Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
Привет,

С инфрачервения термометър от брошурата ще може ли да се измерва температура на димни газове на котел. Предполагам ще измери повърхността температура на кюнеца след котела, която малко ще се различава от тази във вътрешността. Някой от вас ползвал ли го е за тази цел и моля да сподели впечатления. Благодаря.

Прикачен файл

termometyr.JPG
termometyr.JPG (21.91 KиБ) Видяна 3044 пъти
gnt69 - майстор
съб яну 05, 2019 10:59 amprascho написа:
Привет,

С инфрачервения термометър от брошурата ще може ли да се измерва температура на димни газове на котел. Предполагам ще измери повърхността температура на кюнеца след котела, която малко ще се различава от тази във вътрешността. Някой от вас ползвал ли го е за тази цел и моля да сподели впечатления. Благодаря.
+- 50 градуса. Най добре се мери със термометър със сонда. Те такъв.
Прикачен файл:
thermometter-1-120x129.jpg
thermometter-1-120x129.jpg (4.55 KиБ) Видяна 3037 пъти

Ако пък искаш съвсем точно трябва да е ТЕ ТАКЪВ :partyman:

Тоя от брошурата го имам става за разхождане на котката. Като и стане скучно отива в цветята аз съответно вземам термометъра и котката почва да гони лазера.
andy_forresite - майстор
Безконтактният има много широко приложение. Предложените други два са контактни - с ограничено (строго фиксирано) приложение. За целта обаче са по-подходящ избор, тъй като наистина инфрачервеният измерва повърхността, а на теб ти трябва вътрешността. Разликата е там някъде 40-50 градуса.
Сондите трябва да се почистват често, защото пепелта замърсява повърхността и започва да показва по-ниски стойности.
Честно казано в момента ми служи само да запушва дупката, която пробих в кюнеца и не го чистя редовно. Няма големи колебания в температурата на димоотвода. Вече се специализирах в ръчно-контактния метод в определянето дали всичко е добре или има неща за подобряване. Значи за подобрения по котела и сравняване на температурата преди и след става. След време надали ще го гледаш. Аз не го гледам. Поглеждам към него (на видно централно място съм го поставил), но не го гледам/отчитам.
zaksofon - специалист
Аз имам подобен, лазерен, само че моя е на друга марка (workzone), но то си е едно и също. Какво да кажа... не е най-акуратния уред, ако търсиш точност до десети от градуса. Меря температура на кюнеца с него, но проблема е, че лазера се отразява от отражателна повърхност и нищо не става. Тъй като имам преход от 130 на 150 см, който е черен на цвят, там температурата е 68 градуса, но на неръждавейката показва 35-40. За неотражателна повърхност е точен, горе-долу...
Сега разбирам, че темп. на изгорелите газове е с 50 градуса повече (вътре) от темп. на кюнеца (вън)... В крайна сметка, при под 70 на кюнеца (вън) , може ли да си вярвам, че ми е добре КПД-то или по-скоро трябва да се тревожа, че е 70 + 50? :?
gnt69 - майстор
съб яну 05, 2019 12:12 pmzaksofon написа:
Сега разбирам, че темп. на изгорелите газове е с 50 градуса повече (вътре) от темп. на кюнеца (вън)... В крайна сметка, при под 70 на кюнеца (вън) , може ли да си вярвам, че ми е добре КПД-то или по-скоро трябва да се тревожа, че е 70 + 50? :?
Разхода беше писал че е малък ако ти е и топло в къщи значи е добро КПД.
А за разликата може и повече от 50 градуса да е, зависи колко сажди има по кюнеца. Купуваш един термометър с 8-10 сантиметрова сонда правиш дупка в кюнеца и ти се изясняват нещата.
А със лазерния пробвай котката как играе или кучето. :partyman:
zaksofon - специалист
Хм, ще си купя аз един китаец със сонда да я разнищя тая работа. От доста време ме блазни идеята да си сменя контролера с Натурелски. Той нали си е с високотемпературен - Т1000 датчик за изгорели Газове? Трудно ми е да намирам дребна фракция въглища в Троян, имам предвид хубави въглища, а не пепел от въглища и камъни, която масово се продава. Та, ако мина на друго гориво, ще ми трябва и запалка, а настоящия контролер не поддържа такава. Тъй че, вече +2 за Натурелата.
Разхода ми, ако трябва да бъда съвсем точен е 20 кг на денонощие, за температура 22,5 - 23 през деня и 20 през нощта или 0,85 кг на час средно.
gnt69 - майстор
съб яну 05, 2019 12:35 pmzaksofon написа:
Хм, ще си купя аз един китаец със сонда да я разнищя тая работа.
Като купуваш обезателно да има тая жълтата сонда, щото има по евтини предложения но само с едната сонда. :partyman:
andy_forresite - майстор
За безконтактния - на хром, месинг и други подобни метали не показва. Тоест показва, но през главата си. Веднъж го насочих към небето и на дисплея показа -257° ... лятото. Моите кюнци са кафяви емайлирани, но повърхността е тъмна и показва. Може да си видя температурната разлика между подаващата и връщащата тръба. Те са от ППР и измерва външно колко са, обаче разликата в °С си е вярна. Какво друго ... може да се измери колко градуса е струята от климатика без значение студено/топло ли духа; на климатроника на колата също показва. Много температури би могло да се измерят. На двг на някое балканче по баир нагоре с двама човека като го настигнеш с колелото може да видиш колко се е напекъл цилиндъра :-D Температурата на изгорелите газове от ауспуха на колата също показва. Явно става и за игра с домашни любимци. Аз котки нямам и затова не съм го открил.
fbr - майстор
съб яну 05, 2019 2:02 pmandy_forresite написа:
Веднъж го насочих към небето и на дисплея показа -257° ... лятото.
Какво чудно има. Някъде там е температурата в космоса. Я насочи към слънцето.
gnt69 - майстор
съб яну 05, 2019 2:17 pmfbr написа:
съб яну 05, 2019 2:02 pmandy_forresite написа:
Веднъж го насочих към небето и на дисплея показа -257° ... лятото.
Какво чудно има. Някъде там е температурата в космоса. Я насочи към слънцето.
Бре ти направо си бръкнал през озоновата дупка в космоса с лазера. :partyman:

Тема "измерване на температура на димни газове?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: