• 1
  • 2
Връзката между 2 свята
muhala - майстор
Здравейте,

Дойде време старите шкафчета за обувки да ги монтирам в мацето на стена :)
Стената е зидана от единичка тухла един ред, тоест стената е 12 и не е мазана (поне там където ще монтирам). Ще се монтират нависоко. Буквално ще опрат в тавана.
Въпроса ми е как да укрепя шкафчтата и как да ги закрепя. Притеснението ми е, че да направени да носят на товар надолу. Хванати са с дибли само. Гърба е от фазер.

Мислех си да монтирам една летва под шкафовете, на която да стъпят и в горния край да ги хвана с планки. Както се монтират кухненски шкафове. Ако ги подпра здраво отдолу и ги залепя за тавана и ги хвана планки за стената май няма вариант да се извъртят и да паднат. Искам да го направя веднъж и да не го мисля повече. Ще ги товаря както дойде.


ИзображениеИзображение
ZEDYCUS - майстор
Няма нужда от притеснение, шкафа е направен както се прави конструктивно и горен шкаф за кухни. Слагай с винтове 3,5х30 някакви ламаринени ъгли в 4те края, дюбели за тухла и си готов. За сигурност може да биеш и два анкера, през тавана на шкафа в плочата отгоре. Пробий ги по към предния край на плоскостта. Отстрани може да завиеш и някой винт да подсилиш конструкцията, само гледай да не нацелиш диблите.
Ивайло.Иванов - напреднал
Можеш да си вземеш планки за горен ред на кухня. Които се хващат за страницата с винтове 4х20 дюбели 8х80 с перца за тухла
preslav - майстор
Предполагам си виждал как се монтира външно климатично тяло на шпилки, ако тавана на мазето е бетон, не виждам кой друг монтаж би носил повече товар.
ZEDYCUS - майстор
Това е ПДЧ, като го натовари, тавана на шкафа ще остане на бетона с шпилките, а долната част ще замине на пода. Това ако е захванато само за тавана. :partyman:
chapara - майстор
Като го гледам тавана на първата снимка си е чист каратаван на гредоред май :?
Svezar - специалист
А какво ще има отдолу та искаш да ги слагаш под тавана !?
muhala - майстор
пон дек 31, 2018 1:23 pmchapara написа:
Като го гледам тавана на първата снимка си е чист каратаван на гредоред май :?
Снимката е от таванското помещение където държах доста време шкафчетата. Тавана наистина е с дървени греди.
Иначе тавана в мазето е бетон.
Svezar написа:
А какво ще има отдолу та искаш да ги слагаш под тавана !?
Ето снимка къде искам да поставя шкафовете. Мазето е дълго повече от 6м. Широко е 1.90м. Обаче има много тръби (освен тези на снимките) за отопление и много бетонни греди. Та си мислех да сложа шкафовете над тръбите.
Стената се оказа много крива във всички направляния.
ИзображениеИзображение
lov - майстор
Ако имаш място не ги монтирай плътно до тавана. Така ще можеш да ползваш и горната плоскост като още един допълнителен рафт. Все ще се намери нещо дето да го завреш там колкото и малко да е мястото. А ако те притесняват сглобките че са само на дибли по два дълги винта през дъното и горния плот в страницата и няма да мръдне. Вече няма да им се търси фасон че да те притеснява. Само че първо разпробиваш с тънко свредло и тогава винта за да не се пукне евентуално страницата. В новите вафлени плоскости става директно да ги навиеш но това вероятно е от старото материал и има опасност.
А към стената варианти колкото щеш. Колегите са дали насоки.
Svezar - специалист
Два стандартни Г образни окачавача за горен ред и една дъска между тръбите да подпира дъното /върху него ще е основното натоварване от поставените вътре неща/ хваната с една планка за пода да не я изрита някой и няма да мръдне ни ко га :wink:
ср яну 02, 2019 11:44 amlov написа:
А ако те притесняват сглобките че са само на дибли по два дълги винта през дъното и горния плот в страницата и няма да мръдне.
Ако погледнаеш сглобката ще видиш че винтовете трябва да са през страниците,а не през дъното и тавана :!: Но ако дъното е подпряно както предлагам,няма нужда от никакви други укрепвания.
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж шкафчета за обувки на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: