• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб дек 29, 2018 7:50 pmburner написа:
...
Е как... Пак навремето, във всяка градска и селска къща имаше ракетни печки, чиито комини бяха зидани по пода. Колко сме се препъвали в тях! Ех, спомени...
"Не вярвам аз, мълчи и стадиона".
Помниш ли го?
Не, и Гугъла не го помни, че него го нямаше още.
....и тебе.
preslav - майстор
съб дек 29, 2018 6:05 pmburner написа:
Абе ти сериозно ли питаш, или майтап си правиш?
Напълно сериозно - в далечната 1983 г. гостувах на даскалите от едно село до Г. Оряховица - от кметството им бяха предоставили стара турска къща. Всички стаи се отопляваха с джамали, а в господарската стая нямаше горивна камера - печката беше в съседно стайче, в което слугата е поддържал огъня, а господарите са се топлили само от излъчването на комина.
При нас комините са самостоятелни за всяка стая и за всеки етаж - спомням си как съседските комини идеално топлеха нашите стаи т.е. и нашите комини са топлили таванские стайчета. Вече никой не се топли на печки на твърдо и течно гориво, а би ми дошло дюшеш да имам някой зиморничав комшия под мен, да хака дърва в печката, да хака, а аз да се разхождам по потник - тримца са под мен, ама все пинтии, кой с маслен радиатор, кой с климатик, кой на духалка.
Та питането ми е напълно сериозно, както за мен, така и за комшията, чух това, което и аз си мислех, от тук нататък съм пас.
шоп - майстор
нед дек 30, 2018 6:51 pmpreslav написа:
Всички стаи се отопляваха с джамали
Само веднъж в живота ми съм бил в къща за гости в еленския балкан оборудвана с джамал. Село Хвърлевци.
Къщата бе автентична, над 100 години.

Джамала е ефективна печка, която с едно огнище топли две стаи. Специфично е разгарянето на печката. Добре, че получих инструкции от собственика. Има 2-3 стъпки в разпалването на джамала. Отварят се в определена последоветалност клапи и вентилационни вратички. Не е сложно и веднъж тръгне ли джамала всичко е топло и икономично.

Ако се обърка последователността всичко ще е в дим.
burner - специалист
По нашия край няма турци и турски къщи. Този номер с паленето на печките откъм коридора съм го чел във ,,Време разделно". Европейските печки от началото на миналия век са високи и съвсем естестено е отворите за комина да не са ниско. Имам две такива у дома, не се ползват вече.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за изграждане на нов комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: