• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Galy - специалист
Здравейте на всички,
Обмисляме отоплението на новото си жилще. Преди няколко дни гледахме модели горивни камери с въздухоотводи като вариант за нас. Жената в магазина ни каза че въздухоотводите се монтират по тавана към всичките стаи. Проблема при мен е, че на няколко места ще стигна трегер и няма да можем да преминем по тавана, освен ако не се направи чупка на долу под трегера и после отново да се вдигне горе по тавана. Някой правил ли е подобно нещо и тази чупка която се получава няма ли да е проблем за топлия въздух който преминава? Въобще възможно ли е подобно изпълнение? Другия вариант е да сваля нивото на въздухоотводите, но така нивото на целия таван ми пада много и става неприложимо. Ако някой има някаква идея?...Благодаря!
Galy - специалист
На никой ли не му се е налагало да се сблъсква с този проблем?
velsi - Почетен майстор
Лично аз не, но отоплението на сестра ми в къщата, в Щатите е с въздуховоди и доколкото знам вървят ниско долу по стените. Има ли причина да ги сложиш на тавана и после да се чудиш защо топлия въздух стои на високо, а на тебе долу ти е все студено?
Master_Kenobi - V.I.P.
Варианти много. Ама няма как да кажем нещо при тези данни. Нещо скици, чертежчета?! Ще има ли?

velsi е прав, че може да минат под трегерите. Чак ниско долу едва ли, ако топлото идва от камина в стаята примерно, ама... кой да знае?! :?

И кое ниво ще се отоплява с тия въздуховоди? Същото, на което е печката или горно?

На теория, в носещите елементи на конструкцията може да се правят отвори, без да се прекъсва арматура, ама зависи от размера на елементите и големината на отвовора.

За принудителен въздухообмен мислили ли сте? Възможен ли е?

Нещата са конкретни и с общ въпрос няма да получите адекватен отговор.

Накрая да ви помоля, Galy, във връзка с тая тема да си смените аватара. Друг, доста по-редовен и авторитетен потребител във форума го ползва.
Благодаря предварително! :)
Galy - специалист
Да минат по-ниско? Ок. Но каква височина ще имам тогава в помещението? Нали трябва да скрия трабите с гипсокартон...Ако помещението е 2.50 в момента..трабата има ф.15, трегера...ще получа около 2.00 което си е неприемливо отвсякаде. Ще отоплявам ниво, на което ще бъде камината. Става въпрос за 100 квадрата апартамент на последен етаж в кооперация. И аз съм мислил какво ще стане ако се прекарат някаде по близо до пода тези тръби, но навсякъде където съм гледал схеми, пък и фирмите изпълнителки говорят все за таван. Незнам, може би има причина? За схема, мога да ви изпратя една съвсем "новобранска" схема на жилището, която сам съм си правил. Но там не става ясно къде точно имам греди по тавана.
А що се однася до аватара...няма проблем да го сменя, въпреки че съм фен на ябълката и горд притежател на няколко играчки носещи същото лого...но не съм си избрал друг, който да ми подхожда...а нали аватара все пак е за това? ;)
Master_Kenobi - V.I.P.
Аватарът е средство за индивидуализация във форумското общуване, но решението си е ваше и не мога да настоявам повече...

По темата: Нещата малко се изясниха, но малко...
Задайте си въпроса от колко най-ниско може да взимате топлия въздух, който искате да разпределите? Поне от височина 1,5-1,7 м. е нали? Може, но е нерентабилно да разполагате въздуховодите под тази височина.
Друго: задължително ли е въздуховодите да минават по най-краткия път (диагонално)? Ако вървят по стените няма да губите от височината. Но тогава ще е задължително да има вентилатор, вероятно. Няма как да се прецени без чертежче.
И каква е тая нестандартна височина 2,5 м. Това тавана ли е, или от трегерите до пода? :?
Galy - специалист
Нещо мисля не съм изяснил, или не сте разбрали! Топлия въздух ще взимам от кожух зад камината. Вентилатор задължително ще има. Не съм казал че търся най-краткия път, още по-малко пък диагонално. Височината си е 2.50 от пода до тавана. Проблема за мен е дали самите въздухоотводи могат да правят чупки и пречи ли това на преноса на въздух. Чупките ще се получат там където трябва да мина под трегера и след това като се връщат пак на тавана. Сега си мисля, възможно ли е въздухоотводите да минават през пода? Защо по всички схеми които съм виждал е даден монтаж по тавана? Едва ли това е заради топлия въздух, който бяга горе :)
Galy - специалист
Ето една простичка скица на апартамента. Камината ще бъде в "ХОЛ" пред комина на западната страна на стаята. Идеята е въздухоотводите да достигнат до двете спални. Стената между хола и кухнята вече не съществува и ще разчитам това помещение да се отоплява от топъл въздух от самата камина и евентуално климатик ако камината не е достатъчна. Трегерите които ме притесняват са между хол и кухня и между кухня и спалня. Но така като погледна, ако пусна въздухоотводите по сените, ще имам доста повече чупки отколкото ако си ги пусна по тавана и правя чупка само на трегера, за да слеза под него.
"Velsi", дали мога да вкарам въздухоотводите в пода? И без това в момента е разкопан, защото прекарвах ВиК.

Прикачен файл

graf.jpg
graf.jpg (22.86 KиБ) Видяна 4671 пъти
Последна промяна от Galy на вт ное 11, 2008 11:00 am, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
Нека и Велси да каже мнение, но аз смятам, че не може в пода. Или поне както аз си го представям - в подовата замазка. Въздуховодите имат голямо сечение - не става в пода. Не е кабел или маркуч, нали?
Не съм тесен специалист по въпроса, но имам малко опит с една вентилация на подземен гараж, която впоследствие беше одобрена от органите, а я правих интуитивно...
Така че, ще си позволя съвети:
- Търси естествения ход на топлия въздух - отдолу нагоре;
- Всяка " остра чупка" която не следва тоя ход увеличава съпротивлението на въздуховода и дори може и вентилаторите да не помогнат. Мощни вентилатори не са практично решение от гледна точка на разходи и шум. Освен това системата в случая не е затворена (вентилатора не работи като циркулационна помпа), а е отворена - вкарва въздух в помещения, които се предполага че са добре изолирани - от друго място, което допълнително затруднява работата му;
- Промяната на формата на сечението на въздуховода, при запазване на площта му (примерно от кръгъл в квадратен) също води до увеличение на съпротивлението му, но по-малко отколкото чупки тип "нагоре-надолу";
- Във връзка с горното помисли, дали трегерите не подлежат на пробиване. Нямаме данни с какво сечение са, но ако са примерно 30-35 см високи, дали не може в горния край под тавана да се направи отвор в тях да речем 8-10 х 30-35 см. БЕЗ ДА СЕ ИЗРЯЗВА АРМАТУРАТА!

Явно прокарване на въздуховодите по стените в случая е невъзможно, защото вероятно има прозорци, които ще пречат, макар и да не са дадени на схемата. Всъщност, има нещо означено, ама само това ли са прозорците? А и комина кое е? В средата или на южната стена? Още инфо, ако може.
Друг вариант е възможен, ако има избено помещение под цялата площ, но май става дума за апартамент...
Galy - специалист
Благодаря за включването! Комините са тези щрихованите...в хола на западната стена, а прозорците са също в хола на западната стена и кухнята на север. Това е апартамент да, последен етаж. Тези дни чакам инженер да каже дали можем да пробием трегерите. А относно пода...строителите са направили такава замазка, че сега като прекарвах ВиК стана ясно че замазката е около 20см...мисля да правя сух под на Кнауф с посипка и подово покритие и нивото ще се вдигне с още 6-7см (поне толкова аванс съм оставил на вратите на новата дограма). Затова питах за пода, там ще ми е най-удобно.
Последна промяна от Galy на вт ное 11, 2008 9:04 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление с въздухотводи!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: