Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
чет яну 03, 2019 11:04 pmfeikot написа:
Как да разбирам "с добре направена система" ?
Ето ти малко за четене:
viewtopic.php?t=21714
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 10:27 pmfeikot написа:

Ледена водата...колко да е ледена,има един лаф-кладенчова,10-12 градуса да е целогодишно,от балкана идва все пак.Признавам за ТП вода-вода не съм запознат наистина.

Идеални градуси за една ТП. Лятото ще се охлаждаш безплатно само с конвектори, а зимата няма да си огняр.

Обаче за нея си трябва или подово или конвектори. Или и двете. :)
venstano - специалист
Моята къща е на 1300м надморска височина.Отоплявам я изцяло само с подово с термопомпа въздух-вода на Mitsubishi, с буфер 500л, четири слънчеви колектора Vitosol 200 с променяща се структура против прегряване лятото.КОП-а на Zubadana ми е около 3 тия дни при външни температури между -6 и -12 градуса. Писал съм и по други теми повече подробности за нея. Като квадратура е 200м2, изолирана е с 16см графитен стириопор и 30см вата на покрива. Поддържам около 23-24 градуса вътре, сега ми е втора зима и сметка за ток повече от 200лв не съм платил. Като се има впредвид че до средата на ноемри тази година съм се топлил и къпал с колекторите. Преди да започна строежа бях писал тук за съвет за отопление и масово ме убеждаваха да не си копувам термопомпа за такава н.м. височина, но в крайна сметка след консултация с ОВК-то ми и приятел занимаващ се от много години с климатична техника измислихме и сглобихме системата която ползвам. Заради това че все пак съм в планината и с тока има проблеми понякога, на първия етаж за резервно отопление имам чугунена българска камина, която може да поддържа до 26 градуса в цялата къща при гореписаните минусови температури. Накрая да добавя, че и през мен минаха идеите за фотоволтаици, но засега все още не ми е е изгодно.
Успех ти пожелавам и читави майстори.
feikot - специалист
Аз като чета тази тема и другите,които отворих за пиролизните котли...Ами,че то няма нищо общо с нашия Атмос. Той също е пиролизен, но като гледам си го ползваме като обикновен котел. През 40-50 мин ходя да му слагам дърва,отделно че и не топли. Има клапа за въздуха отзад,с който регулира колко "газ" да му дава,но изобщо не мога да кажа,че е автоматизиран или пък нещо кой знае какво. Няма трипътен или четирипътен,няма буфер. Може би още от началото тоя котел не е инсталиран като свят и не се използва по предназначение,а като обикновен.
В тоя ред на мисли,четох по темите за пиролизата и котлите от такъв тип,но нещо не можах да схвана. Като го заредя с дърва хубаво,след час трябва да ходя да слагам пак. Отделно не поддържа температура и постоянно движение на топлоносител. Вдигне 60 градуса,включи помпата,работи 5-6 мин.,темп пада под 60 градуса,спре помпата,нагрява 15-20 мин да мине пак 60 градуса и пак се повтаря цикъла. От там и не може да се стопли хубаво къщата. На пелетите е друго,там като се вкл на 45 градуса и си поддържа постоянно движение на топлина и ТГ си вършат работата. Аз не виждам как на този котел могат да се използват глави. Макар,че всички радиатори са с адаптори за глави,но нямат сложени,като стоят на 100% отворени.

Слънчогледовите пелети няма ли да задръстват комина ? От тела 300х300 е изграден
gnt69 - майстор
пет яну 04, 2019 11:55 amfeikot написа:
Слънчогледовите пелети няма ли да задръстват комина ? От тела 300х300 е изграден
Аз бях с Атмос 7-8 години. Ма го продадох и си взех Грейко. Голям кеф, хем евтино хем лесно за подръжка и топло. Моя Атмос си беше направен по правилата с трипътен с Буфер 1000 литра ама кушия. Сутрин като станеш и първата работа да отидеш да му сложиш, вечер преди да легнеш пак да му сложиш, и дървата скъпи и взе да ги няма. Сега е бункер 500 кила, стаен термостат се грижи кога да е топло, веднъж дневно минавам през мазата и изхвърлям 2-3 лопатки пепел да има къде да пада следващата, почиствам тръбите с почистващия механизъм на Грейкото и си е топло. Огромно значение има ако не ти трябват всичките стаи да им сложиш термоглави и да затваряш което не ползваш. Преди горях между 15-20 кубика дърва сухи отлежали една година в къщи. Сега 3-4 тона слънчогледови пелети на сезон.
Комина ще ти е таман ама го почисти. На мен вече четвърти сезон от как съм на пелети продължават да ми падат черни бучки от дървата, ама пък никога не съм го чистил отгоре, само отдолу каквото падне. :partyman:
feikot - специалист
Аз го чистя преди всеки отоплителен сезон,защото горя бор. Вижда се къде е къщата,а все пада я някое клонче я някой бор сам самичък. Гедах че филма е пускал такъв котел (в другата тема) ще го помоля,ако чете да се включи и да ме светне малко в експлоатацията му,защото май изобщо не го ползвам както трябва.

Звънях на Грейкото. РБ30 стар плюс котел-4200 лв. с ДДС. Ами цената е доста примамлива,с оглед на възможността да горя слънчогледови или костилки. Ако в тази система добавя 1000-1500 литров буфер и няколкото панела (твърдо съм решил да има панели,защото е чиста загуба на пространство,ако нямам) ще постигна добри резултати. Още повече,че мисля да правя някакво басейнче отпред,лятото мога да го топля с тях.

Термопомпите май ще ги оставя на заден план. Не е лошо за вода-вода да се поосведомя. Подчертавам,че тази трансформация,ще я правя вероятно за следващия отоплителен сезон,ако не за по-следващия. Просто искам предварително да се подсигуря.

По сметки за около 8-9К лв. ще сменя котела,ще сложа панели,буфер,ще направя изолация и ще имам за пелети. Бонбон.
gnt69 - майстор
пет яну 04, 2019 6:03 pmfeikot написа:
Аз го чистя преди всеки отоплителен сезон,защото горя бор. Вижда се къде е къщата,а все пада я някое клонче я някой бор сам самичък. Гедах че филма е пускал такъв котел (в другата тема) ще го помоля,ако чете да се включи и да ме светне малко в експлоатацията му,защото май изобщо не го ползвам както трябва.
За експлоатацията няма нищо сложно, важно е да имаш сухи дърва с влажност не по голяма от 20% която се постига след 12 месечно седене на дървата на сухо и проветриво място. Разпалва се върху дюзата малък огън, после се допълва с дърва догоре, пуска се вентилатора и се настройва температурата от потенциометъра и синджира отзад на 75-80 градуса. След 7-8 часа зареждаш пак. Нощем допълваш с дърва и спираш вентилаторите от копчето. Това се казва нощен режим по малка мощност но по продължително горене. Моя съм го палил ноември и съм го гасил март. Задължително условие да има пиролиза на дървата е да има високо температурно горене над 75 градуса. Задължително е да имаш и трипътен вентил минимум на 60 градуса. Още при монтажа е трябвало да сложат щото без вентил не признават гаранцията, как си минал не знам или монтажниците толкова са разбирали.

Ето ти една инструкция прочети там пише всичко. ЦЪК :partyman:
пет яну 04, 2019 10:20 amvenstano написа:
...
Успех ти пожелавам и читави майстори.
Яко.
То тука майсторите са болшинство.
Читавите са 4-5.
filmatoplo - майстор
:) Ох от къде да започна ,Атмоса е особен котел -като японската риба Тофу :wink: .Има много неща да се изпълнени че да работи както трябва .Да е оразмерен правилно ,да му е осигурен термовентил 65-70 гр на връщащата вода -на изхода 80-85гр ,да се горят дърва с влажност под 20% ,препоръчителни опции са- буфер,смесителен вентил с задвижка и контролер -за да работи всичко както трябва . Почти винаги Атмоса трябва да е преоразмерен нереално за разлика от пелетните котли .Много имам монтирани ,включително и преправяни на пелети ,получава се ,но -съвета ми е не си играйте ами си купете нов пелетен котел . 25 цата Атмос е малък за тази къща .
feikot - специалист
Очевидно с Атмоса няма да ни бъде,за това сега почвам да си изяснявам ситуацията.

Котела с горелката на Грейко и работят или на обикновени или на слънчогледови или смесени.Няма проблем.
5-6 панела за топла вода
2-3 фотоволтаика с акумулатори (макс 30А и 320 ач батерии)
Буфер 1000-1500 литра с 2 серпентини и задължително гнездо за ел нагревател (не се знае какво ще ми дойде на ум за повече ФВ)

Грейкото към едната серпентина
Панелите към другата

От буфера към отоплителните тела,като възнамерявам да сменя някои радиатори с конвектори.

Имам и подово тук там,което е страхотно. Не е правено като подово отопление,а просто тръбите към радиаторите не са пуснати по права линия,а са ги направили с няколко обиколки,но не е плътно подово. Отгоре е с плочки цялата къща.Определено обаче подовото е голяма работа.

Схемата обаче малко ми трябва пояснения:
Трипътен между буфера и котела ?
Трипътен между буфера и радиаторите ?
Как и къде се връзват?
Да речем горелката я правя да нагрее буфера до 80 градуса,да се гаси и като падне на 45 да се пали пак,а помпата за радиаторите да се включва на 40 градуса а с термостат или термоглави да я спирам?
Само че как да накарам помпата за радиаторите (помпа 2) да изчака буфера примерно да се стопли до 55 и тогава да се включи,защото ако почне да работи от 40 ще вкара едно обратно количество студена вода от радиаторите и горелката ще има да се тормози докато компенсира студената връщаща се и самия обем на буфера.А ако се стопли до малко повече вече ще има запас и по-бързо ще отопли и помещенията де. Това става въпрос примерно ако не е горяло цял ден или ден два.
Идеята ако през деня панелите топлят буфера съответно и къщата да се топли от там,вечерта да се пуска горелката и да топли тя.Само трябва да си го изясня в главата.
ФВ пък са за да имам автономия на отоплението и може да включа кръга на осветлението.

Тема "Комбинирано отопление на къща-въпроси ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: