• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
пет яну 04, 2019 8:55 pmandy_forresite написа:
Има ли как да разбереш каква е била мазилката? Позвъняване, вайбър, месинджър...
Обещавам да запазя рапидката в тайна :yawinkle:
................
Тцъ. Освен че е на майната си няма как да влезеш дори във входа без някой да те покани. Освободихме го преди 7-8 години. Но щом още тогава не можах да позная значи няма шанс. И на мен ми беше интересно щото преди да излезнат на мода електрическите подови аз си правих едни опит в къщи точно със стенно. Има няма преди 30 години. :-D Но тогава нямаше готови нагревателни кабели и ползвах обикновен кантал в стъклолакова шлаухка. Голямо нанизване и стъргане да го вкарам в мазилката по точно да легна направо на тухлата.. И от незнание замазан после с гипс. Изкара около 2 години и прекъсна. Беше 1,5 kW на около 3 квадрата площ и си работеше но глупоста с гипса си личеше и най вече той беше причината да даде фира. Тъй че си мисля че със някаква циментова шпакловка и армирана от горе с мрежа ще стане.

А относно охлаждането и конденза. Вадиш диаграмата на Молиер и зяпаш при каква температура и влажност ще стигнеш точката на оросяване.
preslav - майстор
пет яну 04, 2019 3:19 pmandy_forresite написа:
Тръбата предполагам първо се качва в единия край на стената догоре (почти до тавана), след това тръгва хоризонтално, достига края на стената, завива надолу през избраното разстояние (стъпка) и тръгва хоризонтално към първата стена ... и т.н. Нали така?
Само да попитам, без претенции, че съм на ясно - как се обезвъздушава такава система?
fox_vt - майстор
При мен тръбите идват от тавана и няма проблем,но съм виждал подово което преминава във стенно донякъде. Шопа и той спомена че е така ама как го е измислил незнам.
шоп - майстор
Аз обезвъздуших по грубия начин:-)

С вода 4-6 бара от хидрофора. Единият край на маркуча в чешмата-другия в олука. Като потече чиста вода без мехурчета завъртях крановете. Така тествах и системата за херметичност.

При мен стенното не е до тавана, а само до нивото на прозорците, така, че си имам и ръчен обезвъздушител, но досега не се е налагало да обезвъздушавам от там.
fox_vt - майстор
Ето един интересен линк
цък
И още един от нашия форум
тук
Излиза че гипс картона ще върши идеална работа даже и без замазки. А интересното е че навсякъде редят както шопа и явно обезвъздушават като него. Но мнението на филматопло за 15 -20 вата на метър е интересно. Дано той и лазар се включат в темата няма начин да не са срещали такова отопление.
Hursa - майстор
Все пак, не виждам предимства на такъв вариант отопление (поне не големи предимства, които да си заслужават, за мен).
пет яну 04, 2019 11:13 pmfox_vt написа:
Но също така метър от тавана надолу е напълно достатъчен за ефективно охлаждане стига стената да се охлади достатъчно. И понеже ще е комбинирано топло студено най добре да се ползва цялата стена. Подовото топли добре а таванно охлаждане е най доброто. Едното топли най студеното място а другото охлажда най топлото място в помещението.
Само метър от стената? Площта е твърде малка, според мен. Дори цялата стена може да се окаже прекалено малко. И докато с подовото „затопляте” най-хладното място в помещението – затова и според мен е значително по-ефективно при отопление – в сравнение със стенното. То със стенното само малка част ще „грее” най-долната част на помещението, а част ще „грее” чак тавана. И обратно – при охлаждане.
Вероятно ще стане с гипсокартон – но в темата, която сте дали
чет ное 24, 2011 9:25 amAntonBM написа:
… е препоръчително да се слага на вътрешни стени. ...

Която внася тръби за този вид отопление. Става и със стандартните PexAL, по те предлагат едни по-тънки PE-RT Ø10x1, които се слагат на скари (държачи), които също се доставят от тях. Обикновено стените се правят със завършващ последен слой от гипс-картон...

За да се затопли стая с лоша изолация, една стена може да се окаже недостатъчна.
А вие мислите да монтирате „стенно” на външна стена – това ще даде значително по-големи загуби, според мен. Можете ли да си осигурите такива скари – които предполагам контактуват добре и разпределят топлината от тръбите по монтирания върху тях гипсокартон. И дори при такива условия на монтаж – се смята, че може една стена да се окаже недостатъчна за отопление на помещението.
fox_vt - майстор
Аз затова се колебая във сметките за мощност защото може да се окаже недостатъчно. Съгласен съм че подовото е най доброто но за отопление а тук се цели и охлаждане а със подово не става. Реално правиш компромис между двете. Външната стена на този тип блокове е сандвич панел 5см бетон 5 см стиропор и 5 см бетон. Отделно на които мога ще сложа и външна 5 см . Отделно под тръбите 3 см фибран и това ако не е добре изолирана стена здраве му кажи. На тавана в таванското има перлит с замазка. На тавана ще сложа вътрешна изолация поне 2 см стиропор а където е окачен таван с пана ще си остане така. Ясно ми е че всичко е до изолация но искам да се убедя че концепцията стенно отопление изобщо работи. Върти ми се в главата да направя едната стая така и да пробвам ама надали ще имам времето един път да го направя един път да го тествам зима и лято. Цитата който пускаш от мнението на антон пропускаш най важното,че стенното отопление топли най вече лъчисто а не конвекторно. Той и всеки радиатор топли и така. Ще трябва да поразпитам за цени на тези скари ама все ми се струва че ще ми поникне брада като чуя цените.
шоп - майстор
Предимствата са супер нискотемпературно отопление.

Ако 7-10 дни пода и стените са затопление до 26-27 градуса в стаята може да е 25 градуса.

И всичко това с топлоносител 28-29-30 градуса. Какво по-добро за една ТП :?

За мен трябва на всички стени да има стенно, иначе е половинчата работа.
шоп - майстор
съб яну 05, 2019 2:21 pmfox_vt написа:
Ще трябва да поразпитам за цени на тези скари ама все ми се струва че ще ми поникне брада като чуя цените.
Много си прав. Цените на готовите елементи хич няма да ти харесат:-)

Затова или хващащ фрезата за канали и една прахова маска и за един ден прорезваш каналите в масивната стена или като мен си купуваш кофражни дъски дебели 2.5см, с ширина 10-12 см и ги минаваш на щрайхмуса.

Дюбелираш ги за стената, правиш една проста матрица за омега профили, купуваш втора употреба ал. печатарски плаки и си готов. Плаките ги ковеш с такера... елементарно е.
Ако си максималист си купуваш 5 кг термопаста и мажеш с четката.

Дъските са една бонус изолация. Съвета ми е да забравиш за тръби ф16. Ползвай ф20. По-голяма площ, по-голам дебит, повече ефективност... Заради намаленото хидравлично съпротивление може да направиш по-дълги кръгове и да икономисаш от колектори и фитинги и от цирк. помпа.

Във фибрана също е възможен директен монтаж с пяна.

Прикачен файл

IMG_0198.JPG

Прикачен файл

IMG_0122.jpg

Прикачен файл

IMG_20170224_125722.jpg
IMG_20170224_125722.jpg (115.81 KиБ) Видяна 1324 пъти

Прикачен файл

P7151300.JPG

Прикачен файл

P1050225.JPG
preslav - майстор
съб яну 05, 2019 7:50 amfox_vt написа:
При мен тръбите идват от тавана и няма проблем,но съм виждал подово което преминава във стенно донякъде. Шопа и той спомена че е така ама как го е измислил незнам.
Замислял ли си се да копираш направата на селективен слънчев панел, дори за пробата можеш да не го покриваш с гипскартон, една година ще изтърпиш гледката, а и винаги можеш да добавиш още панели на съседни стени.
Публикувах, че се сетих - на мен и добре направен панел, който да стои като витраж на стената не би ме дразнил, да не говорим, че могат да се добавят светлинни ефекти и т.н. джуджавки, а върху стъклото няма да имаш и условия за мухъл при евентуален конденз, а конденз ще има, но лесно може да се отведе, пък и няма да е грозно ако капките вода се стичат по стъкло, че и "Каменица" може да пише ако щеш.

Прикачен файл

сл.колектор.jpg
сл.колектор.jpg (56.82 KиБ) Видяна 1311 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Стенно водно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: