Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
Здравейте колеги, наумил съм първо да разпитам и събера инфо от знаещите и можещите,преди да предприемам някакви действия. На кратко предистория - имам къща,в която се топля на дърва с котел АТМОС 25 киловата. Инсталацията е правена от фирма и мога да кажа,че качествено е изпълнена-медни тръби,колектори, всичко както си трябва (акцентирам,защото е правена преди 15 год.). В момента не живея там,живея в апартамент,в който се топля на пелети,но тенденцията е за миграция към къщата един ден. Искам да я подготвя предварително,а не като се преместим там,тепърва да правя и да се сблъскам с проблеми. Описание - къщата е на полуетажи 4 на брой,на склон,като гаража отпред е на нивото на пътя и на последния етаж се излиза пак на ниво нула ( в гората). РП някъде околко 350-360 квадрата,като архитектурата и е доста странна,нетипична за нашите ширини,правена е по списание. Без покрив е, в стил панелен блок-иначе казано площ равна за панели много. Въпросния котел успява с мъка да я стопли,но просто не ми се занимава с огнярство вече и честно казано ако поддържам до 1-2 часа парното в 7 сутринта е студ.
Вариант ГАЗ-трябва да е с бъндели или цистерна,тъй като е в едно село,в което няма газопровод.
Вариант Пелети-изцяло на пелети ще фалирам.
Вариант Комбиниран - това е моя проект и идея,която искам да реализирам. Използвайки сегашната инсталация, като някой радиатор мога да го сменя с конвектор искам да я запазя. Всички радиатори са алуминиеви.

Идеята ми е да използвам това,което ни дава природата. Термопомпа вода-вода не става, но тъй като е на високо (750 м.нмв.) и доста,често се случва всичко да е в мъгла,а там да грее слънце. Зимни дни,в които в Казанлък е облачно,горе (с. Горно Изворово) е слънчево,не казвам топло,а слънчево просто.
Вариант 1 - решил съм да използвам соларни панели ( и за топла вода и фотоволтаици ) място имам много,малкия проблем е,че има едно засенчване по-рано от залязването на слънцето,но то е вече в края на греенето. Тия панели да затоплят вода в буфер през деня,а през нощта да използвам термопомпа въздух-вода за затопляне на буфера,ползваща тока от фотоволтаиците произведен през деня,като за целта ще използвам инвертор он-грид,за да взима от мрежата,когато не е имало слънце няколко дена и акумулаторите не са се заредили.

Предимства-независимост от ЕРП,от цените на пелетите,няма хамалогия по пренасянето им или на дърва и не огнярствам, екологично и най-вече след изплащането, безплатно.
Недостатъци-голяма инвестиция първоначално,много сложна система,все пак консумация на ток при продължителна липса на слънце.

Вариант 2 - Същото с панелите,но вместо термопомпа-да сложа една горелка на атмоса (или да го сменя) и да се използва пелети,когато няма кой да стопли буфера.
Предимства-че няма да ме вълнува колко слънце е имало и колко не,пелетите не се влияят,доста по-евтин вариант.
Недостатъци-все пак трябва да се чисти и да се пренасят пелети.

Вариант 3 - Пак панелите,но вместо ТП или пелети-котел на ток.
Предимства-напълно чист и безшумен вариант,най-евтин.
Недостатъци-зависимост от ЕРП,цената на тока и колебанията му.

Подробност - по принцип има проблем при бури с електрозахранването и малко да разчитам на мрежата за да се топля ми е вариант,който ме притеснява. Вярно бързо се отстраняват,но често се случва да гръмне и да спрат тока. Селска мрежа все пак. То от тия колебания в тока ми дойде идеята за фотоволтаиците,които да ми захранват къщата,после препрасна в отопление и сега е това :?

Питането ми към всички вас е - нека,който е по-вещ да сподели какво пропускам,кой вариант е по-добър,кой по-изпълним,кой е по-рентабилен. Кое е по-добро като цяло в тази ситуация,всякакви мнения,ще са ми от полза,тъй като имам някакви познания и виждания,но навярно и доста неща пропускам.

Благодаря !
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 4:43 pmfeikot написа:
Термопомпа вода-вода не става, но тъй като е на високо (750 м.нмв.)

Това с надморската височина нищо не означава.

Аз живея на 600м надморска височина и стопанисвам 3 имота с 3 сондажа. Всеки е с дебит над 12м3/час

(може и повече да е дебита, но нямам помпа с по-голям дебит за да тествам )

Та на въпроса имате ли сондаж и с какъв дебит е за да мислем за ТП вода-вода.
Това е първото, второто е топлозагуби и изолация.
Всичко друго е празни приказки.
burd - специалист
ТП и проблем с тока си е гадно. Малко към Бяла смърт ми ходи. Много пари ще дадеш за фотоволтаици. Виж сам колко е 40в - към 300лв. И да внесеш ще е 250. До няколко киловата и сериозни акумулатори...
Така и така имаш котела на пелетите. Ползвай си го него. Е са говорих с един познат. Той е с резервоар и кондензен газов котел. Ама е със сериозни радиатори,щом се грее на под 50гр. на радиатори И е доволен. Спомена тип 200лв за 200кв на месец. Жена ми ще и да чуе за газ, иначе и аз за вилата го мислех. А за слънчев панел винаги можеш да си сложиш за бойлера. Смени си нещата,но котела го имаш . Не давай пари за нещо,което го имаш .
feikot - специалист
чет яну 03, 2019 6:06 pmшоп написа:
чет яну 03, 2019 4:43 pmfeikot написа:
Термопомпа вода-вода не става, но тъй като е на високо (750 м.нмв.)

Това с надморската височина нищо не означава.

Аз живея на 600м надморска височина и стопанисвам 3 имота с 3 сондажа. Всеки е с дебит над 12м3/час
Не казвам,че не става,че е на 750 м нмв,а не става защото нямам сондаж и е на скала в планина. Писах за височината,защото много често в града е облачно,а там слънчево.

Котела на пелети е в апартамента.Къщата е с котел на твърдо гориво Atmos.

По повод цената на ФВ далеч не е такава. Sharp панели ми излизат на 1.03 лв/W ,което е 3348 лв. за 3.240 kW/p като това са цени с ДДС, без него ми идват на 2790 лв. За китайци може и по-добра цена да се намери. Отделно по REECL дават едни 15на процента обратно. Инсталацията за ФВ плюс инвертор, плюс батерии (Rolls (най-доброто от вида си)) ще се събере до 9-10К лв. за 4-4.5 кв.постоянна автономия. Това е напълно достатъчно за една къща или апартамент с изкл. на фурна + котлони едновременно.
Отделно гледам,че сега пробиват и комбинираните панели.Малко по-скъпички са,но пестят място,защото намалят бр.панели. crane-ltd гледам навлизат активно с тях.

Изображение

Изображение

Това е къщата.

Като се замисля,казваш 12 кубика на час... в горния край на къщата са двата каптажа за селото и изливат десетки литри от преливниците си почти постоянно. Само че водата е ледена,не знам дали това има значение.
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 7:47 pmfeikot написа:
Само че водата е ледена,не знам дали това има значение.
Колко ледена може да е една вода? Градуси? КОЛКО?
Прочетете малко повече за ТП и ще видите, че ТП вода вода винаги се изпарява в плюсова температура.

А Въздух вода може при слънчево времи е -10 навън да изпарява при -20 и КОП ще доближава до печка лъч.

За фотоволтаици съм съгласен, но в системата не трябва да има нито един акумулатор. Акумолатор= пари хвърлени на вятъра. Това при положене, че имате захранване от външна мрежа.
burd - специалист
Къщата на какво ниво на завършеност е ?
Не,че нещо, ама за 10 бинки си взимаш или само горелка или направо котела на Грейко, бойлер 2 серпентини 2-300 литра, панел за слънце и пелети и си решаваш проблема. С другите 20 за помпа и сондаж си правиш изолацията и ще останат за 2-3-5 панела за автономност на помпите и котела.
kalin72 - майстор
чет яну 03, 2019 8:10 pmburd написа:
Къщата на какво ниво на завършеност е ?
Не,че нещо, ама за 10 бинки си взимаш или само горелка или направо котела на Грейко, бойлер 2 серпентини 2-300 литра, панел за слънце и пелети и си решаваш проблема. С другите 20 за помпа и сондаж си правиш изолацията и ще останат за 2-3-5 панела за автономност на помпите и котела.
+1

Като гледам къщата, имаш доста място на покрива, за панели, най-обикновени панели за БГВ. Не се занимавай с фотоволтайка, комбинирани щуротии и подобни. ТП е хубаво нещо (скъпо), но не съм убеден, че е единственото хубаво нещо :)
Изолирай добре, котел на пелети, слънчогледови пелети, ставаш малко огняр, ама кво пък ;)
feikot - специалист
На 100 % е завършена като само едното помещение има нужда да се обзаведе и да се оправи банята в него. Живее се в къщата. Изолация...може би 30% е изолирана само,като слагах 5см стиропор...можех 10 ама нали съм серсемин. Ще щракна тия дни ако е хубаво времето направо снимка горе за пълна представа.

Ледена водата...колко да е ледена,има един лаф-кладенчова,10-12 градуса да е целогодишно,от балкана идва все пак.Признавам за ТП вода-вода не съм запознат наистина. За това си мислих за въздуха + фотоволтаиците.
Нещата май пак си отиват към пелетите...колкото и да съм го оставил като последен вариант. Май пелети с буфер и най-обикновени панели за БГВ започва да ми изглежда най-правдоподобно.

Иначе аз също си направих сметката,че за 20 хил. имам 13-14 години да купувам пелети. Баджанак ми (в същото село) се топли на костилки от вишни и череши,взима ги безплатно от един цех в Стара Загора. Горелката му е двушнекова,но той си изолира добре цялата къща,а и е 2 пъти по-малка от моята. Изключително доволен.Просто първо имам много,ама много загуби,второ огромна площ и кубатура е тази къща,тя е за 2 семейства минимум или за едно с 3-4 деца,трето искам да се откъсна от огнярските истории. Жена ми да пали и да мъкне дърва като ме няма,не е оферта.Отделно сега 2 камиона аха аха да не стигат. Аз си ги режа и прибирам с жената,ама това е ужасна хамалогия.
kalin72 - майстор
С добре направена система на пелети хамалогията ще ти е много малко, дет се казва, за кеф да си чистиш пепелника на два дни за 1 минута и котела на 2-3 седмици за 30 минути - това със слънчогледови пелети, с дървесни е много по-рядко :) И разхода ще ти хареса, на слънчоглед или костилки. И изолация, това е истината. Жалко, че аз твърде късно го проумях, но все пак имам мегдан за изолация :)
feikot - специалист
Как да разбирам "с добре направена система" ?

Тема "Комбинирано отопление на къща-въпроси ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: