• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 3:17 pmgadinko написа:

И как се диагностицират тез болежки ...
Докторе, Вие като нямате информация нали пращате пациентите за изследване: кръв, урина, ренген, ехограф...?

Ми написах да сложите един контролен електромер за 40 лв... това е изследване.
Сложихте ли?

Представете си при Вас или при Ваш колега да дойде пациент и да каже кръвното ми е високо. Ама колко високо, измерихте ли го, с какво го измерихте и дали правилно го измерихте. Ми не съм, зашото нямам контролен уред :idea:

Едно по едно като се елиминират възможните веротности, то е много лесно да се постави диагнозата и да се назначи лечение:-)

Дебита се диагностицира с дебитомер...по народному водомер..

Температура знаете, че се мери с термометър
Тока в ампермери...

Ми премерете и ще се намери лекар и за вашата ТП
Boyan - специалист
И как се диагностицират тез болежки ... 100 умни глави не успяват до момента ...
Щом умните не се справят, значи е наш ред да се пробваме :-D
забравих да спомена, че таваните са ми по 4 метра - това сигурно има значение ...
И ако вместо стени имате френски прозорци...
Ahmakov - специалист
И как се диагностицират тез болежки ... 100 умни глави не успяват до момента ...
Тез болежки твоите термопомпи сами си ги диагностицират.
Трябва ти човек, грамотен да ги прочете и да въведе точните настройки.
Със съвети монтирай това, мери онова, сложи един стол в средата на хола, стъпи с левия крак на него и с дясната ръка си хвани лявото ухо, сега плюй зад гърба си три пъти...най много да си загубиш гаранцията.
Обръщаш се към официалния представител на марката за България и описваш случая .Изискваш да ти предоставят протоколите от настройката / някъде ги водят чек листи/ при първоначално пускане в експлоатация и направените в последствие корекции. Това са десетки четирицифрени кодове, на които се задават стойности, определящи работата на всеки един от компонентите на термопомпите.
На тяхна база, може да се дадът насоки, какво трябва да се промени. Това при положение, че официалният представител заяви, че не е в състояние да направи нищо повече по въпроса и е съгласен да предостави тази възможност на трето лице. При отказ има друго решение...
Инсталацията ти не е за направи си сам.
шоп - майстор
чет яну 31, 2019 1:08 pmAhmakov написа:

Трябва ти човек, грамотен да ги прочете и да въведе точните настройки.

Обръщаш се към официалния представител на марката за България и описваш случая .
Ахмаков, прочетохте ли темата от до?

Топикстартера написа:
20 човека се изредиха на моята система и трябваше да идват някви началници от Висман и БГ Терм за да ми се направят настройките горе долу читаво.

Ми те господата началници от Висман са идвали...

Май Боян ще излезе прав, че ако спецовете не могат да си свършат работа за която са взели 20 бона, болния ще търси помощ от форумите.

Замислих се, след бележката от Боян по повод на таваните с Н 4 м :-D :-D :-D
Доктора си ходи по къс ръкав при 25 гр. У дома при 25 гр се включва отоплението, защото ние е студено и на 26 изключва, но това няма нищо общо по темата.

Затова освен контролните киловат/часа ел енергия, обследването с термокамера, да добавим и разходите за вентилация, неуточнения разход на БГВ и да не излезе накрая, че разхода си е съвсем нормален.

Аз без да съм доктор, вместо да си късам нервите бих монтирал, не един, а два контролни електромера ( без пари са) и един топломер за двете ТП ( не е евтин) но за човек дал 20 хил лв за ТП са пари за семки и диагнозата ще е неоспорима :weedman:
turbocharged - специалист
........
И как се диагностицират тез болежки ... 100 умни глави не успяват до момента ... забравих да спомена, че таваните са ми по 4 метра - това сигурно има значение ...
Ето някоя снимка от инфо-то н ТП-та
https://drive.google.com/file/d/1FoW0Lu ... sp=sharing
Не каза каква ти е помпата ама това е ръководството за потребителя на Viessmann Vitocal 200-s
https://webapps.viessmann.com/vibooks/a ... t&view=Fit
Не е зле да го прочетеш. Човек може да си помогне сам най-добре защото е най-заинтересуван :-D
От снимката която даваш се оказва,че е на работния журнал. За първи път виждам такова нещо , но виждам че термопомпа 2 не ти е работила никога.
Прикачен файл:
D72CA51C-AA77-4FBC-ABB2-511C0A6E333A.jpeg
На 60 стр. от ръководството е написано как се разчита журнала

Прикачен файл:
466C0439-B612-4D95-AB99-8C91FDE85279.jpeg
sokolov.91 - майстор
чет яну 31, 2019 8:29 pmturbocharged написа:
........
И как се диагностицират тез болежки ... 100 умни глави не успяват до момента ... забравих да спомена, че таваните са ми по 4 метра - това сигурно има значение ...
Ето някоя снимка от инфо-то н ТП-та
https://drive.google.com/file/d/1FoW0Lu ... sp=sharing
Не каза каква ти е помпата ама това е ръководството за потребителя на Viessmann Vitocal 200-s
https://webapps.viessmann.com/vibooks/a ... t&view=Fit
Не е зле да го прочетеш. Човек може да си помогне сам най-добре защото е най-заинтересуван :-D
От снимката която даваш се оказва,че е на работния журнал. За първи път виждам такова нещо , но виждам че термопомпа 2 не ти е работила никога.
D72CA51C-AA77-4FBC-ABB2-511C0A6E333A.jpeg
На 60 стр. от ръководството е написано как се разчита журнала

466C0439-B612-4D95-AB99-8C91FDE85279.jpeg
Аз колко пъти им чета книжките на разни лпбопитковци...
Ебаси, човек телевизор за 300лв. си купи, па му прехфърли книжката. Какво остава за нещо дето сумата му е четири, че дори и пет цифрена в случая.
fox_vt - майстор
Как разбра че термопомпа две не е работила никога. Този журнал е за една помпа и показва първа и втора степен четете ги добре тия данни. Но пък ясно се вижда че според журнала тази помпа изобщо не е била даже натоварена на макс което повдига много въпроси и най вече да се потретя сигурно ли е че не е уравняване от ерп. Иначе щом има такива журнали явно много лесно може да се диагностицира проблема и дали помпите работят добре,особенно ако както казва лазар могат да си мерят и консумацията. У дома хитачито ми мери колко киловата е изгорило за отопление и охлаждане за последните два месеца.
turbocharged - специалист
Каскада от две термопомпи е. Точно показва колко е работила първа и втора степен т.е. първа и втора термопомпа. За каскадата беше казано в първите постове. Контролера управлява и двете едновременно. Дори и да са два контролера единия е подчинен. Така ми го дава врачуването.

Разхода вижте как се получава. За последните 4 седмици в графика 52-ра до 1-ва седмица термопомпата е работила сумарно 491 ч. Да предположим, че е изгорила 650 лв ток., другите 150 са за домакинството. При средна цена 0,18 лв/kWh e равно на 3611 kWh. Което значи че докато работи термопомпата изразходва мощност 3611 kWh /491h=7,4 kW. Ако го смятам средно на ден 3611 kWh/ 28 дена = 129 kWh на ден. Възможно е и хич не се съмнявам в това. Обаче с COP-а на електрически котел. 1 или надолу.

За сравнение моята къща е 80 кв. по-малка, не е с 4 м тавани и е с 5 см изолация, 300 л бойлер и също държа доста топло. Коства ми 135 kWh на ден или по-точно две торби пелети Трон :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
пет фев 01, 2019 12:55 amturbocharged написа:
Ако го смятам средно на ден 3611 kWh/ 28 дена = 129 kWh на ден (за 300м2 къща). Възможно е и хич не се съмнявам в това. Обаче с COP-а на електрически котел. 1 или надолу.

За сравнение моята къща е 80 кв. по-малка (220м2), не е с 4 м тавани и е с 5 см изолация, 300 л бойлер и също държа доста топло. Коства ми 135 kWh на ден или по-точно две торби пелети Трон :-D
За още едно сравнение ще добавя и моя разход (за жилище 120м2) - от 01,12,2018г до 31.01.2019г - точно 2 месеца (декември и януари) или 62 дни, изразходвани около 2500kWh или по около 40kWh/ден. Почти отникъде никой не топли от съседите, отопление с ТП, разходваното количество енергия е взето от контролера на ТП. Поддържана темпераатура средно към 25*С, без бойлер.
Ако умножим по 2.5 ще получим 300м2 - квадратурата на gadinko и 100kWh, срещу 135kWh при него, но там се подгрява и бойлер. Освен това доколкото разбирам това е първи месец за работа на ОИ и е нормално разходът да е доста по-висок от обикновеното, тъй като къщата дърпа много през първия месец. Дори и да е била отоплявана с климатици, сега се отоплява по съвсем различен начин. Така погледнато драмата не е толкова голяма, нека видим какъв ще е резултата през втория месец, пък той почти мина докато си хортуваме :) . Което не пречи да продължаваме да си хортуваме и да нищим проблемите по ОИ.
gadinko, Vitocal 200-s ли е модела или Vitocal 100-s?
fox_vt - майстор
130 квч за ден с една помпа е много ако месеца е селия и ден и нощ -15 да . Това излиза че нощем коп 1 денем коп 2 за малко. Няма начин. Сравнение и от мен. Декември 180 лв две стаи по 11 кв два климатика 9ки. Сметката беше изненада. Единия климатик е изгорил 200квч този месец също. Това по 20 стотинки са 40 лв . За мен този ток категорично не е от помпите камо ли от една. Но времето ще си обади.
Защо е работила само едната помпа тогава. Нали е за бгв. Или другата е топлила и бойлера и въпреки това не е била на максимум?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: