Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
За разклонител повече от 1.5мм2 не нужен в 90% от реалните му приложения за уредите в къщи.. При 6м.кабел 16А и 1мм2 ще ги понесе, но не завинаги.. :-D
krasi92 - майстор
На 6 метровия е телевизор и приемник и сушилня-700 вата а на основния е зарядно за телефон и сешоар-общо 2500 вата.Захранването на всички контати е на една линия.
nikolov333 - майстор
У нас при ремонта ползвах една времянка с 4мм2 мостов, докато нямаше табло с два едновремешни контакта успоредно свързани.. от тях се захранваха всички инструменти през тройни разклонители от съвременните гумирани с 2.5мм2 швпс. За една зима докато включвахме дъртия калорифер 4kW да суши шпакловки на половин мощност, едно от гнездата на разклонителя се стопи. Та зора е в контактите при големите консуматори, както вече казах преди.. Иначе сме светили по цял ден с три прожектора по 500W, захранени с по 10м 2*0.5мм2 швпс без проблеми..
hidrazin - майстор
пон яну 28, 2019 7:25 pmgecata1059 написа:
...Трябва да се включи в разклонителя със сечение 1 кв.... ...Ако правилно съм разбрал от тук нататък всеки разклонител който включа трябва да е със сечение 2.5 кв. за да е защитен от АП...
Кой е казал че трябва да се включи в разклонител 1 квадрат??? Никой.
Със сигурност е казано "не по-малко от един квадрат.
И не, нищо не си разбрал. Още по-малко правилно. Защитава се ИНСТАЛАЦИЯТА до контакта.
Не тъпия ти разклонител.
В дадения случай разклонител 1,5 квадрата е повече от достатъчно.
Все пак е някво апартаментче а не линя половин километър....
:partyman:
gecata1059 - специалист
вт яну 29, 2019 11:36 pmhidrazin написа:
пон яну 28, 2019 7:25 pmgecata1059 написа:
...Трябва да се включи в разклонителя със сечение 1 кв.... ...Ако правилно съм разбрал от тук нататък всеки разклонител който включа трябва да е със сечение 2.5 кв. за да е защитен от АП...
Кой е казал че трябва да се включи в разклонител 1 квадрат??? Никой.
Със сигурност е казано "не по-малко от един квадрат.
И не, нищо не си разбрал. Още по-малко правилно. Защитава се ИНСТАЛАЦИЯТА до контакта.
Не тъпия ти разклонител.
В дадения случай разклонител 1,5 квадрата е повече от достатъчно.
Все пак е някво апартаментче а не линя половин километър....
:partyman:
Цитат от първи пост:
"В контакта има включен разклонител със сечение 1.5 кв.Две гнезда за сешоар и зарядни, а в третото друг разклонител със сечение 1кв. и дължина 8 метра в които е включен телевизор и приемник. Закупена е сушилна машина с инверторен мотор ,номинална мощност 600 W и номинален ток 10 А.Трябва да се включи в разклонителя със сечение 1 кв.Приемам че съм на границата и кабела трябва да се замени и на двата разклонителя.И тук идва въпроса- с какъв?"

Сушилнята е поставена до телевизора, до който е пуснат разклонител 1 кв.Затова написах ,че трябва да се включи там.После следва въпрос със какъв да се смени.Ако може да се цитира коректно.
Разбрал съм за какво се ползва предпазителя.Ако свържа разклонител със същото сечение като на контакта със твърда връзка във кутията на контакта,той няма ли да стане част от линията на защита?
И все пак благодаря за отговора за сечението на новия разклонител. :partyman:
nikolov333 - майстор
Ще стане.. ама 6м ШВПС 3*1.5мм2 с качествен разклонител на твърда връзка, може да носи над 20А товар, за разлика от контакт с щепсел.. :idea:
iliya_i - майстор
ср яну 30, 2019 5:59 pmnikolov333 написа:
Ще стане.. ама 6м ШВПС 3*1.5мм2 с качествен разклонител на твърда връзка, може да носи над 20А товар, за разлика от контакт с щепсел.. :idea:
Той разлконителя не завършва ли с контакт :? :? :? :? :? :? Двоен, троен, четворен, ..... ама контакт. И в него щепсел. Явно съм лееееееко прост и не ги разбирам тия неща с разклонителите.

Николов, ти уби всичко детско в мен! :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
nikolov333 - майстор
Да бе, завършва...ама там няколко уреда са на няколко щепсела в различни контакти, което не е като да са накичени всичките към един контакт... :-D :lol: :lol: :partyman:
Обяснявам пак, че явно не съм ясен.. Разклонител включен в контакт носи товар ограничен от товароносимоста на удължителя си и контакта в който е включен, а същия разклонител на твърда връзка, е ограничен от товароносимоста на удължителя и всяко едно от гнездата си.. Разбира се предпазителя е крайния ограничител на токовия кръг, а уредите в него са ограничени проектно по товар и захранващи кабели... Баси, тва и аз не знам дали стана по-ясно за разбиране... :lol:
iliya_i - майстор
Единичен контакт носи до 16 А. Двоен контакт носи до 16 А, общо за двете си гнезда. Троен - съответно до 16 А общо за трите си гнезда. Щото гнездата на двойния и тройния не са независими. Виж, ако вместо двоен са два единични един до друг, нещата стават маааалко по-различни.
nikolov333 - майстор
..за това казах "качествен" разклонител. Ако е с обща шина между отделните гнезда или с отделни гнезда свързани с проводници, разлика между него и отделните контакти няма да има.. :idea:

Тема "Сечение на проводник за разконител ,според товар и защита." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: