Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Добре де, ама го пишеш така, че излиза като някакво кощунство и със съмнение за необходимост от такива джаджи въобще.
Другия месец излизам в отпуск. Няма ме седмица. Остава да бодна един комп в горелката и като се прибера ще имам топла стая, топла баня и топла вода. Нали се сещаш, че не мога да го оставя да гори седмица- ще се затрупа горкият. Най много 2 дни.
Сега мисля да автоматизирам кокошките, че миналото лято Кръстникът ми ги отвъди за седмица точно.
gnt69 - майстор
чет яну 17, 2019 10:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Остава да бодна един комп в горелката и като се прибера ще имам топла стая, топла баня и топла вода. Нали се сещаш, че не мога да го оставя да гори седмица- ще се затрупа горкият. Най много 2 дни.
Сега мисля да автоматизирам кокошките, че миналото лято Кръстникът ми ги отвъди за седмица точно.
Къде ще го слагаш тоя комп, само намали градусите на термостата и горелката като зареди буфера няма да се включва. Другия вариант за който се сещам е на таймер всеки ден по един час да гори, за 10 дни ще изгори 50 кила пелети или 3 торби. :partyman:
morfei1 - специалист
Аз пък давам следния пример и то реален. Системата работи 5 дни без да спре. На всякъде е
топло , но в една от стаите не е достатъчно. Главата е на 4, но в другия край на стаята е 23C, усеща се дискомфорт, а трябва да ми е неприятно от жега с глава на 4, но не е. В другите стаи на глава 3,5 държи стабилно на 24C. Температура вход/изхода на радиатора са като на всички останали. Кофти глава, кофти вентил, кофти изложение - североизток, кофти оразмеряване h600 на 1,4метра , 13,40кв. / 33,40куб. . С глава на 5, радиатора си топли стабилно, че не се и пипа на 75-80C вода.

С една такава глава и един стаен термостат от тези умните, поставен на срещуположната стена на радиатора, смятам, че радиатора ще работи повече време и ще отваря вентила повече, докато си изравни температурата, защото е по-умен от обикновената глава. Нещо което обикновената глава също ще направи в конкретния случай, но на 5, но ако я забравя, ще се получи едно презатопляне и пак дискомфорт.

Смятам, че тези глави при достигане на зададена темп. ще затворят радиатора напълно, което ще рече, че и водата ще изстива по-бавно при неработеща горелка. Нещо което обикновените ми глави настроени на 3.5 не могат да направят (може да са някакви измислени) притварят, но не затварят, а в помещението е 24-25C, тоест котела дъни за лудо в този момент. Като няма никой в къщи, който да ги врътне, поддържам стабилно 24-25C, а в къщата няма хора 8-9часа. Е, къде е Киро на кирия? Накрая, разхода няма да е 5kw, а ще е 10kw, поне такава е моята реалност.

Чистя си котела 2 часа, за това време водата паднала на 43C, помпата отдавна спряла да върти, радиаторите лед студени, но като погледна термометъра в стаята, да е паднал с 0.5 - 1C, ако въобще е мръднал. Голям праз, че после горелката ще работи 30мин на макс и още 30-40мин в модулация, докато стигне работни 75C. На фона на това, в студено време си харчи стабилно 2.20кг. на час и не ги разваля дори след 5 дни без прекъсване без стартове, кви ли не настройки не пробвах за 3 месеца, тва е въртя се около 2.20кг. на час и няма надолу. Днеска горелката накрая след 5 дни спря щот се постопли до +8, 10 градуса отвън. Запали след 40мин и след 10-15мин беше на 65C, след още 30мин. пак ще е на 75C. Cпиранията не са лошо нещо стига да са добре контролирани.

Колкото и да се намаля горелката, идва един минимум под който не може да се падне за стабилна работа и разход.

За това трябва да се търсят други методи на оптимизация на работата и. И 24/7 работа на 1, 2 степен, и паузите си имат своите предимства и недостатъци.
gnt69 - майстор
пет яну 18, 2019 12:08 ammorfei1 написа:
Като няма никой в къщи, който да ги врътне, поддържам стабилно 24-25C, а в къщата няма хора 8-9часа. Е, къде е Киро на кирия? Накрая, разхода няма да е 5kw, а ще е 10kw, поне такава е моята реалност.
Термоглавите са за пенсионери които не ходят на работа и седят по цял ден в къщи пред телевизора. За времето когато няма никой в къщи си купи стаен термостат, когато няма никой задаваш 20 градуса на стайния и горелката ще си стои угасена, час преди да си дойдеш нагласи да включва и ще се прибереш на топло. Сутрин пак така час преди да станеш да се включи и половин час преди да тръгнеш да се изключи, Таман докато изгасне и ще си излязъл. Сега като се сетя може и с таймерите на горелката да стане това. Приятел така се топли макар че има баба в къщи, нагласил е горелката на 3 паления сутрин като тръгва за работа, по обяд за 2 часа и после от 16 часа до полунощ. :partyman:
kalin72 - майстор
Имам 30 чувала иглолистни пелети, и започнах тях да горя. Забелязвам, че горенето се изтегли назад, увеличих подаването, намалих вентилатора, че са и леки и летят, и няма промяна...тази зима горелката работи основно на степен 1, подаване 3.4 секунди, през 41, въздух 48%.
Моля за съвет :)
пет яну 18, 2019 10:37 amkalin72 написа:
Имам 30 чувала иглолистни пелети, и започнах тях да горя. Забелязвам, че горенето се изтегли назад, увеличих подаването, намалих вентилатора, че са и леки и летят, и няма промяна...тази зима горелката работи основно на степен 1, подаване 3.4 секунди, през 41, въздух 48%.
Моля за съвет :)
Намали въздуха на 42.
Поне топло ли е и колко ти е висок комина?
kalin72 - майстор
За топло-топло е, няма разлика от слънчогледовите пелети. Комина не помня колко е, а и не ми се излиза да броя телата...поне 7 метра.
пет яну 18, 2019 12:08 pmkalin72 написа:
За топло-топло е, няма разлика от слънчогледовите пелети. Комина не помня колко е, а и не ми се излиза да броя телата...поне 7 метра.
Като не ти са излиза, ела да пием по един чай!
Намали ли турбото?
kalin72 - майстор
8 метра е комина, и намалих вятъра. Ама то и горелката не работи от сутринта, че е грейнало едно слънце...
пет яну 18, 2019 2:12 pmkalin72 написа:
8 метра е комина, и намалих вятъра. Ама то и горелката не работи от сутринта, че е грейнало едно слънце...
И при мене е така. Даже в кухнята преди малко врътнах градусите нагоре, че радиатора студен, пък вече са заседях на масата.

Атанасовци, живи и здрави да сте!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: