Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Whiskey - специалист
Интересува ме само паленето, не гасенето. Презумпцията е, че във всеки един момент ще е натиснат само един ключ - А, Б или В.
Това с релетата и шините в таблото е невъзможно за реализация - не съм предвидил подобни неща, окабеляването е направено, в конзолата имам вече кабели и никаква възможност да се теглят нови.

Ако въпросният двоен ключ от схемата е познат като сериен ключ - не мога да използвам такъв. Производителят на ключовете не предлага такова нещо. Има девиатори, има кръстати ключове, но сериен не.

Това са трите ключа. Белите проводници в ляво и в средата са линиите към консуматорите, този най-вдясно е фаза. За момента пробно тествам с тънки жички, ако нещата се уредят, ще сложа читави проводници.

Изображение

А и Б са ми обикновени ключове. В (този най-вдясно) е девиатор. Мъчих при изключена позиция на В, да захранвам А и Б като фази, а при включена позиция на В, да захранвам по същия начин, само че вече линията на консуматорите. Проблемът е, че когато включа самостоятелно А или Б, през този мост към В захранва и Б и става мазало...

Иначе в разклонителната кутия са общо седем прекъсвача. Та си е като истинска бомба по отношение на окабеляването :-D
Кики - специалист
При втория ти опит да разясниш "постановката" пак не ти се получава, пък може и аз да съм неадекватен в момента. Ти ли си на повече уиски или аз съм на повече водка не знам, опитай да нарисуваш по някакъв начин съществуващата ситуация с ключове, кабели, лампи и т.н.
Последна промяна от Кики на ср яну 30, 2019 9:02 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
ср яну 30, 2019 8:21 pmКики написа:
МойМой, забравил си втория кръг ламби
това е полюлей :lol:
ми да забравил съм

ама те и трите ключа на едно място ли са?

каква марка и модел са тези ключове
Whiskey - специалист
Да, ключовете са на едно място, в обща конзолна кутия. Bticino, серията Living Light.

Трудно ми е да го нарисувам, ще се опитам да обясня малко по-подробно.
Става въпрос за баня. В нея имам два кръга на осветление - лунички таван като кръг "А" и декоративни лунички в едни ниши, както и осветление над и под огледалото, като кръг "Б". Съответно тия два кръга искам да си ги запазя като отделни и да могат по избор да се палят. Тънкият момент е, че искам да имам още един ключ ("В"), който при самостоятелно натискане да пали и двата кръга. Сега ясно е, че ако се натиснат А и Б, резултатът е същия, но искам това да става и с отделен бутон. Аргументите могат да ви се сторят смешни, но... да приемем, че са естетически. Схемата на moimoimoi с двата единични ключа и двойния е всъщност моята схема - такова е разпределението. Проблемът е, че не мога да ползвам подобен двоен (сериен) ключ. И трябва да се измисли ако може по друг начин. Сега като се опитвам да разсъждавам, необходимо ми е в ключ В двете фази да се прекъсват едновременно. Няма ли да мога да постигна такъв резултат с кръстат ключ, който е на практика два девиатора в едно. Така ще имам две линии, които да прекъсвам? Само че не съм сигурен дали кръстатият ключ е точно това, защото ми се струва, че отново при включване на А или Б (при подадено напрежение към лампата), ще се захранва и другия кръг през третия ключ. Дали в кръстатия линията е обща или е разделена, както при серийния ключ?
Последна промяна от Whiskey на ср яну 30, 2019 9:33 pm, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
Подобна дилема съм я решил с пуш бутони и дистанционно управляеми ключове за осветление, понеже дистанционното им има All ON и All OFF бутони, но си иска да предвидено окабеляване за свързването им..
iliya_i - майстор
Виски казваш, че вече всичко е окабелено. Може би е трябвало да питаш преди окабеляването. Сега вече свързваш според това как си окабелил, както си го окабелил.
Whiskey - специалист
Признавам си, никога не съм допускал, че нещо толкова просто като краен резултат може да се окаже толкова сложно. Пък и при окабеляването все още не бях наясно как ще се случват нещата, какви ключове ще се ползват и т.н.
nikolov333 - майстор
Голям проблем е осветлението с много кръгове в едно помещение и не става с комбинация от ключове и схеми.. трябва си софтуер.. Имам една тема за моите проблеми, но е правена преди години, а вече има много по съвременни решения, макар че и моето си работи, с една две леки забележки, които са по-скоро софтуерни и не са неразрешими.. viewtopic.php?f=11&t=50199
moimoimoi - майстор
ми питай дали Bticino има двоен девиатор в еденичен модул
Whiskey - специалист
Ако двоен девиатор = на кръстат ключ, значи имат.

Тема "Свързване на ключове за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: