• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
adrian_r_petrov - специалист
съб яну 19, 2019 2:48 pmLazarGanev написа:
Да, малка е разликата в разхода при 5* разлика в температурата на водата. Колкото до стайната темппература - ами то това е ценното на модулиращите термостати - да накарат котела да си намали мощността, за да не угасва и да изстиват радиаторите. Разходът не е по-голям, споко. TYBOX-а теоретично би трябвало да се държи като модулиращ, щото уж е Open Term
Дефакто няма нужда да вдигам градусите въпреки, че не ги достига точно 22 или ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Защо искаш да ги вдигаш?
ESPACE - майстор
Кой Tybox комуникира по OpenTherm?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами така съм чувал, може и да греша, аз не го ползвам TYBOX-а, нито пък OpenTherm
Общо взето мога да кажа следното след почти месец проби: отоплявам къща на два етажа със стълби общо130 квадрата всичко. Нямам изолация само пвц дограма.
Радиаторите са по два в стая- панелни, по 2.20 м.
Котела ми е имергаз витрикс майор 24/28 кв. със стаен термостат. При температура 23 градуса на термостата, тествах котела на 45, 50, 55 и 60 градуса.
Кубиците са следните за 24 часа:
45гр. - 20 кубика
50гр. - 20 кубика
55гр. - 15 кубика
60гр. 19 кубика
Въпростните градуси са редувани през дни с идентични градуси отвън. За всяка система съм сигурен, че разхода е различен, за моята 55 градуса на котела се оказа най икономична.
Колегите с газови котли споделете и вие при какви градуси на котела и на стайния термостат, какви разходи имате. :?
king82 - специалист
Много интересни данни.
Имаше два топли дни и съм сигурен, че точно тогава са малкото кубици.
Моят разход също е по малък предните 5 дни. Днес средното е с 12% повече.
вт яну 22, 2019 7:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
Имаше два топли дни и съм сигурен, че точно тогава са малкото кубици.
Моят разход също е по малък предните 5 дни. Днес средното е с 12% повече.

Засичах го и в студено и в топло, тия 15 кубика са в студените дни, мен ми се виждат доста попринцип, като четох из форума, че колеги харчат макс 10 11.
sokolov.91 - майстор
Ами акумулиращия ефект на жилището отчиташ ли го в сметките?
Ти да не мислиш, че вчера като е било -5 и днес като стане 5 и ти веднага променяш градусите на водата и засичането ти е реално. Ами ако 5 дена е било -5 и днеска е само 5, а от утре пак -5? Днеска ако намалиш градусите на водата ще имаш малък разход, а от утре ще имаш преразход. Сещаш ли се? На котел управляван по стайна температура не можеш да му засичаш разхода според външната температура ден за ден.
Ехеее, за инерцията на къщата ли намекваш, Соколов?
Напредваш.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Температура на газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: