• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стефан77 - специалист
Tърся си бойлер който харчи 50ст.Става въпрос за тричленно семейство.
jabata - специалист
Каквото и да си говориме, ако ще е къща, най-добре се топли на парно. Дали ще е котел, камина, термопомпа....най-добре си е парното.
Както ти казаха, климатика става за апартамент, където пода и тавана са топли, и имаш добри съседи, които отопляват, пък ти да седиш на течение и да казваш колко ми е топло и евтино.
Ако искаш си слагай, климатици но си имай и парно, че да не стане после....олеле студено ми е, давай да слагаме парно. Историята познава много хора, които в къщи се подлъгват и си слагат климатик уж за по евтино, мързеливо и много бързо след това си минават на парно, оставяйки климатика само за лятото.
Пък вече кое колко ще ти струва, всичко зависи от това, какъв ти е котела, колко купуваш горивото, и т.н.
вт яну 29, 2019 8:15 amСтефан77 написа:
За колко дена трябва да ги харчи?
gnt69 - майстор
вт яну 29, 2019 8:15 amСтефан77 написа:
Аз имам подобен ама не е 80 а 300 литра и не харчи по 50 ами по 30 стинки на месец. Ама трябва слънце. :partyman:
morfei1 - специалист
вт яну 29, 2019 7:50 ammoimoimoi написа:
и колко плащаш за двата климатика? колко е дебела изолацията на тази къща,тавана изолиран ли е?
а за бойлера,имам два бойлера по 80 литра,4 човека сме и всеки ден топлата вода се изхарчва.работят само на нощна, и за месец ноември /от 20.10-20.11/ имам нощна 240 киловата,това са двата бойлера,два тв и един хладилник /няма отопление/ 240х0,122=29,28лева
та идва по един лев на ден,вече ако е на дневна сметката е двойна.
При мен бойлерите работят денонощно, не съм го смятал с точност или пък засичал, но 80л. си ги калкулирам грубо 25-30лв. На нощна карах като бях със 150л. бойлер (в жилището с климатиците) имаше ефект. Обаче, всеки ден се съобразявах, кога да включа или изключа, което е ужасно. Тая ламя нямаше стопляне, вечно му светеше лампата на нагревателя. Накрая я разкарах и сложих 2x80л и се родих. Сега неща да чуя за бойлер по-голям от 80л. Къпя се, работи 5 мин и изключва.

24-ката отоплява около общо 70кв. Хол, трапезария, кухня, мокро помецение и антре на едно - 23-24C е настроен. Ако помещенията бяха разделени, съответно нямаше да се справя добре.
12-ката отоплява около общо 30кв. стая с преход към по-малка стая 19-20C. Докато аз живеех там го държах 22-24C

Общо етажа е към 165кв. остава един коридор, още една стая и баня, които реално не се отопляват, ако вратите са затворени, съответно са некомфортно студени.

Януарската ми сметка за ток, беше 215лв. като през годините винаги съм бил някъде там 220, 230, 235лв (за месец Януари, през другите съответно е по-малко). Като имаш предвид, че през неотоплителния период, разхода на ток за това жилището - готвене, осветление, хладилници, перални, бойлер за къпане и т.н.т (този бойлер е друг 80л., а не онзи за който споменах по-рано) е около 45-50лв.

Етажа е 3-ти (2-ри жилещен) под мен етажа се отоплява почти целият, над мен етажа не се отоплява. Изолацията отвън по спомен е 8см. EPS сириопор + мазилка. Отвътре е мазилка + шпаковка. Дограмата е ПВЦ монтирана 95година.

Не е студено в помещенията, където духа климатика, но не е и топло както с парното, няма какво да се лъжем. За големи хора става добре облечени, но има ли малки деца, сам се убедих през последните 3 години, че не става. Да идеш на гости за няколко часа ОК, но за постоянно, не бих се навил да си гледам така детето.

Всичко зависи от много неща. Навремето, тази къща се отопляваше от котел на нафта, но живеехме 4-ри души, сега живее един. И нафтата беше на други пари.
шоп - майстор
вт яну 29, 2019 9:36 ammorfei1 написа:
Сега неща да чуя за бойлер по-голям от 80л. Къпя се, работи 5 мин и изключва.

80 литровите бойлери са обикновенно с 2000 или 3000 вата нагревател.
Да приемем, че сте с по-мощния. За 5 мин ще изразходите 250 вата енергия.

Различните душове имат различен дебит масово 8-11 л мин
Не ми се смята натам колко вода ще се загрее от 12 гр водопроводна до 60 да кажем с 250 вата енергия и какво е това къпане.

Изобщо няма логика да махнете 150 литра бойлер и да монтирате с х 80, защото по-големия бойлер е с по-малки топлозагуби.
jabata - специалист

При мен бойлерите работят денонощно, не съм го смятал с точност или пък засичал, но 80л. си ги калкулирам грубо 25-30лв. На нощна карах като бях със 150л. бойлер (в жилището с климатиците) имаше ефект. Обаче, всеки ден се съобразявах, кога да включа или изключа, което е ужасно. Тая ламя нямаше стопляне, вечно му светеше лампата на нагревателя. Накрая я разкарах и сложих 2x80л и се родих. Сега неща да чуя за бойлер по-голям от 80л. Къпя се, работи 5 мин и изключва.
Само незнам къде е логиката, 2 бойлера по 80 литра да харчат по-малко от един 150 литра. Чисто теоритично 150 литровия бойлер има по-малко топлозагуби от 2 по 80. От което идва и по-малкия разход на теория.
Другия вариант е, да е различна консумацията, и оттам привидно различния разход.
Gadnyara - специалист
пон яну 28, 2019 8:45 pmvrangelov написа:
Ти си вторият днес, който дава, че има толкова ниски топлозагуби. Не че е невъзможно, но да не би нещо да недоглеждаш.
За строителството по нашите ширини за 200 кв.м. отопляема площ са по-характерни топлозагуби от 26 600 kWh/a, което е около 7 тона пелети на година, а само по-съвременните къщи, каквато е и твоята, могат да се похвалят с 16 600 kWh/a, което е малко над 4 тона пелети.
Погледнах моя проект и сумирах прогнозните месечни потребления за отопление от Октомври до Април включително. Излиза 8MWh. За 200кв.м къща, само, че на един етаж. Така, че май съм третия с подобно число.

За Дек.+Ян. са прогнозирани в същия проект общо 4.4 MWh за отопление и БГВ, а контролният електромер на ТП A/W отчита общо 1,5 MWh. Мисля, че потребената топлинна енергия е в изчисления порядък, съответно 8MWh за отопление са приблизително верни.

Та, 6.6MWh за отопление годишно на колегата не са толкова далеч от изпълнимото. :wink:
morfei1 - специалист
вт яну 29, 2019 10:23 amшоп написа:
Сега неща да чуя за бойлер по-голям от 80л. Къпя се, работи 5 мин и изключва.

80 литровите бойлери са обикновенно с 2000 или 3000 вата нагревател.
Да приемем, че сте с по-мощния. За 5 мин ще изразходите 250 вата енергия.

Различните душове имат различен дебит масово 8-11 л мин
Не ми се смята натам колко вода ще се загрее от 12 гр водопроводна до 60 да кажем с 250 вата енергия и какво е това къпане.

Изобщо няма логика да махнете 150 литра бойлер и да монтирате с х 80, защото по-големия бойлер е с по-малки топлозагуби.
Зависи кой го ползва. Жената като ползва душа, след това бойлера работи 15-20мин. може и повече, не и го засичам :-D . Иначе е бързо нагряващ на 3Kw. . 150л. бойлер с какъв нагревател е? Със същия 2-3Kw като малкия (поне моят беше такъв), не за друго ма защото го сменях горе-долу всяка година затова знам. Това точно как го изчисли, че е с по-малко топло загуби? Да не би да е с по-дебела изолация? По няква случайност мой близък продава бойлери, горе-долу имам няква бегла представа.

Логика има, защото са две отделни бани, на два отделни етажа, които вече се ползват отделно, за разлика от преди.
шоп - майстор
вт яну 29, 2019 12:06 pmmorfei1 написа:
Това точно как го изчисли, че е с по-малко топло загуби? Да не би да е с по-дебела изолация? По няква случайност мой близък продава бойлери, горе-долу имам няква бегла представа.

Можете да имате бегла представа, но логиката и физиката са други.

Когато даден обем ( без значение дали бойлер или къща) е с по- голям обем то загубите на единица ограждаща площ са по малки.

Демек ако 80 л бойлер има загуба 1 кв за 24 часа то 10 пъти по голям бойлер с 800 л обем няма да има 10 кв за 24 часа

Нарича се иконономия от мащаба и елементарно се обяснява с това, че съотношението обем/площ не е в линейна зависимост.
Пак с прости думи да го обасня тези 80 литра са оградени с други 80 литра и топлозагубите намаляват.

Пак си вижте сметките, но с 250 вата енергия е смешно ако се къпе човек.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: