Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Сега те разбрах. Замисълът е добър и камината е красива. Не бях я видял, че е с две лица, но сега я разгледах по-внимателно.
Кое те накара да сложиш толкова малко тръби? Аз на твое място на 150 квадрата бих сложил 15 кръга.
gandonov - специалист
вт яну 29, 2019 12:05 amvrangelov написа:
Сега те разбрах. Замисълът е добър и камината е красива. Не бях я видял, че е с две лица, но сега я разгледах по-внимателно.
Кое те накара да сложиш толкова малко тръби? Аз на твое място на 150 квадрата бих сложил 15 кръга.
Ами къщата е open-space. Демек отворено пространство. :-)
В цялата къща има общо 3 интериорни врати - на 2-те бани и една на спалня. Другото е обща кухня-трапезария-дневна.
Та затова няма нужда и от отдерни кръгове на подовото. Няма "зони", които да регулирам. Или навсякъде е топло- или не е.
Гледах просто всеки кръг да е доста под 100м .. защото така прочетох в дебелите книги ;-) Затова имам 2 кръга на 1-ви етаж и 3 на втори.
vrangelov - специалист
Добре си прочел. То това е така, за да може и не толкова скъпа помпа да върти водата в подовото. Ако тръбите са ти далече една от друга и замазката тънка, дано не се усеща откъде точно минават.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт яну 29, 2019 12:16 amgandonov написа:
Ами къщата е open-space. Демек отворено пространство. :-)
В цялата къща има общо 3 интериорни врати - на 2-те бани и една на спалня. Другото е обща кухня-трапезария-дневна.
Та затова няма нужда и от отдерни кръгове на подовото. Няма "зони", които да регулирам. Или навсякъде е топло- или не е.
Гледах просто всеки кръг да е доста под 100м .. защото така прочетох в дебелите книги ;-) Затова имам 2 кръга на 1-ви етаж и 3 на втори.
Нищо не си разбрал от четенето, ще стоиш на студено с твоето подово, "проектант" такъв :cool: ! Слушай vrangelov - нама значение какъв space ти е къщата - един кръг максимум 10м2, 150м2 - 15 кръга! Ако не си вкарал 1000м тръба в тая къща, нищо не си направил! А ти си вкарал 400м по твоите думи. Айде сега пускай втора система и за радиатори :-D
gandonov - специалист
@LazarGanev ами не претендирам за авторство на проекта.
Ще ти бъда задължен ако споделиш колко енергия отдава 100m тръба, за да знам с колко евентуално е неоразмерена моята схема.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, чети де, не искам да си ми задължен. :cool:
andy_forresite - майстор
Той пише за отоплителна мощност до 7 kw. Доколкото ми е известно 100 метра такава тръба могат да отдадат 1000W при 35/30° (да се подадат 35 и да се върне вода 30 градуса). 5 кръга по 80 м всеки ... не че знам реално по колко са, прави 400 метра х 1000 = 4 kwh. На 40 градуса вода и условие 40/35° може да се увеличат на 4,5 kwh ... някъде там.
Послушай Л. Ганев - слагай още тръби, или добавяй радиатори. Може и конвектори за да подаваш същата температура. Изшиваш два на втория и един на първия етаж по 5-6 киловата всеки и така. Те на 35-40 градуса са далеч под обявената им мощност. Цената им е висока обаче. Другият вариант е пет кръга ги имаш - хайде още 5 и ще стане далеч по-добре.
Аз бих си добавил и бойлер към "парното".
gandonov - специалист
Изрових старите сметки, както и дебелите книги, и намерих долните данни за мощност на водно подово отопление.
Самите формули са безумни, а коефициентите са от едни таблици ... та затова пиша направо резултатите. :-)

Отдадената топлинна мощност на тръба с алуминиева вложка е:
  • 20-30 W/m или
  • 60-160 W/m2, в зависимост от стъпката на навиване (25-10cm).

Сметката за моите 400m тръби се получава - загряване в интервала 8-12kW.
Както писах на предишната страница, тази мощност е напълно достатъчна за топлинните загуби в моята къща. За съжаление първоначалното затопляне ще е по-бавно.

Идеята на @andy за водни конвектори е добра. Само първоначалните разходи не ми харесват - излиза по 1000лв на конвектор.
Мисля да оставя кранчета за евентуално бъдещо свързване. Следващата зима ще пробвам само с подово, пък ако не е достатъчно - ще добавя по един конвектор на етаж.

Но да се върна на основната ми дилема - Какъв да бъде котела?
  • Единият вариант е зелен Torch 3-20kW, който навярно ще ми върши работа и е на границата на бюджета ми.
  • Но приемам и други предложения. Предпочитам да е компактна "готова система".
    Например Kostrzewa Mini Bio Luxury B https://www.kostrzewa.com.pl/produkty/mini-bio-luxury-b само дето цената й не ми харесва. Определено е над бюджета.

Ще съм ви благодарен ако предложите малък, компактен пелетен котел, тип "всичко-в-едно", с мощност до 15-20kW.
шоп - майстор
вт яну 29, 2019 9:14 amandy_forresite написа:
Доколкото ми е известно 100 метра такава тръба могат да отдадат 1000W при 35/30° (да се подадат 35 и да се върне вода 30 градуса).
Това е така ако дебита през тръбата е 172,4л за час и топлоносителя е чиста вода.

Може би по-коректно е да се каже, каква ще е топлинна мощност отдавана от подовото от м2 при Т на пода едиколко си и Т на въздуха в стаята едиколко си. Демек за каква делта Т говорим

Масово е наложена една горна граница на температурата на пода над която е нездравословно. Дали е така аз не знам. Но ако има топло любиви ползватели, които искат да им е 26 гр в стаите могат и да са разочаровани от подовото. Особено ако нямат добра топлоизолация и рекуперация.
gandonov - специалист
ср яну 30, 2019 1:24 pmшоп написа:
вт яну 29, 2019 9:14 amandy_forresite написа:
Доколкото ми е известно 100 метра такава тръба могат да отдадат 1000W при 35/30° (да се подадат 35 и да се върне вода 30 градуса).
Това е така ако дебита през тръбата е 172,4л за час и топлоносителя е чиста вода. ...
И два въпроса, които са в този ред на мисли:
  • С какъв дебит обикновено работят циркулационните помпи? Например за помпа с дебит max 3,5 m³/h.
    Доколкото знам, с увеличаване на дебита се увеличава отделената топлина.
  • Специфичната топлина на вода е 4,186 kJ/kg°C. Как се променя, ако се добави антифриз?

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: