• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
LazarGanev - "Велик майстор"
Така е, за да се решат проблемите, пред инджинера също трябва пълна изповед, не само пред попа и дофтура :wink:
gadinko - специалист
пет фев 01, 2019 7:28 pmLazarGanev написа:
Така е, за да се решат проблемите, пред инджинера също трябва пълна изповед, не само пред попа и дофтура :wink:
Така си е г-н Ганев ама кво да направя като не мога да си осъзная всички грехове накуп :evil: Жичкаджията пратен от Висман ми обясни, че понеже двете монофазни термопомпи са вързани към трифазния кабел (по проект трябваше да са трифазни) за да се измери мощността трябват някакви трифазни електромери незнам кво - и като тегли чертата 400лв за да я измеря. Тука викат "без пари било". Само кажете, че ме размотават и ще им очерня животеца :-D вече получават пришки сигурно като ме видят, че им звъня ...
Айде сега, може да се сложат 2 монофазни електромера по 50лв, както каза шопа. Ама това вложение от 100лв не е само за еднократно замерване, това е полезно да си го има постоянно. Макар че в паметта на контролера си я има тази информация
шоп - майстор
съб фев 02, 2019 10:18 amgadinko написа:
Жичкаджията пратен от Висман ми обясни, че понеже двете монофазни термопомпи са вързани към трифазния кабел (по проект трябваше да са трифазни) за да се измери мощността трябват някакви трифазни електромери незнам кво - и като тегли чертата 400лв за да я измеря. Тука викат "без пари било".
@gadinko, без да разбирам от жици, но ако ми дойде "специалист от фирмата" и да ми говори хуморески, как на два монофазни консуматора вързани на две фази трябва трифазен електромер и 400 лв направо ще го изгоня...

Като съм написал 40 лв, съм го завишил.Отвори ОЛХ и Базар бг. Ще се убедиш, че 40 лв е скъпа цена за електромер.
Ако искаш да те е без пари и си от София ела ще ти дам един трифазен двойнотарифен електромер и една торба часовници. Минали са лаборатория и са в срок. Схема за свързване има в нета. 10 букси са:-) Не е сложно.

Обаче ти гарантирам, че с трифазен електромер, както са ти казали нищо няма да замериш. Просто са искали да ти вземат още 400 лв и да те омаят.

Ето ти и снимки на електормера...вземи го за месец - два или три, тествай и ще ми го върнеш до есентта, че ще ми трябва за контролен на моята нова ТП

Даже сега като се замисля който и да отвори форума с раздел " подарявам" ще види, че преди около 2 години подарявах триф. електромер и часовник Крижик.... така, че и без пари може:-)

съб фев 02, 2019 10:18 amgadinko написа:
Само кажете, че ме размотават и ще им очерня животеца
Аз още не съм сигурен дали проблема не е при "вашия телевизор"
не бързайте уточнете проблема.

Прикачен файл

SAM_9651.JPG
turbocharged - специалист
Термопомпата ти може и да си има вграден електромер. https://webapps.viessmann.com/vibooks/a ... t&view=Fit
Прочети 59 стр. “Преглед на енергийния баланс“
В първите редове пише
“При необходимост специализираната фирма може да активира показването на енергийните баланси. Показването не е възможно при всички термо- помпи.”
Ако няма меню “Преглед на енергийния баланс“ активирането става от сервизното меню на контролера.
При висманите в сервизното меню се влиза с натискане и задържане на заградените в жълто бутони на контролера. Къде се активира вътре в менюто сам трябва да намериш, че нещо не намирам ръководство за инсталация на Vitocal 100-s. Ти трябва да имаш напечатано такова. Една дебела книга. Освен ако не са ти го прибрали.
Изображение

Прикачен файл

09D5627F-BA80-4789-A781-5A5F0308CD02.jpeg
gadinko - специалист
съб фев 02, 2019 1:57 pmturbocharged написа:
Термопомпата ти може и да си има вграден електромер. https://webapps.viessmann.com/vibooks/a ... t&view=Fit
Прочети 59 стр. “Преглед на енергийния баланс“
В първите редове пише
“При необходимост специализираната фирма може да активира показването на енергийните баланси. Показването не е възможно при всички термо- помпи.”
Ако няма меню “Преглед на енергийния баланс“ активирането става от сервизното меню на контролера.
При висманите в сервизното меню се влиза с натискане и задържане на заградените в жълто бутони на контролера. Къде се активира вътре в менюто сам трябва да намериш, че нещо не намирам ръководство за инсталация на Vitocal 100-s. Ти трябва да имаш напечатано такова. Една дебела книга. Освен ако не са ти го прибрали.
Изображение
Благодарение на твоя акъл успях да вляза в сервизното меню. Там наснимах картинките ма енергиийния баланс на БГВ-то и Отоплението
Год. работен коефициент 2,5 общо туй COP ли е МОП ли е бахти. Излиза че едната има 0 киловат часа за БГВ а другата доста скромен принос в отоплението. Това нормално ли е не е ли... Ще кача снимките след малко от компа.
https://drive.google.com/file/d/1sUKcIq ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1locVOc ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1-IL5Wa ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1_56Cug ... sp=sharing
Изображение
turbocharged - специалист
Значи COP все пак има. 2.5 не е много зле.
Събери разхода на ел. енергия съответните 4 седмици умножи го по 0.18 лв./kWh и ще разбереш колко пари от сметката ти отиват за тока на термопомпата.
Моето мнение е, че разхода на енергия ти е огромен. 52-ра седмица си изразходвал 870 kWh.
4 x 870 x 0.18 = 627 лв. Ти ще ги изчислиш точно данните са при теб.
Разходите за отопление можеш да ги намалиш може би малко с оптимизация на схемата на свързване на помпите, но най-вече с изолация, намаляване на температурата на водата, температурата в стаите и график отоплението и на БГВ.
vrangelov - специалист
съб фев 02, 2019 6:16 pmturbocharged написа:
...
Разходите за отопление можеш да ги намалиш може би малко с оптимизация на схемата на свързване на помпите, но най-вече с изолация, намаляване на температурата на водата, температурата в стаите и график отоплението и на БГВ.
Ако не работят нагревателите, няма ли да се вдигне COP-ът. Тогава и на втората термопомпа ще й се наложи да се включи. Ако е студено без нагреватели, значи нещо куца, а включването на нагревателите замазва проблема, но не го решава.
Ако без нагреватели COP-ът стане 4.5, тогава сметката вместо 800 лева, би била 440. От такава сметка нататък вече може да започне да оптимизира.
Е, няма как да стане КОП 4.5 - трябва цяла зима температурата да не пада под +10*С :) . За цяла зима 2.5 средно си е добре.
vrangelov - специалист
Да, то не може цяла зима да е 7 градуса навън. Това май само на Приморско го има. Но щом COP е 2.8 при A-7/W35, ми се струва логично нагревателите да се включват само при температура само под -10 градуса Ц.
Ако бях аз, бих изключил нагревателите дори и през нощта и бих сравнил консумацията с предходна седмица с подобни температури.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: