• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Димитър Димов - специалист
чет яну 03, 2019 9:15 pmgardenER-- написа:
Колеги, изглежда имам някакъв проблем с комина, мисля че е заради шапката, която съм сложил (http://www.meda-bg.com/media/catalog/pr ... skat_1.jpg). Навън има страшен вятър, а преди час напълних камерата и преди малко отидох да видя положението - въглищата стояха, като отворя горнта врата, изведнъж бъмва пламък... Като затворя горната и отворя долната врата, котелът започва да гори ужасно силно... Като затворя вратата и отворя вратата на котелното помещение, за да чуя вятъра... Като духа силен вятър го чувам как леко се разгаря, но като спре, котелът започва да припушва като почти изгасната цигара, при опит за разпалването й... (Глупаво обяснение, но за това се сетих)
Оставам с убеждението, че конусът на шапкта събира дим и при спирането на вятъра, връща дима обратно...

Шопе, сега ти виждам мнението... Представих си зимата така - 4т., в запас, всепак първа година - 5т. Въглищата ако не се лъжа ги взех юли или август
А кога чисти за последно комина?
gardenER-- - специалист
Първа година е на комина...
Evgeniy - майстор
Като затворя горната и отворя долната врата, котелът започва да гори ужасно силно...
Има ли регулатор на тягата със синджир да отваря вратичка за въздух? Щом като отвориш долната и се разгаря, може би не му стига въздуха.
Има ли отвори към котелното за свеж въздух, щото с хубава дограма трябва открехнато прозорче.
gardenER-- - специалист
пет яну 04, 2019 10:22 amEvgeniy написа:
Като затворя горната и отворя долната врата, котелът започва да гори ужасно силно...
Има ли регулатор на тягата със синджир да отваря вратичка за въздух? Щом като отвориш долната и се разгаря, може би не му стига въздуха.
Има ли отвори към котелното за свеж въздух, щото с хубава дограма трябва открехнато прозорче.
Да, има, обаче като вдигна ръчно вратичката догоре, никакъв ефект - отворя ли вратичката, ефектът е друг. Помещението е достатъчно голямо, както вече съм казал, на неизмазана тухла е помещението, има си достатъчно въздух, но това пък какво влияние има?
gnt69 - майстор
пет яну 04, 2019 5:31 pmgardenER-- написа:
Да, има, обаче като вдигна ръчно вратичката догоре, никакъв ефект - отворя ли вратичката, ефектът е друг. Помещението е достатъчно голямо, както вече съм казал, на неизмазана тухла е помещението, има си достатъчно въздух, но това пък какво влияние има?
Като вдигнеш вратичката почисти отзад. Нещо отзад пречи на въздуха да влиза при кюмюра. :partyman:
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 10:57 pmgardenER-- написа:

Направи ми впечатление тягата - на кръгчето на горната вратичка допрях запалка, за късмет имаше силен вятър и видно запалката почти изгасваше от тягата, вятърът спря и пламъкът се върна към мен и запалката изгасна
Нормално, вятъра оказва огромно влияние върху тягата на комина.

За да имаме равномерна тяга се слага регулатор на тягата на комина.
Писано е много във форума.
Ползвайте търсачката.
krasi92 - майстор
Прочете ли книжката към котела. В нея е написано как се пали котела. Този не е пригоден за горно горене.
Evgeniy - майстор
пет яну 04, 2019 5:31 pmgardenER-- написа:
пет яну 04, 2019 10:22 amEvgeniy написа:
.
"Горното горене" на практика изобщо не е горно. От практиката ми с въглища за около 20 години забелязах, че след като се запали отгоре, огънят си пробива надолу, и истинското горене е долу на решетката, тъй като въздухът влиза под нея и там е досега му с горивото. Така започнах като зареждам да слагам по едно или две дървета вертикално в средата на въглищата, за да улесня достигането на огъня до мястото, в което на практика влиза въздуха.
Та пробвай с 1- дръвчета в центъра, които свързват запалването горе с дъното (решетката). Така въздухът ще си свърши работата. Явно не може да достигне през плътните въглища до точката на горене.
Жоро Георгиев - специалист
чет дек 27, 2018 7:44 pmgardenER-- написа:
48427130_1702347456531856_3387185920305266688_n.jpg48427250_288329311878434_4130989941469478912_n.jpg49064820_360409211445736_8728465193014657024_n.jpg48945355_2459435824084453_1820713087192268800_n.jpg

Един изсипан чувал от 25кг. Зададена температура - 65 градуса, нека да видим колко ще издържи
С тази голяма и изрязана горна вратичка, си мисля, че тоя котел е проектиран за дърва. Ако ще е за въглища няма нужда от такава голяма вратичка.
шоп - майстор
съб яну 05, 2019 8:24 amЖоро Георгиев написа:

С тази голяма и изрязана горна вратичка, си мисля, че тоя котел е проектиран за дърва. Ако ще е за въглища няма нужда от такава голяма вратичка.
Така е.
Виадрус U22 са два модела U22C и U22D.

разликата е само във вратичката. Първият е за въглища, втория за дърва.
Горната разлика е само за удобство. И двата модела си горят безпроблемно и двата вида гориво.
В по-голямата вратичка ( заради липсата на едно чугунено ребро) влизат по-големи дърва.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Прекалено висок разход на Viadrus котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: