• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 7:48 amfox_vt написа:
вт яну 01, 2019 3:26 pmшоп написа:
вт яну 01, 2019 3:15 pmburd написа:
След това логичната стъпка е рекуперация на каналните води. Малоумие е 50-100 литра 37 градусова вода да се хвърлят в канала само при едно къпане.

Имам ги .
Дай малко подробности за тази система. Гледал съм купешките и цифрата не е обоснована. Как си го направил и дали си модифицирал нещо.
Имам 3 самоделни рекуперативни топлообменника на каналните води. От над 5 години работят без дори почистване. Цената за направи си сам е смешна 40-50 лв.

За съжаление преди години криптовирус ми криптира всички снимки, но топлообменниците съм ги копирал 1:1 спрямо този.

Прикачен файл

IMAG1293.jpg

Прикачен файл

IMAG1292.jpg
IMAG1292.jpg (80.99 KиБ) Видяна 1541 пъти

Прикачен файл

IMAG1291.jpg
IMAG1291.jpg (57.83 KиБ) Видяна 1541 пъти

Прикачен файл

IMAG1290.jpg
IMAG1290.jpg (52.34 KиБ) Видяна 1541 пъти

Прикачен файл

IMAG1289.jpg
IMAG1289.jpg (72.9 KиБ) Видяна 1541 пъти
шоп - майстор
За купешките нищо не мога да кажа. Цените напоследък спаднаха и за 500-600 лв има фабрични.
Един приятел, който се занимава с ТП ми подари 3 бр и предстои да ги тествам.

Хубавото при тях е, че и жена може да ги монтира. Има да се завие един сифон, да се навият два фитинга 1/2 и да се монтира един ПВЦ канал ф40.

Когато ми остане време имам две бани за правене. Едната с вана, другата с душ корито и ще пиша за резултатите.

Прикачен файл

SAM_9633.JPG
SAM_9633.JPG (90.74 KиБ) Видяна 1537 пъти

Прикачен файл

SAM_9632.JPG
SAM_9632.JPG (91.34 KиБ) Видяна 1537 пъти

Прикачен файл

SAM_9631.JPG
SAM_9631.JPG (87.95 KиБ) Видяна 1537 пъти
preslav - майстор
аС отдавна съм го измислил еФтинуту Утопление, ама исках да изчета 'сички мнения , че да не се окаже, че някой друг вече е патентовал идеята ми.
Стар ДВГ, на който му се подава пара и браунов газ за снижаване на разхода с 45%, на маторя вързан генератор за ток. Охлаждащата течност се върти през радиаторите за отопление на "мазето", токът се ползва за хладилници, печки, епилатори и т.н. ел. домакински уреди (излишното в акумулатори или се продава на енергото по 2.57 лв/киловата), изгорелите газове въртят газова турбина за екстра ток и вентилация на къщата. Четейки темата видях, че и отработеното масло може да се оползотвори за печка в кокошарника.
Искрено съм учуден, че безумна тема като тази стана повече от 8 страници, но човек трябва и да разпуска и да изпуска насъбралата се пара някъде. Малко в повече ми дойде обаче агресивността на автора по отношение на хората, които се опитах по-нежно да му кажата, че е поредния неграмотен безумец, който все още не е разбрал, че с трици маймуни не се ловят.
Авторе, хората в този форум са безкрайно толерантни, но не злоупотребявай с търпението им!
fox_vt - майстор
Шопе на оригиналното поне това което е представено на схемата му не ми хареса това,че серпентината от медна тръба най вероятно ще се задръсти със косми. Ти отварял ли си някое от твоите да видиш какво има вътре като мръсотия? Ф110 ми идва голямо но медна серпентина може да се навие и във ф50 ама ако се задръсти какво правим. И това затопля студената вода която постъпва към батерията ли. Ако да забелязал ли си промяна във настройката на водата при къпане. Т. Е. Започваш къпане гласиш водата, но студената започва да се затопля и се налага да се намали топлата. След малко пак и така докато се стабилизира температурата.
nikrum - специалист
чет яну 03, 2019 3:49 pmfox_vt написа:
Шопе на оригиналното поне това което е представено на схемата му не ми хареса това,че серпентината от медна тръба най вероятно ще се задръсти със косми. Ти отварял ли си някое от твоите да видиш какво има вътре като мръсотия? Ф110 ми идва голямо но медна серпентина може да се навие и във ф50 ама ако се задръсти какво правим. И това затопля студената вода която постъпва към батерията ли. Ако да забелязал ли си промяна във настройката на водата при къпане. Т. Е. Започваш къпане гласиш водата, но студената започва да се затопля и се налага да се намали топлата. След малко пак и така докато се стабилизира температурата.
То затова са термостат ичните батерии...
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 3:49 pmfox_vt написа:

Много добри въпроси!
както написах от 2013 имам 3 самоделни рекуператора от гофре. Те са под душ кабини и досега не съм чистил нищо, дори с химия ( тубофло ) Космисте си остават в сифоните и тях ги чистя.

Сега ако включим съдомиялна, перална и кухненска мивка...не знам как ще е с мазнините, но едва ли ще има проблем.

То дали ще е серпентина от неръждаемо гофре или медна серпентина ако има запушване ще си трябва чистене. Медтта има ( по спомен цитирам) почти 10 пъти по-висок коефициент на топлоотдаване, така че медната серпентина е по-ефективна при равни други параметри.
Сигурен ли си, че можеш да навиеш медна серпентина във ф50?!
Аз не съм сигурен. Опитай и сподели.

Относно регулирането на топлата вода. Аз ползвам с цел удобство и безопасност само термостатични смесителни вентили. Те цените напоследък станаха народни.
Ако си без тях има едно неудобство: на първата минута да усилиш студената вода, на 2та още веднъж. Може да се наложи и трета корекция докато системата се темперира.
Има недостатък определено без термостатичен вентил, но ако без рекуператора с 80 литра бойлер се е къпал 1 човек, с него ще се къпят двама:-) Така, че икономията от покупка на по-малък и евтин бойлер и по-ниски сметки оправдава малкото неудобство. Ако искаме да няма неудобство:термостатичен смесител

П.П. Рекуператора към душ, съдомиялна, пералня, мивка и т.н. е лесно.
Предизикателството за мен в момента е схема за рекуператор с вана. Тогава имаме разминаване между потребление на гореща вода и нейното утилизиране.
Правя една система с 220 литров буферен съд.
nikrum - специалист
Аз известно време живях в северна страна и там повечето хора си имат малка сауна.топлиш се за 10 Мин вътре взимаш душ 37 гр и няма какво да рекуперираш от канални води...Аз даже много харесвам двустранни камини дето към дневната е врата със стъкло за зареждане а в задното помещение е кафез с вулканичен камък за сауната.Но си остава заданието как да поддържаш 300 кубика въздух на 22-23 градуса .Пак да попитам за самоделно извличане на масла или алкохоли За отопление каква себестойност имат без държавните налози? Не е ли ясно кой е най оскъпяване фактор?
burd - специалист
чет яну 03, 2019 2:31 pmpreslav написа:
аС отдавна съм го измислил еФтинуту Утопление, ама исках да изчета 'сички мнения , че да не се окаже, че някой друг вече е патентовал идеята ми.
Стар ДВГ, на който му се подава пара и браунов газ за снижаване на разхода с 45%, на маторя вързан генератор за ток. Охлаждащата течност се върти през радиаторите за отопление на "мазето", токът се ползва за хладилници, печки, епилатори и т.н. ел. домакински уреди (излишното в акумулатори или се продава на енергото по 2.57 лв/киловата), изгорелите газове въртят газова турбина за екстра ток и вентилация на къщата. Четейки темата видях, че и отработеното масло може да се оползотвори за печка в кокошарника.
Искрено съм учуден, че безумна тема като тази стана повече от 8 страници, но човек трябва и да разпуска и да изпуска насъбралата се пара някъде. Малко в повече ми дойде обаче агресивността на автора по отношение на хората, които се опитах по-нежно да му кажата, че е поредния неграмотен безумец, който все още не е разбрал, че с трици маймуни не се ловят.
Авторе, хората в този форум са безкрайно толерантни, но не злоупотребявай с търпението им!
Това звучи малко по-сложно от байпас на електромера 😂

П.п. масло тип палмово и двигателно е супер вредно за околната среда, та по- добре не.
чет яну 03, 2019 7:25 pmburd написа:
...

Това звучи малко по-сложно от байпас на електромера 😂

П.п. масло тип палмово и двигателно е супер вредно за околната среда, та по- добре не.
КПДто на електромерния байпас е практически 100%.
Пресли, да не си рода с Астор!
За палмовото, не знам, но моторното, ако е свежо, демек неработило, никак не е вредно.
burd - специалист
Ама е скъпо. Най евтиното беше към 5лв/л.
А какво се случва , ако слънчевата инсталация прегрее ?
Не съм ползвал нещо такова до сега. Последни са ми в ремонта, та няма и скоро да.

Та, хипотетично, 4-5 панела, вертикални и ориентирани на запад. Бойлер с 2 серпентини и трипътен на соларната към буфера , който да речем е 2тона пак с две. Пишат,че контролерите имат ф-я охлаждане, ама това ми звучи малко като катър- да не разчиташ на него.

Цената е ясна- 5 Бона панели, 1 помпи и т.н. останалото си е по дефолт. Зимата има 20 дни сняг. Останалото си е пролет.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Варианти за ниски сметки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: