• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет яну 10, 2019 3:25 pmmorfei1 написа:
Нещо предполагам или не си ме разбрал или не съм се изказал правилно.

Идеята е горелката като запали да работи 24часа без да спира и да държи 70C,.........Не виждам защо се дразниш толкова?
Вярно, не съм те разбрал.
Учудвам се на търпението ти да наблюдаваш и анализираш с месеци.
Не отваряй джамовете!
morfei1 - специалист
съб яну 12, 2019 3:44 amТрифон П.Трифонов написа:
чет яну 10, 2019 3:25 pmmorfei1 написа:
Нещо предполагам или не си ме разбрал или не съм се изказал правилно.

Идеята е горелката като запали да работи 24часа без да спира и да държи 70C,.........Не виждам защо се дразниш толкова?
Вярно, не съм те разбрал.
Учудвам се на търпението ти да наблюдаваш и анализираш с месеци.
Не отваряй джамовете!
Проветрява се сутрин и вечер, а някой път и по няколко часа, като забравят някой прозорец. То е ясно, че този сезон ще го изкарам в котелното, прежалил съм го, но мисля, че хванах логиката на управлението на моята горелка и каква мощност иска къщата ми да се стопли и поддържа температура. Другият сезон ще си клатя краката :) .

Помпата я цъкнах на 1степен. Вече 3-ти ден работи, шум няма никакъв по никой от радиаторите, всички си нагряват доволно много. Никой от живущите не е изревал, че му е станало по-студено на същата степен на термоглавата. Надявам се и след седмица ползване, проблемните радиатори, които събираха въздух, да не събират. Температурата вход/изход (ΔT) на котела си върви твърдо 19-20C следя ги вече няколко дена. Мисля, че така трябва да е.

Междувременно реших да вдигна работната температура от 70-72 на 75-77C. Ако стане по-студенко и иска повече мощност, ще е в диапазона 70-75C, ако пък стане по-топло, котела ще изключи по температура на водата.
пон яну 14, 2019 1:56 pmmorfei1 написа:
... Другият сезон ще си клатя краката :) .

Помпата я цъкнах на 1степен. Вече 3-ти ден работи, шум няма никакъв по никой от радиаторите, всички си нагряват доволно много. Никой от живущите не е изревал, че му е станало по-студено на същата степен на термоглавата. Надявам се и след седмица ползване, проблемните радиатори, които събираха въздух, да не събират. Температурата вход/изход (ΔT) на котела си върви твърдо 19-20C следя ги вече няколко дена. Мисля, че така трябва да е.

Междувременно реших да вдигна работната температура от 70-72 на 75-77C. Ако стане по-студенко и иска повече мощност, ще е в диапазона 70-75C, ако пък стане по-топло, котела ще изключи по температура на водата.
Дай Боже да си по айляк!
Казвах аз, за помпата, ма не вярват някои.
Температурата на котела ще я гласиш минималната, дето да ти топли къщата!
Не казвам да мръзнете.
По високата температура, колкото и малко да е (а сякаш не е за пренебрегване) те вкарва в преразход.
Как се държи помпата? Предполагам, че вече няма цветомузика вкл-изкл. безброй пъти.
Другото лято, докато ти висят чехлите, от някой шезлонг, помисли за трипътен вентил на котлето!
morfei1 - специалист
Съгласен съм и сигурно е така, особено ако се ползва on/off или котела работи през определени часове от денонощието, то тогава наистина има значение дали ще топли до 75 или до 80C за разхода.

Както казах и по рано, моята цел е котела да спира само в събота или неделя, принудително от мен, когато го почиствам, тоест веднъж в седмицата ще помпи температурата от 45C до 76~80C, през останалото време температурата ще модулира между 68-77C, според зависи колко е студено вън, което ще определи, горелката на каква степен ще работи, което е свързано пък с температурата на котела, понеже го управлявам по температура на водата. До сега този сезон, максимум е горяло 4чувала на денонощие при минусови дневни и нощни температури, предната седмица, което идва около 12kw на час, тоест температурата на котела няма да падне под 69-70C, мисля че е нормално. Съответно при макс темп 75C, температурата на котела на 12kw ще падне на 64-65C, което мисля, че не е ОК и да очаквам да ме топли добре. Ако бутна макс температурата на 70C на 12kw ще падна на 60C, затова търся някакъв оптимален вариант, който да става и за топло и за студено, а не всеки ден според времето и температурите да сменям настройки.

Ноември и декември си го изкарах с температура 68-70C и си беше доволно топло, тогава минималната ми степен беше 5kw, но Януари се оказа, че котела работи на 60-65C с тези настройки и пак харчи по 3 ~ 3.5 чувала на денонощие и или трябваше да притварам термоглавите и да стане по-студено или да вдигна мощността и да компенсирам.

Къщата като си иска примерно 10Kw, няма как да я стопля с по-малко, това е истината :)
Доообре. За помпата малко помогнахме, другото си го установяваш в движение.
При такъв режим на работа, трипътен не ти трябва.
andy_forresite - майстор
С 60 на водата ще си достигне стайните температури и ще ги задържи.
пон яну 14, 2019 6:36 pmandy_forresite написа:
С 60 на водата ще си достигне стайните температури и ще ги задържи.

И аз мисля, че не е нужна по висока температура.
Той си следва някакъв свой принцип, устройва го, топло е ...
Някъде четох, че повишаването на отоплителната температура, на водата, не давала никакъв преразход. За мен не е логично, както и не мога да намеря логика за температурата на грейковските газове, но щом някой го пише, що пък да не.
Неска си направих турболатор и за втория ход.
При леко запрашен котел, на ок. 12 киловата, 62 градуса вода, пушека беше 94 градуса.
Постигнато при отворена клапа на ануса.
Доволен съм. Очаквам свинктера да почне да изпуска редички субстанции.
Стигнах го Грейкото. Само дето пак си ми е неудобен Боша.
Само да порасна още малко и.....
.....бе ши минавам на газ.
andy_forresite - майстор
Видях му разхода на ден и радиаторите. Ще стане с 60, но ако наистина гори денонощно. От 5 часа късен след обяд 24 градуса от 15-16 стайни градуса за два часа няма да стане.

Логиката на експерта е такава с пружини. Без пружини - не вярвам. Когато е с пружини около тях се лепи доста пепел. Витките стават почти двойно по-дебели и пушекът се чуди откъде да мине, което го кара да прави сложни акробатични фигури като двоен тулуп в комбинация със задно салто и клек с лицева опора в едно. Демек го забавя много. Като се изтръскат пружинкитИ и той кара по магистралата със 180.
пон яну 14, 2019 6:59 pmandy_forresite написа:
...
Когато е с пружини около тях се лепи доста пепел. Витките стават почти двойно по-дебели и пушекът се чуди откъде да мине, което го кара да прави сложни акробатични фигури като двоен тулуп в комбинация със задно салто и клек с лицева опора в едно. Демек го забавя много. Като се изтръскат пружинкитИ и той кара по магистралата със 180.
Е тва беше много яко!
Сега вече трябва да съжаляваш, че не си защитил обяснението си, с патент, а инженерите имат тема за размисъл.
Както и домашните "инджинери".
А аз са уча да заварявам. Голям кеф.
gnt69 - майстор
пон яну 14, 2019 6:59 pmandy_forresite написа:
Логиката на експерта е такава с пружини. Без пружини - не вярвам. Когато е с пружини около тях се лепи доста пепел. Витките стават почти двойно по-дебели и пушекът се чуди откъде да мине, което го кара да прави сложни акробатични фигури като двоен тулуп в комбинация със задно салто и клек с лицева опора в едно. Демек го забавя много. Като се изтръскат пружинкитИ и той кара по магистралата със 180.
Е сега какво и пружините ли да не тръскаме. Мене де ма мързи да го чистя сега ако ма домързи и да тръскам пружините се заринах с пепел. Преди малко слизам в мазата и викам дай да изхвърля 2-3 лопатки пепел, то са заринала главата на горелката не се вижда. Явно няколко дни не съм изваждал пепеляка. Май ще правя кутия под котела да събира 200-300 литра пепел или шнек да вади автоматично пепела. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Настройка на циркулацинна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: