Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Наистина е любопитно.
„Любой, у кого спросят, какой элемент составляет основу ископаемых углей, ответит: углерод. И действительно его содержание от 50 до 97%. В углях присутствуют также кислород, водород, азот и сера. Но есть ещё элементы-примеси.”
„Растения при жизни содержат не только углерод, водород, кислород, азот и серу, но и многие другие элементы — в низких или очень низких концентрациях. Они получили название «микроэлементы». Многие из них, несмотря на ничтожные концентрации, играют исключительно важную роль в жизненных процессах растений — ускоряют ферментативные окислительно-восстановительные реакции, фотосинтез и синтез белков. Это железо, марганец, кобальт, медь, никель, цинк, молибден, бор и некоторые другие. Всего подобных элементов около двадцати. В тех случаях, когда растения произрастают в районах с повышенной концентрацией элементов-примесей в почвах, например в районе рудных месторождений, их содержание в углях может увеличиваться в десятки и даже сотни раз. Геологи используют этот факт для эффективного поиска рудных залежей — так называемый биогеохимический метод поиска.”
(Подробнее см.: https://www.nkj.ru/archive/articles/24280/ (Наука и жизнь, Угольные примеси — ценные и коварные))
А донбас е един най-богатите райони на желязна руда (и не само желязна).
След изгаряне на въглищата и отделяне на изгорелите газове образувани от изгарянето на въглерода, въглеводородите, сярата в органичните вещества, отделяне на азота, като негорящ газ от органиката – остават тези негорими вещества, предполагам в случая богати на желязо.
Но не мисля, че това желязо се отделя, като чисто желязо. По скоро е в съединения, а магнитните свойства се дължат на магнетита и други окиси на желязото проявяващи магнитни свойства.
Освен това
Железорудные проявления, связанные с каменноугольными породами, в Донецком бассейне представлены оруденелыми известняками, прослойками в угле, а также буро-железистыми скоплениями в глинистосланцевых породах, которые, как правило, не имеют промышленного значения.”
(Источник: http://www.activestudy.info/poleznye-is ... -donbassa/)
Може от такива породи да са въглищата, които сте взели.
По интересно е за показаните отначало топчета - “окатыши”.
Изображение
- това е изготвена заготовка от сравнително бедна на желязо руда. Тя се подавала заедно с кокс, по-богата на желязо руда (спечена на "парчета" - споменатия "агломерат"), дори железни отпадъци и стружки в доменните пещи. Може би са изкарани от такава преди основен ремонт. И ако е счетено, че тези “окатыши” са изготвени от твърде бедна на желязо руда или е трудно повторното дозиране в пеща може изкарания метериал да е надробен и да е пуснат за битови нужди, да се изгори кокса. (Само предполагам.)
Също дават
„Донбасс дает 35 процентов общесоюзной добычи каменного угля и около 45 процентов общесоюзной добычи коксующихся углей.”
Явно в домбаския район се добиват и изготвят, както тези „полуфабрикати” за доменните пещи, така и кокса за тях – може би са пресовани заедно с кокс.
zaksofon - специалист
Дааа, ето на, вече я разнищихме темата. Моите топчета, особено онези от Топливо, са абсолютно същите. Сега със Свищовските въглища, се получават едни странни, пенести бучки желязо. Е значи все пак, не ми е било любопитно само на мен, а това се казва изчерпателен отговор. Благодаря! Аз по-скоро се впечатлих от факта, че никой до сега не е споменавал за такъв феномен. И си викам - бах мааму, само аз ли :)
sian - специалист
zaksofon каква е цената на въглищата от снимката
zaksofon - специалист
съб яну 26, 2019 10:39 amsian написа:
zaksofon каква е цената на въглищата от снимката
330 лв франко Свищов. Но това са насипните. Пакетирани са 360 лв. Тези от снимката ги натоварих всичките, защото бяха само 500 кг. Т.е. има много въглища там, планини от въглища, но тъй като са мокри и не е възможно да бъдат пресяти, както на мен ми се иска. Тези са пресявани в по-сухо време и натоварих от място, където фадромата не може да ги стигне.
sian - специалист
Ако всички са като на снимките без прахоляк и ситнеж са супер. А непресети на каква цена са.
zaksofon - специалист
съб яну 26, 2019 11:50 amsian написа:
Ако всички са като на снимките без прахоляк и ситнеж са супер. А непресети на каква цена са.
Цялата камара насипни, беше от такива въглища, както казах по-рано, аз не бях виждал такива чисти въглища и така еднакво калибрирани. Но такива, ще има пак лятото. За непресяти, не съм ги питал. Напиши в интернет - въглища Свищов, излизат три или четири фирми. Да не казвам коя е сега, да не ме обвините в реклама. :)
maistora1965 - специалист
Минават ли без проблем през шнека колко е средният размер на бучките че така с запалката не може да се определи.
zaksofon - специалист
съб яну 26, 2019 1:13 pmmaistora1965 написа:
Минават ли без проблем през шнека колко е средният размер на бучките че така с запалката не може да се определи.
Да, през шнека си минават. Изглеждат сякаш, една идея по-едри от колкото съм свикнал, но си минават точно през моята решетка на бункера (30/30мм) и шнека. И най-важното - абсолютно еднакви са.
6osi6 - майстор
С перфорирана ламарина и неодимови магнити може да се направи капан за пепел в долната част на котела, така, че горната да се замърсява по-бавно и да се разредят почистванията.
Прикачен файл:
IMG_20190127_125827_461.JPG
zaksofon - специалист
Така, само да се похваля :) Ето колко е пепелта от новите въглища, за цели три дена!

Прикачен файл

received_320113411815201.jpeg

Тема "Железни топчета в сгурията. Защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: