• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет яну 17, 2019 4:34 pmsokolov.91 написа:

На мене в наас ми е достатъчно 45° на водата (подаващата) при температури на вън около нулата. И да не мислиш, че не харчи? Харчи си по 10 11 кубика на ден. Кво като е на 45°?
Увеличи температурата на 60 и ще качи още разхода :|
Никой не е казал, че на газ е евтино, напротив: едно от най-скъпите, но и най- мързеливите отопления е.

По-скъпо от газ е нафта и директен ток( макар, че последното не е точно. Ако извадим инвестицята спрямо газ и ежегодните разходи при газ и минем на акумулация и само нощна тарифа...)
sokolov.91 - майстор
Аз в една тема мисля беше за варианти за ниски сметки изказах същото мнение. Далече съм от мисълта, че е евтино. Автора е на тая вълна.
harvest - специалист
чет яну 17, 2019 4:48 pmшоп написа:
чет яну 17, 2019 4:34 pmsokolov.91 написа:

На мене в наас ми е достатъчно 45° на водата (подаващата) при температури на вън около нулата. И да не мислиш, че не харчи? Харчи си по 10 11 кубика на ден. Кво като е на 45°?
Увеличи температурата на 60 и ще качи още разхода :|
Никой не е казал, че на газ е евтино, напротив: едно от най-скъпите, но и най- мързеливите отопления е.

По-скъпо от газ е нафта и директен ток( макар, че последното не е точно. Ако извадим инвестицята спрямо газ и ежегодните разходи при газ и минем на акумулация и само нощна тарифа...)
Значии говорите глупости, я вижте на края на фактурата от овергаз какво са минаписали
"Ако сте заменили:
Дизелово гориво с природен газ Вие спестихте през този месец 118.11 лв
от началото на годината Вие сте спестили 154.38 лв
Пропан-бутан с природен газ Вие спестихте през този месец 35.43 лв
от началото на годината Вие сте спестили 46.31 лв
Електрическа енергия с природен газ Вие спестихте през този месец 118.11 лв
от началото на годината Вие сте спестили 154.38 лв
Отоплението на дърва с отопление на природен газ Вие спасихте 1 дърво"
вече почти се грея без пари по техните думи
То, според техните фактури, особено за декември, да не излезе, че абонатите са спестили по едно дърво. Много им домиляха дърветата нещо.
Ама си е айляшка работа и по поносима от тока.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да бе и аз като изляза от Била тъй пише на касовия бон - "Днес спестихте 15лв". Точно тъй - колкото повече харчиш, повече спестяваш :wink:
zhzh - напреднал
Един въпрос. В различните каталози и калкулатори дТ е 60/40/20 или 60/50/20. Тази разлика при връщащата вода от 10 или 20*С откъде идва, от какво се определя?
чет яну 17, 2019 6:52 pmzhzh написа:
Един въпрос. В различните каталози и калкулатори дТ е 60/40/20 или 60/50/20. Тази разлика при връщащата вода от 10 или 20*С откъде идва, от какво се определя?
От дебит и топлоотдаваща способност.
zhzh - напреднал
чет яну 17, 2019 6:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет яну 17, 2019 6:52 pmzhzh написа:
От дебит и топлоотдаваща способност.
Ясно. Благодаря Трифонов!
И още един въпрос. Тези Cu Smart тръби https://ecotherm.bg/project/cusmart-%D0 ... %B1%D0%B8/ стават ли за ВОИ с радиатори или само за соларни системи и подово отопление.
adrian_r_petrov - специалист
Тъй като нямам изолация и врмето е доста променливо, немога хубаво да засека разхода на газ при 50, 55 и 60 градуса. Общо взето е почти еднакъв и при трите около 15 до 18 кубика за 24 часа. Сега се чудя друго. При 50 градуса на котела и 22 на стайния термостат, стайната температура достига до 21,8 и 9 градуса но много бавно и спада до 21 при което се покачва пак. Според вас по добре ли е този бавен процес на загряване или да дигна на 55 градуса котела??? :? :? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, малка е разликата в разхода при 5* разлика в температурата на водата. Колкото до стайната темппература - ами то това е ценното на модулиращите термостати - да накарат котела да си намали мощността, за да не угасва и да изстиват радиаторите. Разходът не е по-голям, споко. TYBOX-а теоретично би трябвало да се държи като модулиращ, щото уж е Open Term
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Температура на газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: