Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Е, чак толкова бос не съм да захранвам 1" колектор с тръба 1/2 ". Аз просто давах примера с половин цол, иначе от тези има и dn 25.
За медни тръби с преса, също става, но в предвид това че някой от местата ще са скрити, не искам да имам резбови съединения там (просто един вид застраховка). Защото всяко едно съединение с резба, има риск да прокапе....и ако е скрито, става голяма веселба.
Просто въпроса е, да ми се изяснят нещата, докато съм на етап мислене и планиране.
Иначе на всички е ясно, че при нормални условия и Стаби, и мед и PexAlPex и каквото и да е там, ще издържи. Проблема идва именно при критичните ситуации, където пластмасата вече започва да си губи свойствата и да се размеква.
preslav - майстор
вт яну 29, 2019 9:11 amjabata написа:
Иначе на всички е ясно, че при нормални условия и Стаби, и мед и PexAlPex и каквото и да е там, ще издържи. Проблема идва именно при критичните ситуации, където пластмасата вече започва да си губи свойствата и да се размеква.
Проблемът не е само при критичните ситуации - пластамастата се разширява значително повече от стоманата, а при тези малки разстояния с много чупки неминуемо ще има незнайни напрежения във връзките. Плзвал съм неръждаеми гофрирани тръби при температури 130 градуса - някъде из Софето ги изработват по размер с готови холендрови гайки, че и челните уплътнения вървят комплект.
Колкото до снижения разширителен съд - мисля, че няма никакво значение колко далеч е от печката, важното е да е подбран според инсталацията и да е напомпен до съответното налягане.
6osi6 - майстор
При медните търби няма резба. Кримпват се с пресата и това е. 110° и 16 бара са доста над изискванията за котела и отварянето на предпазните вентили.
4799inpl64 - специалист
пон яну 28, 2019 4:27 pmшоп написа:
Има и 4 и 5 вариант
А именно поцинковани тръби цолови на резба + фитинги.

И последен вариант черни тръби с фитинги на заварка.

Всички варианти са възможни. Форума е направи си сам. Важно е с какво умеете да работите, кое Ви е по сърце и какви инструменти имате.
Успехи!
Радо,тия подцинковани!Лятото завьртях котела и за 2метра подцинкована на цол,от Враждебна до Богоров,та и при вас,в Казичене при Кирчо Вангелов,сите бивши комсомолци сьс складове обиколих,не че нямам в нас,ама да е нова!
4799inpl64 - специалист
вт яну 29, 2019 9:11 amjabata написа:
Е, чак толкова бос не съм да захранвам 1" колектор с тръба 1/2 ". Аз просто давах примера с половин цол, иначе от тези има и dn 25.
За медни тръби с преса, също става, но в предвид това че някой от местата ще са скрити, не искам да имам резбови съединения там (просто един вид застраховка). Защото всяко едно съединение с резба, има риск да прокапе....и ако е скрито, става голяма веселба.
Просто въпроса е, да ми се изяснят нещата, докато съм на етап мислене и планиране.
стьклонабита?
шоп - майстор
вт яну 29, 2019 9:44 pm4799inpl64 написа:

Радо,тия подцинковани!Лятото завьртях котела и за 2метра подцинкована на цол,от Враждебна до Богоров,та и при вас,в Казичене при Кирчо Вангелов,сите бивши комсомолци сьс складове обиколих,не че нямам в нас,ама да е нова!
Ако ти трябва 1 1/2 ще ти дам, защото имам десетина нови тръби по 6м даже с резби в краищата. Обаче на цол нямам.

Иначе в Казичене в Балкан стиил има, в Стоилов на Гара Искър има
За складовете по Враждебна ...там не съм гледал, но в Ромстал също има
Поздрави!
jabata - специалист
Каквото и да си говориме, засега се двуомя между медни тръби, и гъвкави неръждаеми.
Кримпването на меди тръби, го знам, то също е теоритичен вариант, но не му знам характеристиките....т.е. на какво налягане издържа, какво му е работното налягане, и съответно температури.
Иначе ми е писнало да гледам Отоплителни инсталации изпълнени с PPR стаби или PPR с алуминий, които на втората година вече са се нагънали като макарони. Колкото и да ме уверяват че това не е проблем, всъщност се оказва че то е проблем, най-вече за фитингите (колена, тройници и муфи).
За поцинковани, въобще и не искам да мисля...
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 2:56 pmjabata написа:

За поцинковани, въобще и не искам да мисля...
Пак помислете.

Аз лично работя и с неръждаеми гофрета и с поц. тръби. Имам рула 1'' , 1 1/4 и 1 1/2 гофрета. Буквално километри тръби. За съжаление още не са ми доставили запресоващите глави за цол и четвър и цол и половина.

Имам и черни и поцинковани тръби на отоплителната ми система изградена 1981. В нея няма нито един теч.
Резба+ кълчища+ грунд за черни метали. Монолит е! Няма развиване без горелка с мап газ.

Проблема на гофретата са челните гумени или клингеритови уплътения. Не бих се доверил ако са скрито положени.

Самото гофре е " почти " безпроблемно. Монтирал съм километри и досега имаче само един пробив. Дължи се на така наречената точкова или питингова корозия.
Успехи!
6osi6 - майстор
Виж характеристиките на Viega за отоплителни инсталации.
jabata - специалист
ср яну 30, 2019 3:23 pmшоп написа:

Пак помислете.

Аз лично работя и с неръждаеми гофрета и с поц. тръби. Имам рула 1'' , 1 1/4 и 1 1/2 гофрета. Буквално километри тръби. За съжаление още не са ми доставили запресоващите глави за цол и четвър и цол и половина.

Имам и черни и поцинковани тръби на отоплителната ми система изградена 1981. В нея няма нито един теч.
Резба+ кълчища+ грунд за черни метали. Монолит е! Няма развиване без горелка с мап газ.

Проблема на гофретата са челните гумени или клингеритови уплътения. Не бих се доверил ако са скрито положени.

Самото гофре е " почти " безпроблемно. Монтирал съм километри и досега имаче само един пробив. Дължи се на така наречената точкова или питингова корозия.
Успехи!
Е за съжаление тръбите ще са скрито положени.

Иначе за поцинкованите тръби си прав, но проблема при мен идва оттам че може да се наложи да сложа етилиен-гликол (антифриз). Доколкото имам спомен, етилен-гликол не се комбинира с поцинковани тръби.
Иначе навремето като дете, помагах на един майстор който правеше отоплителни инсталации. И той поцинкованите тръби, освен че слага калчища, преди да навие фитинга, мажеше резбата и калчищата с боя и като го навие пак мажеше малко тогоре. Казваше, че това нещо, като запече няма разглобяване. След това по-тази схема, ремонтирах пробита Pex тръба - намазах с боя (това имах) навих отгоре стъклен плат, и след това пак боя. Това нещо след това изкара 15 години без една капчица да капне. Какво се случва с това свързване незнам вече....

Тема "Гъвкава неръждаема тръба за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: