• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
чет яну 24, 2019 2:28 pmManu написа:
morfey1, май попадах в каталозите с глави и за bathroom. Ама не знам колко е разумно и там да бодеш. :)
Какъв им е IP рейтинга? Ако е удобно дай линк да разгледам, може и на лични да не пълним тука темата с нашите "глупости"?
Evgeniy - майстор
чет яну 24, 2019 2:28 pmManu написа:
А сега ми кажете как това нещо да го управлявам интелигентно, че вече съм блокаж ! :)
Ето как е при мен с MAX!, но предполагам, че подобно може да и с HM IP.
Прикачен файл:
Capture.JPG

Горните бутони са за цялата къща (апартамент), на един Макс куб, а долните за отделните стаи. Може централно да избираш Еко, Комфорт или Ауто.
На ауто кара по седмична програма за всяка стая по отделно. Към една стая може да има до 8 радиатора, сензори за отворен прозорец, стенен термостат, който изземва меренето за стаята.

Ето ТУКА cube Lan gateway е 30 евра, а 3 глави комплект 50.
Точно сега, когато HM IP е модерно, "остарелият" MAX! е на изключително добра цена.
Направи си сам сметката 3 комплекта колко ще ти излязат.

Аз отделно съм си направил и контролер, който качва данни в интрернет и управлява пълненето на буфера по информация от термоглавите и температури.
Manu - специалист
Гена, наистина много на оферта са нещата !

Имам въпроси :
1.Най-важното - по wireless мрежата ли комуникират устройствата, или ? Май това видях.

2. При мен са поне 15 точки само радиатори, без допълнителни глезотии. Наясно ли си колко устройства може да управлява ?

3. Там както си ги задал при теб " House" - може ли да зададеш House1, House2, House3 ? Демек, както е при теб, но по три това ?

4. Има бутон MAX! Eco Switch- с позизиции ЕCO и AUTO. Излизаш от апартамента, буташ на Еко. Влизаш - буташ на Ауто и захапва седмичните разписания по задание. Без да се ползва приложението. Това е много добре и ми хареса, ако правилно съм разбрал ?

5. Термостата и той за без пари и е кощунство да не го сложиш в голяма дневна. Макар, че при мен са само два радиатора в двата края, ама ще заспи посредата им, където сега имам термометър.

6. Остава да разгледам за контрол на бойлера. Ел. задвижката на серпентината - видях, че имат някакво решение/това не ми е задължително/. И помпата за рециркулация.

7. Минуси спрямо Homematic IP ?

Поздрави, и много ти благодаря за включването !
gnt69 - майстор
чет яну 24, 2019 3:24 pmEvgeniy написа:
Ето как е при мен с MAX!, но предполагам, че подобно може да и с HM IP.
Ето ТУКА cube Lan gateway е 30 евра, а 3 глави комплект 50.
Точно сега, когато HM IP е модерно, "остарелият" MAX! е на изключително добра цена.
Направи си сам сметката 3 комплекта колко ще ти излязат.
Аз отделно съм си направил и контролер, който качва данни в интрернет и управлява пълненето на буфера по информация от термоглавите и температури.
:supz: =D> Е това вече е оферта. :partyman:
Тъй де, оферта е, ма когат Евгений се е "на........" (не помня кой не харесваше израза), са били скъпи. Верно си е оферта и предлага същите екстри като Матика, сякаш.
Доста прегледно е менюто на Макса.
Евгений, благодаря за напътствията! Подкарах си програмката на лаптопа.
morfei1 - специалист
Изгодни са цените, зависи какво количество се купува, защото има доставка 25euro до BG. Стойката на термостата на HM IP е 15 евро, 50% надолу от други немски онлайн магазини. И при другите неща има разлика в цената около 20%.

Някой пазарил ли е оттам, коректни ли са?

@manu, общуват си директно с AP-то безжично, на тяхна си честота около 860mhz. Не ползват wifi мрежата на рутера. Ниските mhz на които работят силно увеличават покритието им спрямо устройства работещи на 2.4ghz, на която честота работят масово рутерите.
Evgeniy - майстор
чет яну 24, 2019 5:25 pmManu написа:
Гена, наистина много на оферта са нещата !
Отговори по точките:

1. Не. Лан куба се свързва с LAN кабел към рутера. Помежду си комуникират мисля, че на 433 Мхц. И без интернет си вървят програмите

2. Един куб може да има до 10 стаи, и до 50 радиаторни термостата, които се намират в тези стаи.

3. Мисля, че не можеш да зададеш House1, House2, House3. Затова казах "3 комплекта". Най лесно е да имаш 2 или 3 куба и да разпределиш към тях House1, House2, House3. Недостатъка, е че ще трябва да влизаш с отделен потребител и парола във всяка по отделно. Довечера ще пробвам все пак дали може да добавя втора къща от локалното приложение.

4. Да, точно така. Именно затова 2 отделни куба за двата апартамента според мен е по-добре, за да не изстине втория, когато в първия няма никой :)

5. +1

6. Има задвижки на Herz и различни контролери. Ако не намериш нищо, мога да ти предложа помощ, при положение, че ти си направиш основноото по хардуера - кутийка, релета ... Мога да модифицирам моите програми да управляват две релета по температурни сензори или други условия. Може даже да четат MAX! и да пращат данни на IoT сървър - ето моите: https://thingspeak.com/channels/272873

7. Минуси спрямо Homematic IP - MAX! е само за отопление, няма други модули, не се интегрира с други сензори и системи. Докато HM IP си е почти "умна къща" - сензори за присъствие, лампи, гласово управление, задаване на логика при какви събития какво да се случва .... Е, на съответната цена.
Трифон П.Трифонов написа:
Тъй де, оферта е, ма когат Евгений се е "на........"
Повечето неща ги издебнах в немския Ebay на аукцион. Има много хора, които си сменят тотално отоплителните системи и пускат нещата без минимална сума.
morfei1 написа:
има доставка 25euro до BG.
Имам регистрация в Габко, което ми предоставя немски и английски адреси за доставка. Оттам до БГ е 3.30лв. за кг, а от UK - 2.20 (по спомен).

Относно ELV - аз съм поръчвал. Големи са, имат собствен портал за MAX! устройствата, които продават.
Последна промяна от Evgeniy на пет яну 25, 2019 12:47 pm, променено общо 2 пъти.
morfei1 - специалист
Чудесно! Това за Габко направо го бях забравил като вариант, и аз имам регистрация там, а имам и познати, които го ползват активно. Ей, щe ме вкараш в преразход, термостатите са много на оферта, но си удрям спирачката за този сезон, ще доразвивам следващият :-D
Rumen89 - специалист
При температура на котела 70 градуса имам между 49- 53 градуса измерени външно на радиаторите. Помпите са на 1 скорост.
съб яну 26, 2019 8:08 amRumen89 написа:
При температура на котела 70 градуса имам между 49- 53 градуса измерени външно на радиаторите. Помпите са на 1 скорост.
Баланс на радиаторите ли прави? Къде мериш?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Термоглави, електронни регулируеми термоглави или стаен термостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: