• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
turbocharged - специалист
Имаме грешка с отчитането на енергията. Символа радиатор означавал отдадена енергия. Графиката от снимката на gadinko показва отдадената енергия, а не изразходената. Значи за 52-ра седмица изразходената енергия е 2.5 пъти по-малка.
869,4 / 2,5 = 347,76 kWh х 0,18 лв./kWh = 62,6 лв. за седмица. Това си е съвсем нормален разходи и нещата се забатачиха в нова посока. Аз на твое място бих сложил веднага по един монофазен електромер на термопомпите.
Прикачен файл:
5E70B433-A962-4761-84B4-CF2AFD940ADB.jpeg
Прикачен файл:
E2BE32C6-50DF-4855-89BC-5FB769AFAAA1.jpeg
fox_vt - майстор
Още от началото на темата а със сигурност и после от работния журнал съм на мнение че термопомпите работят нормално а сметката е от друго. Ей ся мина инкасатора на село 600 квч ,хладилник,фризер,бойлер от дъжд на вятър,един климатик и готвене. Прави ми впечатление че дневната е доста 1/4 от цялата което за целодневно работещи климатици не е много нормално.
gadinko - специалист
нед фев 03, 2019 3:11 pmfox_vt написа:
Още от началото на темата а със сигурност и после от работния журнал съм на мнение че термопомпите работят нормално а сметката е от друго. Ей ся мина инкасатора на село 600 квч ,хладилник,фризер,бойлер от дъжд на вятър,един климатик и готвене. Прави ми впечатление че дневната е доста 1/4 от цялата което за целодневно работещи климатици не е много нормално.
Незнам освен някой да ми се е закачил на ... електромера друго не виждам ... имам 8 конвектора които работят на автоматичен режим, нормални домакински уреди и лампи, имам засега 3 дворни лампи дето светят нощем, задвижване на порталната врата, поливна система, която не работи зимата знам ли ... :-D Туй са снимки на сматката ми и външния електромер (електромера е от сега)
Прикачен файл:
3E8F4C62-2ACC-4B38-BC4B-1E49AFED6010.jpeg
Прикачен файл:
F321B6B2-365C-4BF8-98D9-B72AA7E92793.jpeg
Последна промяна от gadinko на нед фев 03, 2019 6:29 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Поне дневна нощна е добре.
Прикачен файл:
Screenshot_2019-02-03-18-16-54.png
Две стаи с два климатика. Денем никой няма климатиците на 20-21. Нощем при лягане пак на толкова. Така че за цяла къща и две термопомпи по 12 кв не изглежда чак толкова много не че е бил много студен месеца.
Билян - специалист
Погледнете новото показание не електромера много повече ще е новата сметка
1115 - специалист
А показанията на електромера съвпадат ли с тези от фактурата?
Прави ми впечетление, че дневната е почти 2 пъти ноната.
Много равномерна консумация ?
Да няма някоя "копачка" на вашият електромер?
Няма логика според мен.

нед фев 03, 2019 5:56 pmgadinko написа:

Прикачен файл

3E8F4C62-2ACC-4B38-BC4B-1E49AFED6010.jpeg
Boyan - специалист
нед фев 03, 2019 12:07 pmturbocharged написа:
Аз на твое място бих сложил веднага по един монофазен електромер на термопомпите.
+1
И един общ контролен, за да видим дали този на енергото отчита коректно и само вашата консумация.
1115 - специалист
Без да претендирам, че разбирам, но аз никъде в четирите снимки не виждам някоя от помпите да топли водата. Все пак в последната има данни за коефицента при БГВ.
Освен това 52 седмица е пикова вероятно, защото е било много по-студено, а и са празници.
Сборът от отдадената енергия на двете термопомпи визуално е около 1000...1100кw/h за отопление, което при коефицент 2.5 си е 440KW/h за 52_ра. През другите седмици, предхождащи 52, стойностите са по-ниски. Смятам, че за декември не са повече от 1200...1300KW/h от мрежата.
Знаеме, че в този цирк участват и нагреватели - защо е така след като едната термопомпа е далеч по разтоварена от другата си е загатка за мен.
Има ли възможност/предпоставки някой да се отоплява за ваша сметка ? Или пък чез да са закачили и друг на вашият електромер?

Прикачен файл

Copy_of_IMG_6317.jpg

Прикачен файл

IMG_61.jpg
gadinko - специалист
пон фев 04, 2019 3:56 am1115 написа:
Без да претендирам, че разбирам, но аз никъде в четирите снимки не виждам някоя от помпите да топли водата. Все пак в последната има данни за коефицента при БГВ.
Освен това 52 седмица е пикова вероятно, защото е било много по-студено, а и са празници.
Сборът от отдадената енергия на двете термопомпи визуално е около 1000...1100кw/h за отопление, което при коефицент 2.5 си е 440KW/h за 52_ра. През другите седмици, предхождащи 52, стойностите са по-ниски. Смятам, че за декември не са повече от 1200...1300KW/h от мрежата.
Знаеме, че в този цирк участват и нагреватели - защо е така след като едната термопомпа е далеч по разтоварена от другата си е загатка за мен.
Има ли възможност/предпоставки някой да се отоплява за ваша сметка ? Или пък чез да са закачили и друг на вашият електромер?
Топли втората, която се включва и като помощ на отоплението. Първата си праска само отопление (до колкото разбрах). Нагревателите ги изключих тотално (Висман ги бяха сложили само на нощна тарифа). Днес моя ел.техник дето ми прави инсталацията на къщата рече, че никой не се е закачил. Единствено термопомпите са ми монофазни и са вързани към трифазния кабел (по проект трябваше да са трифазни) и то само към едната фаза!?! Това качвало консумацията ама знам ли ... колко па да я качва ... :?
шоп - майстор
Защо не помолите Вашия ел.техник да разхвърли товара по фазите?
Няма логика и двете ТП да са на една фаза.
Ако изчезне поради авария точно тази фаза ще мръзнете. На две фази поне едната ТП ще работи.

И последно ел.техника няма как със сигурност да установи дали някой не краде ток :idea: Това става със замерване...минимум месец.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: