Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
съб яну 05, 2019 6:50 pmfbr написа:
И защо ги пресяваш въглищата. Нали си с универсална горелка, която я дават да гори и въглищен прах.
Да, логичен въпрос. Със сигурност ще гори и въглищен прах, но се тревожа, че вентилатора ще издухва повечето от него. Освен това, сипването на пепел в бункера, прави след себе си облак от мизерия в цялата ми работилничка и това никак не ми харесва. Но съвсем скоро няма да имам избор, що се отнася до въглищата, защото в Троян има само в Топливо на тази цена. На другия топломагнат, тази фракция се продава за 400 лв, а е само, ама само пепел. Така де...
Шопе, голямо турбо бе джанъм :-D, внушително. Ами, щом така прегаря решетката, аз моя дефлектор, няма ли да го изгоря за нула време? Утре ще го направя, намерих едно парче джлязУ с дебелина 6 мм от капак на някаква шахта е било. В средата има даже доста дупки, които ще закърпя с електрожена. Все пак, няма как без технологични въпроси... Мисля да го поставя с наклон съвсееем лекичко, към задната част на котела т.е. да отблъсква огъня от въпросната - изолирана вече вратичка на котела. Реално, по този начин, дините газове ще правят още един ход, преди да влязат в първата тройка димогарни тръби. Освен това ще заваря по четирите страни винкели за да обръщат огнените езици надолу. Джилязото е малко по дълго и широко от короната на горелката, но не уплътнява горивната камера на ширина. Да кажем, че север-запад-юг-изток, ще е с по 5 см отвор. Нещо неправилно в плана до тук? Горе долу, на каква височина от короната трябва да е?
Благодаря предварително! Как не си ми комшия Шопе, значи... Щях постоянно да ти надувам главата, но ти такива сигурно си имаш.... :-D
Относно заглавието на темата... Това че ги има тези топчета, означава, че гори добре, но в същото време прави някакъв конденз на ризата на първия ход. Значи с този отражател, ще гори още по-добре? Така е на теория, нали? :-D Топчетата се образуват от въглищата по някаква причина. Аз си мислех най-напред, защо са точно топчета? И реших, че е така заради формата на горелката, нали е с почти отвесни стени, а горивото се подава отдолу. Явно желязото (колкото и малко да е то из въглищата) се топи при тяхното изгаряне и понеже е по-тежко от сгурията пада долу, докато шнека не се включи и не го избута пак нагоре. Така, докато има горене, топчето нараства и се оформя, докато се търкаля напред-назад. След като котела спре работа, метала се охлажда и втвърдява, тогава при следващо пускане, шнека го избутва с шлаката от короната. Има ли някаква логика в това?
fbr - майстор
съб яну 05, 2019 9:29 pmzaksofon написа:
Освен това, сипването на пепел в бункера, прави след себе си облак от мизерия в цялата ми работилничка и това никак не ми харесва.
Гледам, че поляците леко ги навлажняват, колкото да не вдигат прахоляк, но пък да не полепват по стените на бункера.
Валтер Желязков - специалист
Ако имаш прахосмукачка за пепел, преди да изсипеш въглищата я включи и сложи накрайника в горния край на бункера. При мен се получава много добре.
шоп - майстор
съб яну 05, 2019 9:29 pmzaksofon написа:
аз моя дефлектор, няма ли да го изгоря за нула време?

Ти си майстор, ще си направиш нов:-)

От 6 мм ламарина няма да прогори топлова бързо.
sian - специалист
Да не би конденза да я е улавяла неизолираната част която вече се нагрява повече от топлообменника.
Дефлектора над горелката не намалява ли мощността на горелката.
zaksofon - специалист
нед яну 06, 2019 9:33 amsian написа:
Да не би конденза да я е улавяла неизолираната част която вече се нагрява повече от топлообменника.
Това е много добър въпрос и най-вече логичен. Да разбирам ли сега, че е грешно да изолирам вратата?
шоп - майстор
Не е грешно че си изолирал вратичката, така си вдигнал температурата в камерата и си подобрил горенето.

Конденза се образува по по-студените места където има условия за образуването му

Нали имаш трипътен антикондензен смесителен вентил?
Може да дигнеш с 5-10 градуса температурата на водата.
zaksofon - специалист
нед яну 06, 2019 1:45 pmшоп написа:

Нали имаш трипътен антикондензен смесителен вентил?
Може да дигнеш с 5-10 градуса температурата на водата.
Нямам трипътен винтил, реших, че ако включвам помпата при 30 градуса, няма да има нужда от него. Преди да инсталирам новия котел, имах чугунен, който се спука поради липсата на винтил и тогава реших да включвам помпата на 30 за да избегна термошока... и сега правя така. Но ако ме убедите, че не може без винтил - ще го сложа незабавно.
fbr - майстор
Това, че се получава конденз в котела, не е ли достатъчно да те убеди. Ако имаш вентил, никога няма да видиш конденз в котела.
шоп - майстор
+1 Иначе рискуваш да си скапеш много бързо котела.

Тема "Железни топчета в сгурията. Защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: