Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Проверявайте за нагар по горивната глава особено по дъното и стените както и пред тръбата на малкия шнек -почти винаги когато отида при горелка да я погледна -изчегърквам 1 шепа нагар ,и вътре в нея тоест от предното капаче вадя 2 шепи прахоляк :wink: .Всичко това влияе много за добрата работа -както и за повреди ако не се чисти .
Sabonis - специалист
нед яну 06, 2019 11:15 amfilmatoplo написа:
Проверявайте за нагар по горивната глава особено по дъното и стените както и пред тръбата на малкия шнек -почти винаги когато отида при горелка да я погледна -изчегърквам 1 шепа нагар ,и вътре в нея тоест от предното капаче вадя 2 шепи прахоляк :wink: .Всичко това влияе много за добрата работа -както и за повреди ако не се чисти .
когато бях на орехови черупки го правеше тоя нагар,сега вече съм на слънчогледови нагар няма но ми праве в края на главата като пита,затова ме интересува вентилатора дали влияе на това сега вдигнах малко оборотите и температурата на загряване по съвет на анди,пише че било по икономично да е 72 градуса.засега не забелязвам такава икономия,гори си между 1,5 и 2 кг на час ,което зависи и колко е студено навън.
andy_forresite - майстор
Кой анди е писал за икономия при 72°? Пишещия в момента анди, противно на всички форумни трактати за високи градуси в твърдогоривен котел, кара горелката на 60-62 градуса без значение колко е студено навън.
Не знам какво имаш предвид под "пита" в предната част. Когато съм изстъргал нагара и съм почистил под капачето доста дълго не образува пита, буца, топка, кора и тн. Целта е горенето да се задържи на по-ниско ниво в скарата. По-точно до нивото на страничните отвори за въздух. Дойдат ли повече пелети и спадне ли вентилатора, те се струпват в скарата, горенето става по-нависоко и оттук вече започва формирането на споменатите фигури... с някои пелети. Със сегашните пелети гори вече 122 часа без прекъсване и всичко е наред.
Sabonis - специалист
нед яну 06, 2019 12:33 pmandy_forresite написа:
Кой анди е писал за икономия при 72°? Пишещия в момента анди, противно на всички форумни трактати за високи градуси в твърдогоривен котел, кара горелката на 60-62 градуса без значение колко е студено навън.
Не знам какво имаш предвид под "пита" в предната част. Когато съм изстъргал нагара и съм почистил под капачето доста дълго не образува пита, буца, топка, кора и тн. Целта е горенето да се задържи на по-ниско ниво в скарата. По-точно до нивото на страничните отвори за въздух. Дойдат ли повече пелети и спадне ли вентилатора, те се струпват в скарата, горенето става по-нависоко и оттук вече започва формирането на споменатите фигури... с някои пелети. Със сегашните пелети гори вече 122 часа без прекъсване и всичко е наред.
извинявам се не Анди а Андро писа по нагоре за градусите,нагар намам но ми образува от изгорелите пелети някаква твърда маса която трудно пада от постъпващите нови,от теста от сутринта не мисля че дава икономия при 72 градуса и при мей най добре си върви около 60
filmatoplo - майстор
Ако прави цялостна твърда подкова или парчета по ръба на горивната глава -това почти не се оправя и зависи от пелетите .
Sabonis - специалист
нед яну 06, 2019 1:51 pmfilmatoplo написа:
Ако прави цялостна твърда подкова или парчета по ръба на горивната глава -това почти не се оправя и зависи от пелетите .
да нещо подобно е понякога е по малко понякога по голямо,но не се надявамна чудеса със слънчогледовите пелети,с черупките от орехи беше по добре,смятам да взема няколко чувала широколостни да пробрам как е и с тях
filmatoplo - майстор
:wink: И широколистните правят такова образование че и още по лошо - но ако пелетите не стават де -то по това ги познаваме .Тази шлака както и викаме -като падне в пепелника направо дрънчи ,някаква силициева стопилка .
andro440 - майстор
нед яну 06, 2019 12:33 pmandy_forresite написа:
Аз писах колега! И знаеш ли защо ? Защото на 60 градуса на водата ,горелката влиза в модулация ,но докато свали на 1-ва степен ,захапва отново на трета -в стаите подържам над 23 -24 градуса ,мерено на метър от пода в средата на стаята . когато надуя градусите на водата в котела на 70 -влиза в режим и мени втора и първа степен ,и много рядко -почти никогфа ,не качва на 3-та .къщата ми е студена и северна ,което ,ме кара да си настройвам горелката според нуждите .Относно икономията -при мен се постига имено с висока температура на водата .Буфер нямам ,той котела си е цял буфер ,8 секции у26 А относно запитването на друг участник за езика от пепел -прави го ,когато горелката е настроена на ръба на възможностите и аха да не започнат да изпадват неизгорели пелети или там ,каквото се гори ,също ако има пепел или примеси в горивото,които не горят Това е мое мнение ,не карам никой да ми вярва ФИЛМЕ-наистина тествам една електроника ,но може да споделя само клип с устройството,без да обяснявам ,какво е
andy_forresite - майстор
Да, и според мен се дължи на някакви примеси в пелетите. След първото накамарване стоящите най-високо повече се топят отколкото горят. Формират твърда маса със синкави отенъци. Тази твърда маса потиска горенето, започва втвърдяване на пелетите и отдолу, а натоварва и вътрешния шнек. Същият се бори да избута бучката. Бучката остава и вместо нея падат пелети отстрани. Това е следствие не от горене "на ръба" на възможното за мощност 1, а от влошаване съотношението пелети:въздух. И двете се менят постоянно без значение настройките. Едната бучка е в предната част и по страниците, а втората по-назад и под горящите пелетите, та махам и нея. След това отворите за въздух се показват и горенето се оправя. На всякакви пелети съм попадал.
При мен 60-63° вода са един 100-литров резервоар (демек котелът е 100 литра), от който радиаторите посредством термостатичните глави си взимат необходимото количество гореща вода. Когато навън е по-меко време взимат по-малко вода, а при студ, като сега, повече. Температурата в стаите си е еднаква. Термоглави все пак... Във втория случай, тъй като резервоарът се изчерпва по-бързо, вървят повече пелети в сравнение с по-мекото време. Естествено по-бавно се загряват стаите с 60 отколкото със 70, но аз не гася 24 часа при температури като сега. Шести ден гори, стайните температури не мърдат и т.н.
Формирането на буца се забавя след запалване с чиста скара и две идеи излишък на въздух за горенето. Малко по-ниска ефективност, по-рошав пламък, но пък ниско горене и пелетите изгарят навреме без да се струпват и така няма условията за бучки.
пон яну 07, 2019 9:04 amandy_forresite написа:
Да, и според мен се дължи на някакви примеси в пелетите. ...
Много точно си го описал.
Допълвам с нещо, което ми се случи за първи път. Бях го писал някъде май.
Почнах сезона с едно пале стари слънчогледови. Предния сезон нямаше никакви проблеми с буци.
Вероятно са поели влага и особено като напредна сезона, с по голям разход, в рамките на денонощието почваха гореописаните проблеми. Никакви настройки не помогнаха.
Свършиха старите, почнах новата купка и самопочистването е налице.
Черният нагар, по дъното и стените на главата, е един от минусите на инсталации с буфер.
При гасенето остават неизгорели пелети, които продължават да тлеят и се получава така.
Не знам как е с различни от слънчогледови.

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: