Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте.
От скоро сме собственици на двуетажна къща, която е по БДС т.е. на груба мазилка вътре. Та искам да си изградя парно с камина с водна риза, но за целта ми трябват Вашите мнения и препоръки:
1. Колко мощна трябва да е камината ( спрял съм се на: https://www.kamini-germant.com/bg/kaw-m ... p2407.html )
2. Каква да е помпата
3. Нужни ли ще са радиатори в хола на 1 ет. където ще е камината.

Прилагам инпровизирани чертежи на етажите.

Моля не ме критикувайте много :yawinkle:

Приемам всякакви съвети и предложение.
Прикачен файл:
1 етаж.jpg 1 етаж

Прикачен файл

2 етаж.jpg 2 етаж
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Честита придобивка, бъдете щастливи в новия си дом!
Ако прочетете писаното в раздел Отопление, ще намерите доста отговори на вашите въпроси. Успех!
шоп - майстор
ср яну 23, 2019 3:45 pmn_a написа:

Ако прочетете писаното в раздел Отопление, ще намерите доста отговори на вашите въпроси. Успех!
+ 1 към мнението
отделете няколко месеца в четене и ще имате яснота.

То до отоплителен сезон 2019-2012 има доста месеци и за четене и за изработка на ОС
Успехи и от мен.

П.П.
Ако нямате закупени и складирани вече дърва не е добре. Горенето на свежи, мокри дърва съхнали мин. 24месеца под навес и на течение е нерентабилно и задръства топлообменника и комина.
ср яну 23, 2019 3:40 pmopala написа:
Здравейте.
...
1. Колко мощна трябва да е камината ( спрял съм се на: https://www.kamini-germant.com/bg/kaw-m ... p2407.html )
...

Моля не ме критикувайте много :yawinkle:

Приемам всякакви съвети и предложение.1 етаж.jpg
Дано наистина приемаш съвети и предложения.
Моето е:
– заменете камината от т.1 с най слабичката пелетна, която си харесате.
За тези камини има много коментари в този форум. Може да се обсъдят варианти и в тази тема.
Защо предлагам това.
Инсталацията ще се оскъпи с 1000-1500 лв, но ще отпадне хамалуването по дървата, както и студената къща сутрин. Относително студена, в предвид строителството.
Складирани пелети заемат доста по малка площ.
Автоматизирано (до известна степен) отопление, с възможност това да става по график.
Управление през интернет.
Вариант е също и пелетен котел, с възможност за използване на по евтино гориво.
Необходимата мощност е не повече от 10-12 киловата в най лютата зима.
jabata - специалист
Тука ще си позволя да се намеся. Пелетен котел да, но пелетна камина не. Моя опит показва че пелетните камини са много по-капризни от пелетните котли. Първо от към страна на качество на пелетите, второ в тях има много електроника, която става все повече, което е един допълнителен риск от проблеми.
За уюта, няма да споменавам, защото дървата дават много повече уют, от пелетите. При пелетната камина всичко е изкуствено. Извинявам се острото изказване, но моя опит това показва.
Една камера с водна риза на дърва, можеш да я вградиш и става 3 пъти по красиво, и уютно от една пелетна камина. Камера за вграждане на пелети, не искам и да си помисля. Първо защото са дяволски скъпи, второ като знам обикновените пелетни камини колко ядове дават, ако такова нещо си сложиш зад гипскартон, ... не ми се мисли.
Що се отнася до хамалогия, една пелетна няма хамалогия през зимата, обаче лятото има хамалогия с чистенето. И като добавиме цените на пелетите и тяхното качество в момента, не мисля че си струва.
Смисъл има само ако е котел, който е с ретортна всегоривна горелка, през която можеш да прекараш костилки, черупки, дървесен чипс, слънчогледови пелети и т.н.

На въпросите на питащия, ще отговоря, една обикновена помпа Grundfos ще свърши перфектна работа. А в хола, където ще е камината, е добре да има един амлък радиатор, който да го пуска човек, ако се наложи. По-добре да има един малък, отколкото когато се пали на студено, да чакаш докато стопли. Инвестицията за един радиатор в хола от порядъка на 6-10 ребра ще е 200 лв. радиатор + тръби, които за мене не си струва да ги икономисва човек, още повече че като гледам вероятно хола е със западно изложение, т.е. зимата слънце няма да влиза много....
phantom_ - специалист
Във всички случай най добре е да си с котле което е навън от обитаваните части. Много по лесно може да му се сложи пелетна горелка която пък от своя страна гори всякакви пелети. Много по лесно и чисто ще ти е в къщи. Това с камината вътре в хола е ако не живееш там, а отиваш от време на време да се порадваш на огънчето. Ако не си се занимавал с това, повярвай бързо ще ти омръзне. Изгради си котелно помещение навън от къщата. Успех!
jabata - специалист
Принципно си прав, въпроса е до това, каква мощност му трябва на човека. Защото котлето, в котелното каквото и да го правиш до към 4 Kw, си ги папка, само за да отоплява гълъбите.
Ако ти трябват 10-12 Kw за отопление, да хабиш 3 Kw. за гаргите си е малко множко, но иначе си много прав. Бързо ще ти омръзне...Въпреки че аз много обичам да прекарвам в котела, да го разпалвам, да го чистя, и т.н...това е малко отмора. Вместо да седна да гледам телевизия, да си ръчкам по котела...
phantom_ - специалист
И зависи къде му е котелното, ако е в мазата ще му е в + това топлоотдаване.
Здравейте отново!
Да въведа малко корекции в импровизираните ми скици на етажите - обърнал съм ги с главата на долу :rolleyes: . Прилагам нови с корекции за по голяма яснота.
Друго важно нещо е, че нямаме маза ( тип вила е постройката ), затова вариянтите с котел отпаднаха веднага след покупката.
А и сме на мнение, че няма нищо по стоплящо от пламъка в камината и затова със сигурност ще е камина на дърва (за вграждане).
Къщата е на 13км. от гр. Добрич и идеята е през почивните дни да сме там, а не постоянно.
Та да се върна към въпросите които ме вълнуват за сега:
1. Според Вас тази камина добър вариянт ли е предвид, че няма изолация - разгънатата площ е 142 кв.м. с ПВЦ 5 камерна и двоен стъклопакет? https://www.kamini-germant.com/bg/kaw-m ... p2407.html
2. Според Вас удачно ли са така разположени радиаторите?
3. С колко мощност за се дозастраховам предвид, че няма изолация.
4. С една или две помпи ли да е ОИ ( за всеки етаж по една )
Със сигурност ще имам много въпроси още, което ме подсеща да ли има някой съфорумец на близо ( Добрич ) да хвъли едно око за какаво става дума.
Благодаря Ви за търпението!

Прикачен файл

2 етаж.jpg

Прикачен файл

1 етаж.jpg
phantom_ - специалист
Щом си до Добрич около теб има евтини слънчогледови пелети. Направи си котелно вън в пристройка, сложи си едно котле с една горелчица, един стаен термостат и ще си я палиш от Добрич преди да отидеш :wink: Каминка като искаш пак си сложи вътре към системата, но я пали само когато ти е кеф. Защото да те топли тя основно бързо ще ти мине мерака. Просто съвет :idea:

Тема "Изграждане на ОИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: