• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Докажете го.
Например имаме установено равновесие. Помещението е "затворено". Подаваме вода в стенното с определена температура. Въздуха в помещението се е охладил, относителната му влажност се е повишила. И нека влажността е достигнала такива нива, че при контакта си със стената - достига температурата на оросяване - започва да се отделя конденз. Включваме вентилатора. Температурата на охлаждащата стена се увеличава. Температурата на въздуха (средната) се понижава. (Температурната разлика средни температури въздух/стена намалява, поради по активния топлообмен. Но намалява с много малко, тъй като температурните разлики са малки.) Възможни са два варианта с много малка разлика между двата (в случая). Първия - "вашия" - въздуха, при контакта си със стената (по топлата) все още не е достигнал точката на оросяване - и тогава отделената влага се изпарява. Но обдухваме стената с по-хладен въздух, с по-висока относителна влажност (близка до граничната - 100%, поради малката разлика между температурите - повърхност на охлаждаща стена/въздух). Съответно възможностите му да поема нови количества влага са силно ограничени - поемайки кондензата от стената - общата влажност на въздуха се увеличава. И тъй като в обитаемото помещение ще постъпва влажност от обитателите - според мен - ще настъпи втория вариант. Въздуха отново ще достигне точката на оросяване, но при новата, малко по-висока температура на стената и тази постъпваща влажност ще се отделя дори по интензивно върху студената и повърхност. Затова, мисля, достигнем ли влажност в помещението, близка до тази при която на студената стена започва оросяване - трябва влажността да се извежда. (Трябва да се има предвид, че колкото и малка да е разликата - температурата на охлаждащата стена не е равномерна - т. е. има зони с малко по ниска температура. Също и въздуха - не е с абсолютно равномерно разпределена влажност и температура. Така, че отделянето на влага в някой участъци може да настъпи по-рано от колкото се предвижда спрямо средните температури и средната влажност - т. е. важно е къде ще се разположат датчиците.) Зависи от каква влажност "стартираме" сравнението - ако е сравнително висока - до първия вариант, ("вашият" :)) няма да се стигне (но това е според мен).
За пример – стената на топлообменика на "влагоабсорбатора" или климатика - обдухвана от вентилатор, не само не се суши, а обилно отделя кондензат на влагата от въздуха.
filmatoplo - майстор
С разлика 5-7 гр между въздух вода конденз няма .
Hursa - майстор
Защо да няма? Дори и при по-малка.
(Например според таблицата дадена по рано - при 25 градуса на въздуха и 95% влажност - конденз ще се появи още при 0,8 градуса разлика между температурата на въздуха и "студената" повърхност.)
нед яну 13, 2019 6:09 pmHursa написа:
Защо да няма? Дори и при по-малка.
(Например според таблицата дадена по рано - при 25 градуса на въздуха и 95% влажност - конденз ще се появи още при 0,8 градуса разлика между температурата на въздуха и "студената" повърхност.)
Ма стига де, кой простира в хола неценрофугирано пране?
...пък и лятно време.
Ся ш'са заяждами ли или ко?!!
Шегувам са, поста не е сърдит.
filmatoplo - майстор
Няма да се появи ,стената не е ламарина или стъкло .Имам една тръба студена вода в стената която минава през стълбищната ми площадка ,тръбата е 3/4 метална замазана с цимент и пясък да не я изеде варта от мазилката действа от 96 г -та лятото август когато най много се ползват баните 6 броя -леко си личи къде минава тръбата -но при пипане на местото няма капки -само е полепнал прах и си личи .По водопровода тече вода с температура 14 гр , в гаража имам полипропиленови тръби -те са оросени даже с изолация ,дори и ПВЦ 110 понякога :wink: .
Hursa - майстор
Не е коректно сравнението, с тръбата в стената, според мен. Едва ли на стълбищната площадка влажността ще се повиши толкова - все пак там хората отделящи влага не се задържат с часове, както в помещенията. Вероятно и сравнително добре се вентилира, а в помещенията няма да е така - просто защото ще бъдат затворени повечето време през деня за да се охладят от охладителя (стенното). Най-вече в тази тръба не тече постоянно вода, няма непрекъснато "топлоотнемане". И това е само за една тръба - както казвате - тя е в стената, която не е от метал или стъкло. Влагата във влажния въздух в порите на стената над и около тръбата дифузно се разпространява към съседните участъци на стената с по-ниска относителна влажност и се отдава към въздуха с по-ниска влажност - на площадката и външния (според мен). В тези пори или на повърхността, като се образува конденз той попива - като капилярно и дифузно се разпространява към съседните сухи и топли участъци - и от там се изпарява (изсъхва).
Все пак, мазилките, зида, бетона и особено гипса имат много добри "влагоакумулиращи" свойства. Материалите с вдигане на влажността в помещението - също повишават влажността си. И тъй като масата им е значително по-голяма (стотици пъти) в сравнение с масата на въздуха в помещението - с повишаването на влажността им могат да поемат значително количество от отделените в помещението пари. Така ограничавайки нарастването на влажността на въздуха в него (забавяйки го във времето). Така, че ако се даде възможност - да се свали влажността, на тези материали от които е изградено помещението, например чрез проветряване цяла нощ (т. е. тази акумулирана влага да "напусне" материалите, да се отдаде дифузно на относително по-сухия въздух, който проветрява помещението), може би няма да се образува конденз в следващия ден, дори и ако е горещ и няколко човека прекарат деня в него. Може би, ако стриктно се проветрява продължително време всяка нощ, особено в най-горещия период - няма да има условия за конденз.
(Но това са "голи" разсъждения, не съм учил дисциплини свързани с влажността в помещенията.
пс Жалко, че форума вече не се посещава от hygro – до колкото може да се съди по написаното от него, той е бил специалист в тази област. И не само в тази.)
fox_vt - майстор
Ще е с термппомпа ако ще се мъчи и охлаждане със стенното. В котелното ще е топлообменника, външното ще е на покрива при другите ми климатици. И аз съм на мнение че при няколко градуса разлика няма да има конденз ама не мога да го докажа. Според таблицата при 30 гр въздух оросяване ще има на заветните 26 гр чак при 80% влажност. Такава влажност никога не съм измервал лятото поне в спалнята където имам влагомер. Точно в нея стая стигнах до момент да купя овлажнител защото влажноста почти винаги е на долната или под нея граница. Но във другите помещения не мога да кажа как е. В кухнята например въпреки че се отоплява се отделя конденз по външния цокъл на плочките. Но специално за нея си мисля че ако направя стенно да не го ползвам за охлаждане защото просто няма достатъчно площ и няма да има мощност. Там лятото е най горещо още от ранна сутрин и ще си остане с климатик основно лятото и като помощен такъв зимата. Сега за отоплението,при нас на работа има панели за лъчисто отопление,едни стъклени с картинка . Цената е леле майко. Днес единия беше пуснат,600 вата 90/60 см. На пипане се загрява до към 50-60 гр. Усеща се на почти три метра. Дават го за площ 12-14 м2. Проста хамалска сметка показва че ако това нещо ще ми топли стаята наистина,то това нагряване и размери да речем 60 при 1м2 което е много нагоре. Та ако стена със 40 гр ще са нужни 2м2 ,три ги сложи даже а те ще са 9м2. Това как ще отиде топлото към стената не го мислете ще отиде нищо че е въздух около тръбите. Сериозно се замислям да взема единия такъв панел и да го сложа за седмица в едната стая която не се отоплява и използва да видя какво ще направи. Лошото е че лъчистото при ниска Т на въздуха създава усещане в хората за по висока Т и ако просто сложа термометър няма да е обективно.
И нещо да поясня ако някой ми гарантира че стенното ще топли може да не го ползвам чак толкова за охлаждане тъй като охлаждане ми трябва само месец максимум а отопление половин година. И да газовия котел е алтернатива..
От толкова много теория, светът не е прокопсал.
fox_vt - майстор
Така е опити трябват. Жалко че ще изпусна зимата но друга ще дойде :drinkers:
nikolov333 - майстор
За мен по интересното за опити е лятото.. Мисля си, че ключа за палатката е в акумулирането и бавното отдаване на хлад и топлина, като в къщите с дебели каменни зидове, но не се сещам, как да се "имитира"... А от теория може да се прокопса, но зависи и от реализацията и в практиката.. :-D
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Стенно водно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: