• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
arxd129 - специалист
Ще къртя.

Целия под в банята ли? И да оставя всичко на плоча?

Или да прокопая в сегашната замазка канали за към сифона в душ-зоната и за към сифона в "сухата" част?

Ето едно чертежче:
Прикачен файл:
Untitled-.jpg
Untitled-.jpg (99.39 KиБ) Видяна 1483 пъти

Мястото на вливане във ВКК е означено със синьо кръгче.
Бихте ли ме насочили къде трябва да са местата на въпросните два сифона; хем да не ми се пречкат, хем и да са на правилното място според ВиК специалистите.
Като определя с ваша помощ местата на сифоните, ще си изчисля нивата на сифоните (дължина х наклон(2%) + височина на короната на сифона).

А как да определя (да изчисля) нивата на местата, където бъдещата замазка ще се "среща" със стените... (даже въпроса си да задам по правилния начин не знам ). ...

Мисля да прекарам тръба ф40 по стената - от мивката до ВКК. Без колена. Наклонът на тази тръба би бил 0.50/1.45 = 34 (тридесет и четири) процента.
Тези 34% .... добре ли са, много ли са; или са много смешни? Никаква идея си нямам!!!

Благодаря предварително за компетентните ви отговори.
chapara - майстор
Тръбите по стените се полагат вертикално и хоризонтално до постигане на нужния наклон. Ако тоалетната чиния се монтира на пода, под нея не е желателно да минават тръби. Като ще се стремиш да понижиш нивото е логично да изкъртиш цялата замазка, тя ще е вече висока. Сифоните, там където се срещата диагоналите на помещението и съответно за душ кабината. Не че не може да са там където ти си решиш, но логиката е с диагоналите, ако не е някой лентов сифон. И сифоните не се "пречкат" :shock: , а обират водата на помещението :-D :-D
А как да определя (да изчисля) нивата на местата, където бъдещата замазка ще се "среща" със стените...
С майки.

П.С. Ще дойдеш ти на моя..., ама време си иска :-D :lol: :wink:
jekasus - майстор
С "майки", но от сифона, а не от стени :-D
Спрямо плана на помещението трябва да се врътне тройника с извод ф50 в посока душ-кабина, така се спестяват някои мм. и дори моноблок няма начин да да се пробие канализация в замазката при монтажа на моноблок.
Понеже нещо прочетох за праг - няма начин без него, просто няма(освен ако е къща), онова видео на Константин Бобчев е грешка върху грешка(както и видео за водопровод) и затова не трябва изобщо да се гледа, бетон не се кърти и точка по въпроса...
В посочената тема май написах всичко, което трябва...
arxd129 - специалист
нед дек 30, 2018 6:18 pmchapara написа:
Тръбите по стените се полагат вертикално и хоризонтално до постигане на нужния наклон.
В тази максима... трябва да има някаква логика.
Ама нещо ми бяга-а. ...Лошо!!!
Как така, нещо ще тече /търкаля, пързаля/ по наклон 1%; и няма да се пързаля, търкаля, тече по наклон 35%! Направо не е за вярване.
Сифоните, там където се срещата диагоналите на помещението и съответно за душ кабината.
ОК! Разбрах.
Показвам едно чертежче с диагоналите на банята и на душ-зоната. Напомням, че душ зоната ще има си праг от граниксит.
Двата сифона са означени на чертежчето.
Прикачен файл:
55-2000 Model (1)-page-001.jpg

Въпрос: Диагоналите (всъщност те - освен че са диагонали, са и "водосливни линии") определят линиите на изменение на наклона на пода на банята. Няма ли да се получи завиряване - там където съм показал с една стрелка на чертежа? Прагът от граниксит (външната му страна) ще образува ли завиряване там?
С майки.
Наклоните... За наклоните питам.
П.С. Ще дойдеш ти на моя..., ама време си иска :-D :lol: :wink:
Да! Спор няма! Така ще стане. Не се съмнявам!
Ама нали трябва да знам какво искам; затова и питам. Каквото мога - ще си го направя сам. Каквото не мога - викам майстор; и му казвам какво искам да ми направи. И не искам да прави онова, каквото той си е наумил.

ПС.
Благодаря за изключително ценните съвети до тук. Чест и почитания!
Последна промяна от arxd129 на пон дек 31, 2018 5:23 pm, променено общо 1 път.
arxd129 - специалист
нед дек 30, 2018 7:08 pmjekasus написа:
Спрямо плана на помещението трябва да се врътне тройника с извод ф50 в посока душ-кабина, така се спестяват някои мм.
Този тройник /вход във ВКК/ е непреместваем, незавъртяем и т.н. Единствено мога да срежа (и то с лист за с ножовка) горната периферия на ф50 на утката. Мога да срежа 2-3 см. Но НЕ ЗНАМ дали ще е ТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЪРЖАНО. И дали от там няма да почне да прелива отпадна вода.
нед дек 30, 2018 7:08 pmjekasus написа:
... и дори моноблок няма начин да да се пробие канализация в замазката при монтажа на моноблок.
Какво??? Нищо не разбрах! Бихте ли пояснили, моля.
arxd129 - специалист
Търся начин да понижа входа във ВКК.
Не виждам начини.

Освен този:

Прикачен файл:
razkl-2.JPG
razkl-2.JPG (94.76 KиБ) Видяна 1378 пъти

Да приемем, че това е разклонение ф110-ф50 45 градуса.
Т.е. това е разклонението на строителя, в което аз трябва да заустя отпадната вода (от банята).

Допустимо ли е да направя срез по червената линия (с лист от ножовка) и да махна гумения пръстен /заедно с леглото му/.
После да снадя една 45 градусова дъга към мястото на среза. Така бих спечелил около 15 мм във височина; и бих понижиил нивото на пода с около 15 мм.

Ако чертежа е мащабно верен в частта на разклонението ф50, между червената и синята линии разстоянието е около 24 мм. Това разстояние достатъчно ли би било, щото да не изтича вода през него?

Очаквам съветите ви. И благодаря предварително за тях.
nikolov333 - майстор
Единствения правилен начин е със сваляне на нивото на разклонителя, а за сифона мисля че няма да е проблем, ако изместиш леко диагоналите за да не завирява или да изместиш малко прага, ако може разбира се..
arxd129 - специалист
пон яну 07, 2019 11:17 amchapara написа:
Не е допустимо.
Лошо! Много лошо.

Ама ще се вслушам в съвета.
arxd129 - специалист
пон яну 07, 2019 11:40 amnikolov333 написа:
Единствения правилен начин е със сваляне на нивото на разклонителя...
Не виждам как ще стане. Съседът отдолу си е е направил банята. Кофти ще се получи ако му сторя някоя неприятност, преправяйки ВКК в зоната на разделящата ни плоча.
пон яну 07, 2019 11:40 amnikolov333 написа:
... а за сифона мисля че няма да е проблем, ако изместиш леко диагоналите за да не завирява или да изместиш малко прага, ако може разбира се..
Разбрах.

И благодаря за предложенията!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Налага ли се ремонт на канализацията на баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: