като преправя моето тяло и видя какъв ще е ефекта, ще помисля отново и по този въпрос.
шоп - майстор
нед дек 30, 2018 12:54 pmmanobg написа:

След като преправя моето тяло и видя какъв ще е ефекта, ще помисля отново и по този въпрос.
+1 точно така, първо преправи тялото. Ще намалиш в пъти спъпротивлението, дебита ще се увеличи драстично и ще си решиш проблема и без допълнителна помпа.

Лятото преправих една колонна осака 60000 BTU
Преправянето е елементарно и изравних диаметрите на двете тръби ( бяха 12 и 20мм ) направих колектор с минималнно хидродинамично съпротивление и сега медните тръби и двете са ф20
Запоих изводи ф20 към 3/4 и свързан с тръба Uponor ф20.

Та тази колона топли и духа като змей и то на 1 ва степен на вентилатора.
Даже има още един +
Колоната е висока почти 2м и създава коминен ефект. Топлоносителя от ТП е 35 градуса и в помещението е 25 градуса без да се включва вентилатор. Само коминен ефект!

Прикачен файл

SAM_9630.JPG
SAM_9630.JPG (72.4 KиБ) Видяна 1702 пъти

Прикачен файл

SAM_9629.JPG
SAM_9629.JPG (76.83 KиБ) Видяна 1702 пъти

Прикачен файл

SAM_9627.JPG
SAM_9627.JPG (69.63 KиБ) Видяна 1702 пъти
andy_forresite - майстор
УмрЕло LG 12-ка от 2011 г. конвенционален, СОР 3.6, при 7 външна и 21 вътрешна инфрачервеният ми термометър показва 58.7°С на 1 степен. Не е виждал профилактика, с изкл на филтъра. Термометърът го сравних с датчик pt 1000 към управлението на пелетна горелка - на дисплея на управлението 61 гр а на термометъра 61.2 гр върху корпуса на циркулационната помпа. Не знам колко е коректно, но боклука духа топло.
Последна промяна от andy_forresite на нед дек 30, 2018 4:15 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 81

Тема "Климатик свързан към парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: