• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Varnap5 - специалист
А има ли някой който знае на 100% как стои въпроса законово за панели.Нали имаше на времето разрешително за монтаж , пък трябваше да се продава на енергото тока , пък на края на годината приравняваха.Сега как е?
вт яну 01, 2019 1:20 pmburd написа:
За много години съфорумци

С тоя тип панели имал ли е някой досег?
https://www.bnt.bg/bg/a/kombiniran-sla-nchev-panel

Няколко от тях, колкото да поддържат зимата подовото, а за лятото един басейн 5х5х1.9 да се радват децата и жените... :partyman: Тамън и някакъв ток произвеждат. Засичал съм по реклами, че ги продават.
Имам панел 40W. Никакъв проблем да ти го пратя, да видиш какво може, че да си направиш изводи, по въпроса си. Пращам с два контролера- прост и умен.
После си длъжен да ми го върнеш. Джаджите струват над 400 лева.
През зимата смогва само да поддържа акумулатора на колата.
През лятото ще стопли 3 литра вода.
Не съм си и помислял, че такива въпроси могат да се задават в днешно време.

Давам просто обяснение на нещата.
Панел 40w работи 8 часа и дава 320w енергия, която струва......
Дали стигат за вафла? Ади двоен да е панела, та да опитам 2 вафли да си купя, с изкараното.
burd - специалист
Търсех други, но нещо не можах да ги намеря. 40вата е ясно,че не става. Изкачваха ми някакви селиктивни за топла вода, комбинирани. Ясно е,че с ел панели не става или става, но трябва сериозна цифра.
Не ми го пращай.

Идеята на темата е добра, ама не и насоката. Сегашната идея е какво да изгоря,за да е тънкана.

Нека идеята е друга, като например- къща 150квадрата, 2 етажа. Къщата е санирана и с подово и радиатори. Само пример е. Бюджет 50 Хил лв , цел относителна автономност от към отопление. Мазето е стандартно , 80кв. покрива е изток- запад. Абе- стандартно в България разпределение. Къщата нека е в покрайнините.

Е това вече е задание за хората, които го знаят. Не е моята къща, не е на някой, а средната за България. Да речем,че има котел на пелети и не е нужно да се харчат за него парите.

И за да е пълно заданието- шише цесекар( червено Джони ) от 700гр за победителя, от мен, изпратено по куриер при нужда
шоп - майстор
вт яну 01, 2019 3:15 pmburd написа:

Нека идеята е друга, като например- къща 150квадрата, 2 етажа...
След като има изолация е разумно да се насочим към вентилация с рекуперация. Едни 30% от разходите за отопление отиват за вентилация.

След това логичната стъпка е рекуперация на каналните води. Малоумие е 50-100 литра 37 градусова вода да се хвърлят в канала само при едно къпане.

Имам ги и двете системи и твърдя, че това са малко инвестирани пари, носещи бърза възвращаемост на инвестицията и в последствие само печалба от икономията.
...
И за да е пълно заданието- шише цесекар( червено Джони ) от 700гр за победителя, от мен, изпратено по куриер при нужда
Бюджета ако е този, нямам друго задание, освен да страня от blended whisky. Червеното джони е евтина ширпотреба.
Мотивацията е въпрос на чест, а не на жажда за пукница.
Такъв въпрос, няма как да стои, пред никой сериозен мъж. Не става въпрос за питието, а за аритметиката и приоритетите.

...исках да кажа, че панелите са икономически обоснован избор, само ако няма друг избор.
Много е скъпо, към момента.
burd - специалист
Е тогава без награда, само с почести.
Идеята е човек на къде да се насочи и кой е най добрия вариант, не да се обиждаме на чест- за това и наградата предложих да е такава- символична
вт яну 01, 2019 3:38 pmburd написа:
Е тогава без награда, само с почести.
Идеята е човек на къде да се насочи и кой е най добрия вариант, не да се обиждаме на чест- за това и наградата предложих да е такава- символична
Ехеее, не се обиждам и не целя да обиждам.
Уточних, че няма икономически рентабилно решение на казуса.
Насочването да е в друга посока.
Поздрави!
nikrum - специалист
Заданието е смислено. Аз си представям решение без екзотика от свободна енергия горелка на масло която да се захранва с ползвано растително масло.За какво е ползвано няма значение.Не знам няма ли някакъв вид тежки нерафинирани масла от някоя земеделска култура? За да са евтини.Това си е био производство и ако е на принципа събери си сам няма акциз ДДС и т.н. екстри Също става и с горелка която да гори продукт от ферментация който е негоден за консумация...поне стопанство за течни горива е лесно за поддръжка и съхранение, схеми на горелки бол и лесно се присаждат на водогреен котел....
burd - специалист
ср яну 02, 2019 11:07 pmnikrum написа:
Заданието е смислено. Аз си представям решение без екзотика от свободна енергия горелка на масло която да се захранва с ползвано растително масло.За какво е ползвано няма значение.Не знам няма ли някакъв вид тежки нерафинирани масла от някоя земеделска култура? За да са евтини.Това си е био производство и ако е на принципа събери си сам няма акциз ДДС и т.н. екстри Също става и с горелка която да гори продукт от ферментация който е негоден за консумация...поне стопанство за течни горива е лесно за поддръжка и съхранение, схеми на горелки бол и лесно се присаждат на водогреен котел....
Това не е лошо, но трябва да имаш бутка за цаца и картофки или кръчма.
fox_vt - майстор
вт яну 01, 2019 3:26 pmшоп написа:
След това логичната стъпка е рекуперация на каналните води. Малоумие е 50-100 литра 37 градусова вода да се хвърлят в канала само при едно къпане.

Имам ги .
Дай малко подробности за тази система. Гледал съм купешките и цифрата не е обоснована. Как си го направил и дали си модифицирал нещо.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

Тема "Варианти за ниски сметки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: